Çocuklarda Kusma ve Bulantı Nasıl Önlenir?

Eğer çocuğunuz sık sık kusma ve bulantı sorunu yaşıyorsa, önceliğiniz çocuğunuzu susuz bırakmamak olmalıdır. Doktorunuzun talimatlarını yerine getirmek zorundasınız; muhtemelen çocuğunuzun yaşına uygun olan bir tedavi seçeneği sunacaktır. 
Çocuklarda Kusma ve Bulantı Nasıl Önlenir?

Tarafından yazılmıştır Virginia Martínez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Çocuklarda kusma ve bulantı oldukça yaygın bir problemdir. Hatta küçük yaşlardaki çocuklarda mide ve bağırsak iltihabı sıklıkla gözlemlenir.

Ancak bu rahatsız edici durum yine de aileleri endişelendiriyor. Bu yazıda bebeklerde sık yaşanan kusma vakalarının nasıl önleneceğini anlatacağız. Buna ek olarak, bu sorunun neden ortaya çıktığından ve nasıl baş etmeniz gerektiğinden de bahsedeceğiz.

Kusma ve bulantı

Öncelikle kusma ve geri çıkarma (regurjitasyon) arasındaki farktan bahsetmek istiyoruz. Kusma, mideye giden yemeğin ağızdan çıkmasıdır. Bu eylem istemsiz bir şekilde gerçekleşir ve efor gerektirir. Buna zıt olarak, geri çıkarma dediğimiz şey bebeklerin fazla ve hızlı yemek yemesi sonucu hava yutmasından kaynaklanır. Bu durumun sonucunda bebeğiniz çaba harcamadan yediği yemeği ağzından geri çıkarır.

Bu nedenle kusma ve geri çıkarma arasındaki farkı anlamanız zor olabilir. Kusma her yaşta gerçekleşebilen bir durumken, geri çıkarma genel olarak bebeklerde yaygındır.

Bazı insanlar kusmanın faydalı bir şey olduğunu söylüyor. Bir şekilde vücuda zararlı olan veya midenin kabul etmediği besinler dışarı çıkartılmış olur. Ancak kusma, eğer gereken önlemleri almazsanız, susuzluk yarattığı için ciddi problemlere neden olabilir.

Çocuklarda kusma ve bulantı: Nedenleri

midesi bulanan çocuk ve çocuklarda kusma

Mide ve bağırsak iltihabı, çocukların sık sık kusmasına neden olabilir.

Aslında söz konusu kusma ve mide bulantısı olunca, yaş aralığı dikkate almanız gereken faktörlerden biridir. Ancak çocuklarda kusma ve mide bulantısının bilinen iki yaygın nedeni var:

  • Mide ve bağırsak iltihabı: Bu duruma neden olan şey bir bağırsak virüsüdür ve ishale ve kusmaya neden olur.
  • Gastroözofajeal reflü: Bebeklerin ve küçük çocukların büzücü kasları hala olgunlaşma sürecinde olduğu için gevşeyemeyebilir ve bu durum yiyecek geçişini zorlaştırır. Bu durumun sonucunda çocuğunuz kusar. Bu sorun genellikle 12 aydan daha fazla sürer.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Bebeklerde Gastroenterit: Ne Yapmalısınız?

Daha az yaygın görülen kusma nedenleri ise şunlardır:

  • Gıda intoleransı ve alerjiler (laktoz gibi)
  • Metabolik hastalıklar
  • Bağırsak intüsüsepsiyonu

Yukarıdaki rahatsızlıklardan herhangi birini gözlemliyorsanız, mutlaka bir çocuk doktoruna gitmelisiniz. Doktorunuz hastalığı teşhis edecek ve en kısa zamanda tedaviye başlayacaktır.

