Çocuklarda Kızıl Hastalığı: Semptomları ve Tedavisi

Kızıl hastalığı, streptokok bakterisinin yol açtığı, kabarcıklar çıkaran bir hastalıktır. Bugün bu hastalık hakkında bilmeniz gereken her şeyden bahsedeceğiz. 
Çocuklarda Kızıl Hastalığı: Semptomları ve Tedavisi

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Daha önce hiç kızıl hastalığı diye bir şey duymuş muydunuz? Genellikle 5-15 yaş arası çocukları etkileyen bir hastalıktır. Peki, çocuklarda kızıl hastalığı belirtileri nedir? Hastalığın tedavisi nasıl yapılır? Bu hastalık nasıl yayılır? Bu soruların cevaplarını bilmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin!

Çocuklarda kızıl hastalığı

dil döküntü boyun çocuklarda kızıl hastalığı

Kızıl hastalığı, A grubu streptokokların neden olduğu bakteriyel bir enfeksiyondur. Aslında streptokok, boğaz ve deri enfeksiyonlarına da neden olur. Kızıl hastalığı durumunda bu bakteriler, bu hastalığa adını veren kırmızı renkli döküntüye neden olan bir toksin üretmeye başlarlar.

Kızıl hastalığı nasıl yayılır?

Diğer bakteriler gibi, streptokok da enfekte olmuş kişinin öksürme veya hapşırma yoluyla yaydığı tükürük ya da mukus damlacıkları ile yayılır. Bir kişi, bu sıvılarla temas edip burnuna, ağzına veya gözlerine dokunursa, bakteri bu kişinin vücuduna geçmiş olur.

Öte yandan, streptokoklu deri yaralarına temas ederek de kızıl hastalığını kapmak mümkündür. Çocuğunuzda bu durum varsa kaşıntıyla mücadele etmek için krem sürmelerine yardımcı olduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın.

Çocuklarda kızıl hastalığı semptomları

uyuyan çocuk ateş ölçer

Çocuklarda kızıl hastalığı belirtileri diğer döküntülü hastalıkların belirtilerine benzer. Ancak bazı özellikleri farklıdır. Bu da çocuk doktorlarının hastalığı teşhis etmelerine yardımcı olur. Başlıca belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Ağzı etkilemeden yüz ve boyun bölgesinde ortaya çıkan ve yavaş yavaş koltuk altı, göğüs ve kasık gibi bölgelere yayılıp tüm vücudu kaplayan kırmızımsı bir döküntü. Daha sonra bu kırmızı lekeler kabarmaya başlar. Zımpara gibi pürüzlüdürler.
  • 37.77 dereceden yüksek ateş.
  • Yutmayı zorlaştıran bir boğaz ağrısı. Ayrıca bademcikler iltihaplanabilir.
  • Bazen dilde şişkinlik olur. Bunun yanı sıra beyazlayabilir. Sonra da kırmızımsı bir renk alır ve üzerinde küçük şişlikler vardır.
  • Titreme.
  • Kusma ve karın ağrısı.

Çocuğunuzda bu belirtilerden birkaçı varsa doktora gitmekten çekinmeyin. Bakteriyel bir hastalık olduğu için kızıl hastalığı antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Ayrıca çocuk doktorunuz mutlaka bir strep testi veya boğaz kültürü yaparak tanıyı teyit edecektir.

Çocuklarda kızıl hastalığını tedavi etmek

avuç ilaçlar

Daha önce de belirttiğimiz gibi kızıl hastalığına bakteriler neden olur. Bu nedenle enfeksiyonla savaşmak için antibiyotik almak önemlidir. Antibiyotikler genellikle ağız yoluyla alınmak üzere reçete edilir. Ancak çocuk ilaç almayı reddederse doktor, enjeksiyon yoluyla alınan ilaçları yazabilir.

Ateşe gelince, tedavisi başka bir hastalıkta olduğu gibidir: Doktorunuzun tavsiyelerine göre çocuğunuza asetaminofen veya ibuprofen vermek. Böylece çocuğunuzun rahatsızlığını ve ateşini kontrol edebilirsiniz.

Çocuğunuza aspirin vermeyin çünkü yan etkilere neden olabilir.

Çocuğunuzun ne kadar su içtiğini takip etmeyi unutmayın. Gerçekten de dehidratasyonu önlemek için yeterli miktarda sıvı tüketmek çok önemlidir. Ayrıca çocuğunuzun rahatsızlığını hafifletmeye yardımcı olmak için dehidrasyonu önlemenin yanı sıra yapabileceğiniz şeylerden bazıları şunlardır:

  • Kolay yenebilen yiyecekler hazırlayın. Örneğin, çorba, püre, küçük erişteler veya haşlanmış sebze yapın.
  • Çocuğunuza taze sıkılmış meyve suları verin.
  • Boğazındaki iltihabı azaltmaya yardımcı olmak için çocuğunuza içecekler sunun.
  • Süt ve meyve ile smoothie’ler veya milkshake’ler hazırlayın- besleyici, taze ve lezzetlidirler!
  • Çocuğunuzun cildindeki kaşıntıyı rahatlatmak için biraz krem sürün.
  • Kaşıntıyı rahatlatmanın bir başka yolu da yulaf ezmesi olabilir. Banyo suyuna biraz karıştırıp çocuğunuzun orada dinlenmesine izin vermelisiniz.
  • Kaşımalarını önlemek için çocuğunuzun tırnaklarını kesin.

48 saat geçtikten sonra çocuğunuzun hala ateşi varsa, karnı ağrıyorsa, kusuyorsa veya açık cilt yaraları varsa doktorunuzu arayın. Uzman her şeyin olması gerektiği gibi yürüdüğünden emin olmak için bir kontrol yapmak isteyecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.