Çocukları Öpüşerek Selam Vermeye Zorlayamazsınız

Selamlaşırken öpüşmek birçok kültürde sosyal bir normdur. Birçok ülkede, bir öpücükle merhaba ya da güle güle demek alışılmış bir şeydir. Fakat çocuklar için öpücük bir sevgi işaretidir. Bu nedenle, çocukları yeni tanıştıkları insanları öpmeye zorlamak iyi bir fikir değildir.
Çocukları Öpüşerek Selam Vermeye Zorlayamazsınız

Tarafından yazılmıştır Daniela Colmenares

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Küçük çocuklar için öpücük bir sevgi işaretidir. Normalde, çocuklar, sevgilerini ifade etmek için ebeveynlerini, kardeşlerini veya aile büyüklerini öperler. Bu nedenle, bu eylemi bir yabancıyla gerçekleştirmek onları rahatsız edebilir. Bunu yapmayı reddedebilirler bile. Bu yüzden, çocukları, öpüşerek selam vermeye zorlamamalısınız.

Bunu yapmadan önce, selam verirken karşılarındaki insanı öpmenin onları rahatsız edip etmediğini sormanız gerekir. Çocuğunuz insanlara nasıl selam vereceğini kendi seçmeli, öperek ya da sadece tokalaşarak selam vermek isteyip istemediğine kendi karar vermelidir.

Sınırları bilmek ve kabul etmek, çocuk gelişiminin temellerinden biridir. Bu, sevginin sınırlarını da içerir. Herhangi bir çocuk, bir kişiye yakın olmak isteyip istemediğine kendi karar vermelidir.

Bazı ebeveynler, çocuklarının, selam verdikleri kişiyi öpmedikleri için kaba olduğunu düşünür. Ancak, çocukların bu tarz bir görgüye sahip olduklarını göstermek için başka birçok yolu vardır. El sıkışmak, sözlü olarak selam vermek ya da sırtı sıvazlamak bu görgü işaretlerine örnek verilebilir.

Çocukları öpüşerek selam vermeye zorlamamalısınız

Ebeveynlerin çocuklarıyla sevgi ve eğitim hakkında karşılıklı olarak açık bir şekilde konuşması sağlıklı olandır. Çocuğun, sevgi ifadelerinin, sevgiyi içten bir şekilde dışa vurmak olduğunu anlaması gerekir. Bunun yanı sıra, görgülü ve eğitimli davranış biçimi başkalarına olan saygıyı gösterir.

bebek öpücüğü

Her ne kadar çocukların yetişkinlere karşı nazik olması beklense de, onları öpüşerek selam vermeye zorlamayın. Bu şekilde, kendi sınırlarını belirleyebilirler. Bu durum, özellikle etraflarında yabancılar olduğunda çok önemlidir.

Çocukları öpmeye zorlamamak önemlidir, çünkü bu davranış onlara kendilerini savunmasız hissettirebilir. Bebekler, sevgi göstermek ve bunun onları terbiyeli kılması konusunda kayıtsız olabilirler. Bu da onları taciz ya da istismar etkisine açık bırakabilir.

Çocuklar genellikle onlara çok yakın insanlar tarafından istismara uğrar. Sevgi göstermek istemelerinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Diğer kişiyi memnun etmek zorunda hisseder ve fiziksel temasa hayır diyemezler.

Çocuğunuzun isteklerine saygı gösterin

Belli bir yaştan sonra, bazı çocuklar öpmeyi bırakır ya da eskisinden daha az öpmeye başlar; utangaçlıktan, diğer kişiyi sevmedikleri için ya da ruh halleri uygun olmadığı için…

Bununla birlikte, çocuğunuz şefkat göstermek istemiyorsa, ısrar etmeli misiniz?

Hayır, çocukları öpmeye zorlamamalısınız. Kendinizi onların yerlerine koyun ve istemediğiniz birini öpmenin ne kadar rahatsız edici olabileceğini hayal etmeye çalışın. Nasıl hissederdiniz?

