İkincil Boğulma: Nedir, Çocuklarda Nasıl Anlaşılır?

İkincil boğulma yüzmeden saatler ve hatta günler sonra gerçekleşebilir. Tedaviyi gerçekleştiren doktoru mümkün olduğunca çabuk bilgilendirmek oldukça önemlidir.
İkincil Boğulma: Nedir, Çocuklarda Nasıl Anlaşılır?

Son Güncelleme: 11 Aralık, 2018

Yazın gelmesi ile beraber plajlardan ve havuzlardan gelen boğulma haberleri de artar. Bu hem çocukları hem de yetişkinleri ilgilendiren üzücü bir durumdur ve bu konuya özel önem gösterilmesi gerekmektedir. Peki ikincil boğulma nedir? Okumaya devam edin!

Çocuklarınızı suyun içindeyken takip ettiğinizden ve havuz filtresinin üzerinde mazgal olduğundan emin olun. Bu tür risk durumlarını minimum seviyede tutmak, çocukların güvenli şekilde yüzmenin tadını çıkarması için hayati önem taşımaktadır.

Sizin de çocukların boğularak hayatını kaybetmesi ile ilgili haberleri üzüntüyle izlediğinizden eminiz. Fakat dikkat edilmesi gereken ve her yıl çocukların ölümü ile sonuçlanan çok yaygın olarak bilinmeyen başka bir kaza türü de vardır.

Burada “ikincil boğulma” denen durumdan bahsediyoruz.Bu durum boğulma tehlikesi geçiren ve boğulmaktan kurtarılan çocukları ve yetişkinleri ilgilendirmektedir.

Bu kişiler eve döndüklerinde kendilerini tamamen normal hissederler; fakat birkaç saat veya gün sonra kendilerini çok yorgun hissetmeye başlarlar, biraz uyumak için uzanırlar ve bir daha asla uyanamazlar. Bu korkunç; ama gerçektir.

İkincil Boğulma: Sessiz ölüm

baba kız havuzda

Size yakın zamanda yaşanmış olan bir hikayeyi anlatarak başlayacağız. Lindsay Kujawa; tarifler, el işleri, annesinin kendisi üzerindeki kişisel yansıması vb. orijinal paylaşımlar yaptığı blog ile tanınmaktadır.

Huffington Post ve diğer medya kuruluşları onun hikayesinin üzerine tabiri caizse hemen atlamışlardır ve çok geçmeden kendisi de bu konu hakkında kendi bloğu üzerinden paylaşım yapmıştır.

Lindsay Kujawa’nın oğlu, gittikleri partideki havuzda, neredeyse boğulmuştu. Bir kaç saniye suyun altında kalmıştı ve şans eseri onu tekrar hayata döndürmeyi başarmışlardı.

Her şey yolundaydı, fakat yine de Lindsay çocuğunun doktorunun telefonuna neler olduğunu anlatan bir mesaj bıraktı. Doktorun hızlı geri dönüşüne şaşırdı; çünkü doktoru çocuğunu hemen acil servise götürmesini söylüyordu.

Lindsay çocuğunu acil servise götürmek istediğinde onun tek yapmak istediğinin uyumak olduğunu fark etti. Çocuğu çok yorgundu ve hareketsizleşmeye başlamıştı. Hastanede yapılan birçok test sonrasında, açığa çıkan bilgiler çok netti.

Çocuğun akciğerleri havuz suyundaki kimyasallar yüzünden zarar görmüş ve iltihaplanmıştı. Oksijen seviyesi her saniye daha da aşağı düşüyordu. Farkında olmadan boğuluyordu.

Doktorlar gerekli tıbbi ilgiyi ve bakımı göstererek çocuğun hayatını kurtardılar. Onun şansı doktorların, çocuk doktorunun ve olanları vakit kaybetmeden çocuk doktoruna anlatacak duyarlılığı gösteren Lindsay Kujawa’nın hızlı tepkisinin bir sonucuydu.

Fakat tüm hikayeler bu şekilde mutlu sonla bitmemektedir. Birçok çocuk bu yüzden hayatını kaybetmektedir. Boğulma tehlikesi geçiren kişiler, 3 güne kadar herhangi açık bir semptom göstermeksizin bu trajedinin mağduru olabilmektedir.

İkincil Boğulma ve Kuru Boğulma Hakkında Bilmeniz Gerekenler

havuzda erkek çocuk
  • Kuru boğulma; vücudun ve beynin suyun yutulacağını “hissetmesi” üzerine gerçekleşir. Bu vücudu korumak için kendisini kapatan hançerenin (larinks) spazmına sebep olur. Su vücuttan içeri giremez; fakat aynı zamanda hava da içeri giremez ve bu da kurbanı oksijensiz bırakır.
  • İkincil boğulma suyun akciğerlere girmesi ve burada kalması sonucu oluşur. Çocuk tekrar hayata döndürülebilir; fakat akciğerlerde kalan su akciğer ödemine sebep olur. Akciğer ödemi başlangıçta herhangi bir sorun olduğuna yönelik belirti göstermez; fakat birkaç saat ve hatta gün içerisinde ölüme sebep olabilir.
  • Ayrıca havuz sularının içerisinde birçok kimyasal madde bulunduğunu da unutmamanız gerekmektedir. Eğer bu kimyasallar akciğerde hapsolursa, akciğerlerin zarar görmesine ve iltihaplanmasına yol açar.
  • Klor bronşları tahrip edici bir maddedir.
  • Bir boğulma vakası sonrasında, çocuk yuttuğu suyun bir kısmını çıkarabilir ve hayata döndürülebilir; fakat yine de akciğerlerde bir miktar su kalmış olabilir. Birkaç saat sonrasında, bu su bronş tüplerini iltihaplandırarak ödeme sebep olur ve sonuç olarak kandaki oksijen seviyesini azaltır.

Tavsiyeler

havuzda yüzen bebek
  • Eğer çocuğunuzun başından bir boğulma olayı geçtiyse, olayın büyüklüğü veya küçüklüğü fark etmeksizin ve hatta çocuğunuz iyileşmiş gözükse bile hemen çocuğunuzu acil servise götürün.
  • Çocuklarınız sudayken asla gözünüzü onlardan ayırmayın.
  • Çocuklarınıza yüzmeyi küçük yaşlarda öğretin.
  • Çocuklarınızın çok iyi bir yüzücü olduğuna güvenseniz dahi, çocuklarınız havuzdayken başları dönebilir veya havuzdaki bir şeye takılabilirler, bu yüzden tedbirli olmak ve hareketlerini sürekli olarak takip etmek en iyisidir.

Çocuklarınızla yazın suyun keyfini çıkarın; fakat az önce öğrendiklerinizi de aklınızdan çıkarmayın. Kesinlikle buna değecektir!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Secondary drowning in children.                                                                       ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7427600
  • Dry and secondary drowning: The signs every parent needs to know. (n.d.).
    osteopathic.org/osteopathic-health/about-your-health/health-conditions-library/childrens-health/Pages/secondary-drowning.aspx

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.