Dikkat etmeniz gereken şeyler

Kusma problemi kısa sürede ortadan kaybolsa da, yine de dikkat etmeniz ve hesaba katmanız gereken başka belirtiler var. Bu yüzden aşağıda saydıklarımızdan herhangi birini çocuğunuzda gözlemliyorsanız hemen doktorunuza gidin:

  • Çocuğunuz kafasına darbe aldıktan sonra kusmuşsa
  • Kusmuğunda kan varsa (kusmukta bulunan kan kahverengi de olabilir)
  • Çocuğunuz uzun süren kusma atakları yaşıyorsa
  • Çocuğunuz hareketsiz ve enerjisizse (bazı durumlarda bebekler neşesiz ve huysuz görünebilir)
  • Dışkısında kan varsa
  • Karın ağrısı ve terleme gözlemliyorsanız
  • Dışkısı yeşil veya yeşilimsi bir renkteyse
  • Ateşi yüksekse

Tedavi

Çocuğunuz kusma problemi yaşıyorsa yapabileceğiniz en iyi şey onu susuz bırakmamaktır. Kusma problemini sık sık yaşıyorsanız elektrolit içeceklerle dehidrasyonu önlemelisiniz.

Ancak hatırlatmak istiyoruz, bu konuda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak, doktorunuz çocuğunuz iyileşene kadar ya elektrolitli bir solüsyon ya da sıvı bir diyet önerecektir. Her iki durumda da, çocuğunuza bir anda çok fazla yüklenmemeye çalışın; aksi takdirde sıvı almayı da reddedebilir.

Bu noktada biraz dikkatli olmanızda fayda var; örneğin hasta çocuğunuzu yemek yemeye zorlamamalısınız. Bunun yerine çocuğunuz acıkana kadar bekleyin. Eğer 8 saat boyunca kusmamışsa, çocuğunuz acıktığında çorba, ekmek ve et suyu gibi nispeten hafif yiyecekleri yedirmeye çalışın. Çocuğunuz sizi hala emiyorsa, acıktığında emzirin.

Bu yazıyı okumanızı öneriyoruz: Susuzluk Sonucu Oluşacak Kötü Sonuçlar

Çocuklarda sık yaşanan kusma problemi nasıl önlenir?

Kusmayı önleyebilmek için, ona neden olan tüm muhtemel faktörleri ortadan kaldırmalısınız. Görebileceğiniz gibi, bu aslında imkansız bir şey. Ancak gastroözofajeal reflü durumunda, kusma ve reflüyü önlemek için alabileceğiniz bazı önlemler var:

  • Her öğünden sonra çocuğunuzun gaz çıkarmasını sağlayın. Böylece kusmaya neden olan gazları ortadan kaldırmış olacaksınız.
  • Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin. Eğer emziriyorsanız, vücudunuza aldığınız bazı besinleri diyetinizden çıkarmanız çocuğunuzun daha az kusmasını sağlayabilir.
  • Eğer beslenmesi için belli bir formül uyguluyorsanız, doktorunuza danışabilirsiniz; örneğin çocuğunuz için size daha farklı bir formül hazırlamasını isteyebilirsiniz.
  • Çocuğunuzu, yediği yiyeceğin aşağı doğru hareket etmesini kolaylaştıracak (dikey konum) bir konumda besleyin. Sonrasında ise çok fazla hareket etmesine ve sallanmasına izin vermeyin.
  • Yavaşça beslemeyi deneyin. Eğer çocuğunuzu biberonla besliyorsanız, dikkatli olun. Biberonun ucunun yeterli miktarda süt verecek şekilde olduğundan emin olun; ne çok fazla ne de çok az olmalı. Bazı durumlarda çocuğunuz emse bile biberondan mama gelmeyebilir, dikkat edin.
  • Çocuğunuzu daha sık aralıklarla besleyin. Bu şekilde tek seferde çok fazla besini sindirmek zorunda kalmayacak.

Sonuç olarak

Kusma bebeklerde son derece yaygın bir problemdir. Ancak daha büyük sorunlara neden olabilecek belirtiler konusunda dikkatli olmanız gerekiyor.

Son olarak, kusma söz konusu olduğunda, yapabileceğiniz en önemli şeyin çocuğunuzu susuz bırakmamak olduğunu asla aklınızdan çıkarmayın. Her zaman her konuda doktorunuza danışın size verdiği talimatları uygulayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.