Öpmek,  bir görgü işareti olmamalıdır

Birçok kültürden yetişkinler için öpüşme, birisine selam verirken görgü işaretidir. Bununla birlikte, çocuklar için öpücük, sevdikleri kişilere bir şefkat gösterme biçimidir.

anne ve çocuğu

Görgü, çocuklarınıza öğretmeniz gereken davranış ve nezaket kurallarıdır. Bununla birlikte, onları öpmeye zorlamak yerine, birlikte bir yere gittiğinizde “günaydın”, “iyi günler” veya “iyi akşamlar” demeyi, alışkanlık edinmelerini sağlayın. Tokalaşmak bile mükemmel bir seçenektir.

Öpücüklerin anlamı vardır

Selam verirken öpüşmek birçok kültürde sosyal bir normdur. Birçok ülkede, bir öpücükle merhaba ya da hoşçakal demek alışılmış bir şeydir. Ama çocuklar için, öpücük bir sevgi göstergesidir. Bu nedenle, çocukları yabancılarla öpüşerek selamlaşmaya zorlamak iyi bir şey değildir.

Çocuklar, yapmak istemedikleri bir şeyi yapmak zorunda kalmamalıdır. Ayrıca, reddettikleri için onları kendileri hakkında kötü hissettirmeyin. Reddettiklerinde üzerinize alınmayın. Öte yandan, onların bakış açısından duruma bir bakın.

Çocuğunuz mesafeli biri olmayacak

Bazen çocuklar aşamalardan geçebilir, ebeveynlerine ya da yakın akrabalarına bile öpücük vermeyi reddedebilirler.

Ancak, bu onların duygusal açıdan daha kapalı bireyler olacakları anlamına gelmez. Gerçekten istedikleri zaman ve kendi zamanlarında sizi öpecekler. Eğer bir çocuğu, sizi öpmesi için zorlarsanız, sadece sizden uzaklaşmak isteyecektir.

İstismar karşısında daha savunmasız olabilirler

Biraz abartı gibi görünse de, eğer bir çocuğu istemediği halde birini öpmeye zorlarsanız, çocuğun yabancılara yaklaşma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle, daha erken yaşlarda, fiziksel teması reddetmeyi öğrenmeleri gerekir. Aksi takdirde, yabancılara karşı sevecen olmanın iyi davranışlarla eş anlamlı olduğu fikrine kapılabilirler.

çocukları öpüşmeye zorlamayın

Bir çocuğu öpmeye zorlamak, ona kendi bedeninin mülkiyetinin onda olmadığı fikrini verebilir. Çocuklara, bedenlerinin onlara ait ve bu konuda kontrolün onlarda olduğunu öğretmek çok önemlidir. Aksi takdirde, daha kayıtsız ve pasif olabilirler.

Sonuç

Çocuğunuza, öperek selam vermek ve veda etmek isteyip istemediğini sormanız çok önemlidir. Çocukları, öpmeye zorlamayın. Onlara, bunun sadece merhaba demenin bir başka şekli olduğunu ve isterlerse yapabileceklerini açıkça belirtin. “Kuzenine bir öpücükle merhaba demek ister misin?” Hayır diyorlarsa, onları rahat bırakın.

Genel olarak, çocuklar büyüdükçe sevgi ve nezaket öpücükleri arasındaki ayrımın farkına varırlar. Öğrenmelerinin en hızlı yolu, ebeveynlerinin öperek merhaba ve hoşçakal demelerini izlemektir. Bu şekilde, bu davranışı taklit edip, sosyal normlara uyum sağlayacaklardır.

Son olarak, ebeveynlerin bu konuda çocuklarıyla açıkça konuşması gerekir. İyi huylu olmak ve sevecen olmak arasında bir fark vardır. Sevgi, doğal olmalı, başkalarını memnun etmenin bir yolu olmamalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.