Çocuklarda Boğulma: Ne Yapılır ve Nasıl Önlenir
Eldeki verilere göre çocuklarda boğulma, en yaygın doğal olmayan kazalar arasında bulunuyor gibi görünüyor. Ayrıca hem çocukluk çağında hem de yaşlılıkta ölüme yol açan sebepler arasında üçüncü sırada geliyor. Bu nedenle hem önlenmesine hem de çözümüne odaklanmak gerekiyor.
Çocuklarda boğulmayı önlemek en iyi alternatiftir. Ölüme yol açabileceği için en iyisi böyle bir durumun oluşma riskini yok etmek. Özellikle de bebeğin 4 aylık olmasından itibaren bu, gizli bir tehlike haline gelir.
Bu kazadan kaçınamadıysanız sonuçlarının ciddi olmamasını garantilemek için ne yapmanız gerektiğini bilmelisiniz. Basit ilk yardım önlemleri çocuğunuzun hayatını kurtarabilir. Bu nedenle onlara aşina olmalısınız.
Çocuklarda boğulma
Daha kesin bir tutumla konuşmak gerekirse çocuklarda boğulma, hava yollarının yabancı bir cisim nedeniyle tıkanması anlamına gelir. En kötü vakalarda hava yolları tamamen tıkanır. Bu durum havanın akciğerlere ulaşmasına izin vermez ve bu da ölüme yol açar.
Tıkanma vakalarının çoğu 3 yaşın altındaki çocuklarda meydana gelir. En çok da 6 ile 12 ay aralığındaki çocuklarda görülür. Çoğu vakada çocuklar yiyecek nedeniyle boğulur. Yiyecekten kasıt ise genellikle kur yemiş veya sert şekerdir.
Diğer tehlikeli yiyecekler ise et ve sosistir. Kemik ve balık kılçığı da tehlikelidir. Dokuları ve şekilleri nedeniyle sosis de risklidir. Genel olarak bir çocuğun ağzına girebilecek herhangi bir katı objenin de tehlikeli olduğu söylenebilir.
Önleyici tedbirler
Çocuklarda boğulmanın beklenmedik bir sonucu vardır. Bu nedenle en iyisi bu kazayı önlemektir. Hesaba katmanız gereken ilk şey bu kazaların çoğunun bir çocuk yemek yerken veya oyun oynarken gerçekleştiğidir. Bu nedenle bu aktiviteler esnasında çocukları gözetip denetlemek esastır.
İşte diğer önleyici tedbirler:
- Tamamlayıcı beslenmeleriyle ilgili ihtiyatlı davranın ve belli yiyeceklerden kaçının. Kuru yemiş ve kiraz veya erik gibi meyveler 5 yaşın altındaki çocukların ulaşabilecekleri yerlerde olmamalıdır. Ayrıca onları nasıl yemeleri gerektiğini bildiklerinden emin olana kadar çocukları bu tür yiyeceklerden uzak tutmalısınız.
- Küçük objeler ve oyuncaklar. Pil veya misket gibi küçük katı objeleri çocukların ulaşabilecekleri yerlerde bırakmamalısınız. Kolaylıkla yapışıp hava yollarını tıkayabilecek malzemelerden yapıldıkları için balon ve benzeri oyuncaklara özellikle dikkat edin.
- Beslenme kuralları. Çocuklar yemeklerini yere uzanarak değil masada yemeliler. Ayrıca koşarken veya oyun oynarken yemek yememeliler. Onlara yemekleri düzgün bir şekilde çiğnemeyi öğretmelisiniz.
- Kolyelerden kaçının. Çocuklar hiçbir zaman kolye takmamalılar. Hele de toplardan ve küçük objelerden yapılmş kolyelerden kesinlikle uzak durmalılar.
Bunu da okuyun: İkincil Boğulma: Nedir, Çocuklarda Nasıl Anlaşılır?
Çocuğun boğulması durumunda ne yapılmalı?
