Gençlerle Konuşmak için Dört Tüyo

Gençlik yıllarında çocuklar kişiliklerini etkileyen ve onlarla iletişim kurmayı zorlaştırabilen birçok hormonal, sosyal, fiziksel ve psikolojik değişim geçirirler.
Gençlerle Konuşmak için Dört Tüyo

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Gençlerle konuşmak kolay değildir. Ebeveynler genellikle bu yaşlarda konuşma konusunda sıkıntı çekerler çünkü “tamamen farklı bir dil konuşurlar”. Fakat elinizden geldiğince sabırlı olmalısınız.

Çocuğunuz bir sorunla karşılaştığında ona rehberlik yapmak için yanında olmalısınız fakat aynı zamanda kendi kendine de çözmesini sağlamalısınız. Mantık yürütme yeteneğini çalıştırması gerekmektedir. Problemi birlikte analiz edin ve çocuğunuzun çözüm bularak sonuçlarının sorumluluğunu almasına izin verin.

Gençlerle konuşmak için tüyolar

Ergenlik çağında insanlar fiziksel, psikolojik, hormonal ve sosyal değişimler yaşarlar. Sonucunda ise gençlerle konuşmak oldukça karmaşık bir hal alabilir. Bu değişimler onların arkadaşlarıyla daha fazla konuşmak istemelerine yol açar çünkü aynı yaştadırlar, fakat bu çoğu zaman yanlış tavsiye almalarına neden olur.

Gençlerle konuşurken uygulamanız gereken bazı tüyolar:

1. Makul olun ve pozisyonunuzu koruyun

Ergenler ailelerine istediklerini yaptırmak için nasıl konuşmaları gerektiğini bilirler.

Ebeveynler çocuklarının isteklerine boyun eğdiklerinde sorunun geçici bir şekilde çözüldüğü doğrudur. Fakat bunu yaparken onlara aslında ne öğretiyorsunuz?

Hayat yalvarmaya boyun eğmez, siz de eğmemelisiniz. Geri çekilmeyin.

mutlu aile için gençlerle konuşmak

Fakat makul olup çocuğunuzun neden kuralları ihlal ettiğini açıklamasına müsaade etmelisiniz. Örneğin, sokağa çıkma saatlerinden sonra eve dönmek istediklerinde sizden izin alması gerektiğini belirtin. Eğer aynı fikirde olursanız veya makulseniz tepki göstermeyecek ve yalvarmayacaktır.

Bu kuralı uygulamak için kuralları konuşmak adına tüm aileyi bir araya getirmenizi ve eve dönmek için belli bir saat belirlemenizi önerieiz. Bir karar vermeden önce tüm faktörleri göz önüne alın. Bu durum gence, eğer kuralları ihlal etmezse ebeveynlerinin anlaşmaya varabileceğini gösterecektir.

2. Kendinizden emin olun

Kendinden emin bir ebeveyn olmak yardımcıdır çünkü çocuklarınızı üzmeden veya çocuklarınız sizi üzmeden haklarınızı savunabilir ve fikirlerinizi belirtebilirsiniz. Bu şekilde her iki tarafın da sonuçlardan memnun olacağı bir noktaya gelmek için müzakere edebilirsiniz.

mutlu anne ve kız

Çocuğunuzla iletişim kurarken kendinden emin bir tavır takınmak istediğiniz sonuçları elde etme şansınızı artıracaktır. Sonrasında çocuğunuz daha sakinleşecek ve kendini daha güvende hissedecektir çünkü ebeveynleri onu dinlemektedir ve fikirleri, hisleri önemlidir.

3. Onlarla konuşurken iyi örnek olun

Gençlerle konuşmak için hiçbir kural, kullanım kılavuzu veya sır yoktur. Bunun için oldukça sabırlı olmalısınız, anlayışlı olmalı ve kelimelerinizle örnek teşkil etmelisiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu ise sizi endişelendiren bir konuda çocuğunuzla konuşurken örnek bir model olmaktır.

mutsuz kız

Bu yaştaki çocuklar hayatlarının her alanında olgunlaşmaya başlamıştır ve bağımsız olabilmek için sürekli mücadele etmektedir. Arkadaşlarıyla daha fazla vakit geçirmeyi tercih ederler ve bu da ailelerini arka planda bırakır.

Dolayısıyla ebeveynlerin, çocuklarının ailenin karar verme mekanizmasına dahil olmasını vurgulaması önemlidir. Bu bir seyahat, yeni bir şey satın alınması, okul değiştirilmesi, taşınma planları vb. olsa da onların fikrini de birlikte en iyi seçeneği tercih etmek adına ele almak önemlidir.

4. En iyi yeri ve zamanı seçin

Çocuğunuzun davranış problemleri olduğunu düşünüyorsanız onlarla sakince konuşabilmek için bir yer ve zaman seçmeniz önemlidir. Rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer olmalıdır. Her ikiniz de, ama özellikle çocuğunuz rahatlamışken onlarla kendinizden emin bir şekilde konuşmaya başlayabilirsiniz.

anne ve kız

Konuşmaya sorunu basit ve direkt bir biçimde açıklayarak başlayın. Konu, onun kişiliğini yargılamadan sizin onun davranışlarıyla ilgili nasıl hissettiğinizdir. Sadece davranışı düzeltin. Net olması gereken şey yaptığı şeyin sizi rahatsız ettiğidir, kişiliğinin değil.

İlk hataların düzeltilmesi oldukça önemlidir. Bu davranışın devam etmesine müsaade etmeyin. Bu şekilde çocuğunuzu cezalandırmaktan kaçınabilir ve çocuğunuzun savunmacı olmasını engelleyebilir ve bu sayede bunu bir daha yapmaması gerektiğini anlamasını sağlayabilirsiniz.

Son olarak, gençlerle konuşmak zordur bunu biliyoruz, çoğunlukla bir tartışmadan kaçınmak da zordur. Eğer çocuğunuz sinirlenir ve sesini yükseltmeye başlarsa sakin kalmanız önemlidir. Ona moral vererek daha sakin olduğu bir zaman konuşabileceğinizi söyleyebilirsiniz.

Unutmayın ki yetişkinler örnek teşkil etmelidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.