Kızıl Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Kızıl hastalığı çoğunlukla çocukları etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Yüksek ateş, kurdeşen ve dilde kızarıklık gibi semptomlar ile kendisini gösterir. Bu hastalık ve hastalığın bulaşma yolu ile ilgili daha fazla şey öğrenmek için okumaya devam edin.
Kızıl Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Son Güncelleme: 20 Kasım, 2020

Kızıl hastalığı, Streptococcus pyogenes adlı bakteri türü yüzünden ortaya çıkan bulaşıcı ve akut bir hastalıktır. Bilimsel araştırmalara göre, bu mikroorganizma bu cinsi oluşturan 74 türden insanlar için en öldürücü olanlardan biridir.

Bu bakteri insanlarda farenjit, selülit, nekrotizan fasiit ve romatizmal ateş gibi hem süpüratif hem de süpüratif olmayan patolojilere neden olur. Bu nedenle, bu patojenin klinik bir bakış açısından odakta tutulması çok önemlidir. Bugün size kızıl hastalığı ve bu hastalığın bulaşma şeklinden bahsetmek istiyoruz.

Kızıl Hastalığının Dağılımı İle İlgili

Epidemiyolojik yayınlara göre kızıl hastalığı, esas olarak çocukları etkileyen bir patolojidir. İşte bu hastalığın durumunu küresel düzeyde bir perspektife oturtabilmek için bazı veriler:

  • Herhangi bir popülasyondaki sağlıklı çocukların %3 ila %26’sı arasındaki kısmında asemptomatik Streptococcus pyogenes (Streptokok piyojenler) enfeksiyonları mevcuttur
  • Boğaz ağrısı olan bebeklerin %58 kadarı bu bakteriye sahip olabilir
  • S. pyogenes, salgınlar ile en çok ilişkilendirilen streptokok türüdür ve bunların kontamine yiyecekler yendikten sonra ortaya çıkması yaygındır
  • Son yıllarda kızıl hastalığı salgınlarında bir artış olmuştur, 2009 yılında Vietnam’da 23.000’den fazla belgelenmiş vaka bulunmaktadır

Gördüğünüz gibi, antik zamanlarla ilişkili bir patoloji ile karşı karşıya olsak da, bu durum modern toplumda mevcut olmaya da devam etmektedir. Bu yüzden bu hastalığın aktarım mekanizmasını bilmek faydalıdır.

Kızıl hastalığı virüsünün bir temsili.
Kızıl hastalığının arkasında streptokoklar yatar.

Kızıl Hastalığı Nedir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, kızıl hastalığı Streptococcus pyogenes serogrup A enfeksiyonunun neden olduğu bir patolojidir. Çalışmalara göre, bu bakteri ekzotoksinler ve süperantijenler üretebilir ve bu da bağışıklık sisteminin abartılı tepkiler vermesine neden olabilir. Bu nedenle, bu durumun insan vücudu üzerindeki etkisi çok çeşitli semptomları kapsar.

Bakteriyel kolonizasyonun en yaygın olduğu yerler, mukoza yüzeyleri ve daha az bir ölçüde olmak üzere deridir. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Tıp Kütüphanesi gibi portallar kızıl hastalığı ile ilişkili semptomların bir listesine sahiptir:

  • Enfeksiyon ateş ve boğaz ağrısı ile başlar
  • Öncelikle boyun ve göğüste ortaya çıkan ve daha sonra tüm vücuda yayılan bir döküntü vardır
  • Ayrıca boyundaki lenf düğümlerinde şişlik yaşanır
  • Son olarak, vücut ağrıları, mide bulantısı, titreme ve dilde kızarma ve şişme gibi ikincil semptomlar görülür

Bu hastalığın en belirgin semptomunun döküntülerin ortaya çıkması olduğuna da dikkat etmelisiniz. İlk belirtiler enfeksiyondan sonraki birinci ya da ikinci günde ortaya çıkarken, deri döküntüleri genellikle 3 ila 5 gün sonra ortaya çıkar ve bir haftadan fazla sürer.

Kızıl Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Kidshealth gibi profesyonel pediatrik organizasyonlara göre kızıl hastalığı oldukça bulaşıcıdır. Hem hasta bir insandan etkilenen yüzey ile doğrudan temas (bu bakterinin neden olduğu başka bir belirti olan impetigo hastalarında) hem de hasta bir kişinin mikropartiküllerinin solunması (öksürme ve hapşırma) enfeksiyonu sağlıklı bir kişiye yayabilir.

Ek olarak, bu mikroorganizmanın cansız yüzeylerde dört haftaya kadar hayatta kalabildiğini de unutmayın. Bu nedenle, hasta bir kişi ile temas etmiş malzemelere ya da yiyeceklere dokunmak ve ardından ellerinizi ağzınıza koymak potansiyel bir tehlikedir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) gibi resmi kurumlar, kızıl hastalığı salgınlarının en yaygın nedenlerinden birinin gıdalar ile kötü bir şekilde ilgilenilmesi olduğu konusunda uyarılarda bulunmaktadır. Ancak uzmanlar, yeterli derecede dezenfeksiyon gerçekleştirildiği sürece evcil hayvanların ya da oyuncakların bakterileri bulaştırabileceğine inanmamaktadır.

Enfeksiyon Dönemi

Bulaşıcı dönem semptomlar sürdüğü sürece devam eder. Buna rağmen, bu, antibiyotik kullanımıyla kolayca düzelen hafif bir enfeksiyondur. Hastanın 48 saatlik tedaviden sonra artık bulaşıcı olmadığını unutmayın.

Bu Durumun Yayılması Nasıl Engellenir

Kurdeşen döken bir kişinin elleri.
Kızıl ateş, başka bir ekzantematik hastalık olarak pediatrik yaşta sık görülür.

Sizin de görebileceğiniz üzere, kızıl hastalığı temiz olmayan yüzeyler ya da hasta insanlardan mikro tükürük parçacıkları yoluyla bulaşan hafif ama son derece bulaşıcı bir patolojidir. Bu nedenle, uygun hijyen alışkanlıkları bu duruma karşı savunmanın ilk engelidir. Bu durumu engellemek için takip etmeniz gereken bazı kurallar şunlardır:

  • Hapşırdığınızda burnunuzu ve ağzınızı bir mendille kapatın
  • Ellerinizi, en az 20 saniye boyunca, sabun ve su ile sık sık yıkayın
  • Etkilenen kişinin kullandığı çatal bıçakları yalnızca onun kullanımı ile sınırlandırın
  • Epidemiyolojik salgınların meydana geldiği yerlerde sıkı bir gıda ve yüzey sanitasyon protokolü izleyin

Kızıl Hastalığı ve Yayılması

Bu, genel nüfusta yaygın olan bir mikroorganizmanın neden olduğu oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. Buna rağmen, antibiyotik tedavisiyle birkaç gün içinde kaybolan hafif bir enfeksiyondur.

Bir hasta zatürre ya da sinüs enfeksiyonları gibi komplikasyonlar gösterebilse de, bunlar hiç de yaygın değildir. Bununla birlikte, ateşli bir süreç ile birlikte genel bir kızarıklık deneyimlediğinizde bir doktora danışmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.