Heimlich manevrası çocuklarda boğulma görülmesi halinde başvurulabilecek uygun ve acil bir yöntemdir. Alınan önleyici tedbirlere rağmen bir çocukta boğulma görülürse, ilk yapmanız gereken şey sakin kalmaktır.
Bu, ne yapmanız gerektiğini bilebilmek için durumu hızlı bir şekilde değerlendirmenizi sağlar. Bir çocuk boğulurken ilk yaptığı şey öksürmek, konuşmak veya ağlamaktır.
Çocuk öksürürse en iyisi öksürmesine izin vermek ve devam etmesi için onu cesaretlendirmektir. Bazen uygunsuz müdahale yabancı cismin hareket etmesine yol açar. Bu da onu çıkarmanın zorlaşacağı anlamına gelir. Çocuğun sırtına vurmaktan, karnına baskı yapmaktan veya ona içecek bir şey vermekten kaçınmalısınız.
Öksürmek çocuğun boğulmasına neden olan objenin çıkmasını sağlamadıysa acil servisi aramalı ve onlar gelmeden önce aşağıdakileri yapmalısınız:
- Öncelikle onları ayağa kaldırın ve kafalarını eğmelerini sağlayın.
- Bir kolunuzu koltuk altlarına koyun ve elinizle göğüslerini tutun.
- Diğer elinizle sırtlarının üst kısmına yani kürek kemiği bölgesine vurun.
- Avucunuzun alt kısmını kullanmalı ve onlara 5 kereden fazla vurmamalısınız.
Heimlich manevrası
Çocuk boğulmasına yol açan objeyi çıkarmadıysa, birbiri ardına 5 kereye kadar varabilecek şekilde Heimlich manevrasını uygulamalısınız. İşte takip etmeniz gereken adımlar:
- Çocuğun arkasına geçmeli ve kollarınızı gövdelerinin etrafına sarmalısınız.
- Ellerinizden birini yumruk yapın ve başparmağınızın oynak yerini göbeklerinin üstüne, mide çukurlarına koyun.
- Diğer elinizle yumruğunuzu kaplayın ve içeriye ve yukarıya doğru itin.
- Çocuk baygınsa göğüslerini 30 kez ittirmelisiniz. Daha sonra, burnunu tıkalı tutarak, iki kez çocuğun ağzının içine nefes verin. Yardım gelene kadar bunu yapmaya devam edin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Fernández San Millán, R. (2016). Estudio crítico de la maniobra de Heimlich en la asfixia por atragantamiento. https://uvadoc.uva.es/bitstream/handle/10324/35271/TFG-L2313.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- AEP. (n.d.). Atragantamiento. EnFamilia AEP. https://enfamilia.aeped.es/prevencion/atragantamiento
- Romero-Velarde, E., Villalpando-Carrión, S., Pérez-Lizaur, A. B., Iracheta-Gerez, M., Alonso-Rivera, C. G., López-Navarrete, G. E., … & Chávez-Palencia, C. (2016). Consenso para las prácticas de alimentación complementaria en lactantes sanos. Boletín médico del Hospital Infantil de México, 73(5), 338-356. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-11462016000500338
- Giraldi, M. P., & Durán, F. D. M. (2015). Alimentación complementaria en el lactante. Pediatr Integral, 19(4), 260-267. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2015/07/Pediatria-Integral-XIX-4_WEB.pdf#page=36
- Murua, J. K., & Prado, O. S. (2012). Cuerpos extraños en la vía respiratoria. Protocolos de Urgencias Pediátricas. 2nd ed. Madrid: Ergón, SA. http://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/cuerpo_ext_via_aerea.pdf
- Mayo Clinic Staff. (n.d.). Ahogamiento: primeros auxilios. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/first-aid/first-aid-choking/basics/art-20056637
- Rubiales Ordax, M. (2019). Los primeros auxilios: RCP básica y maniobra de Heimlich, en Educación Primaria. https://uvadoc.uva.es/handle/10324/39640