Çocuklarda Sedef Hastalığı ile Nasıl Başa Çıkılır
Sedef hastalığı hem erkekleri hem de kadınları etkileyen bir hastalıktır. Genel olarak, popülasyonun %2 ila 3 arasındaki miktarını etkiler. Ancak, çocuklarda nadiren görülür. Bu yazımızda çocuklarda sedef hastalığını, semptomlarını, tedavi yöntemlerini ve önleme yollarını açıklamaya çalışacağız.
Sedef Hastalığı
Sedef hastalığı iltihaplı bir otoimmün cilt hastalığıdır. Pul pul olan deri ve kızarıklıkla kendini belli eder. Bulaşıcı olmasa da, kalıtsal ve kronik olabilir.
Tipik olarak, sağlıklı bir vücut her üç dört haftada normal deri hücreleri üretir. Sedef hastalığı, bu hücrelerin daha hızlı oluşmasına sebep olur, döngü 15 gün civarına iner. Bu da ölü hücrelerin ciltte lekeler şeklinde birikmesine sebep olur.
Sedef hastalığı vücudun herhangi bir kısmını etkileyebilir. Ancak, çoğunlukla dirseklerde, ellerde, karında ve sırtta ortaya çıkar.
Ek olarak, son derece sık görülen bir durumdur. Genelde ergenlikten sonra ortaya çıksa da herhangi bir yaşta görülebilir, bu yüzden çocuklarda da ortaya çıkabilir.
Sedef Hastalığını Tetikleyen Şeyler
Çocuklarda sedef hastalığını tetikleyen şeylerden biri güneşe maruz kalmaktır.
Genel olarak, sedef hastalığını tetikleyen ya da kötüleştiren şeyler şunlardır:
- Bakteriyel, viral veya fungal enfeksiyonlar,
- Travmalar veya cilt yaralanmaları,
- Stres başta olmak üzere psikolojik faktörler,
- Güneş ışınlarına aşırı maruz kalma (güneş yanığı),
Bunu da okumanızı öneririz: Otoimmün Hastalıklar Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey
Çocuklarda Sedef Hastalığının Klinik Belirtileri
Çocuklarda sedef hastalığının klinik belirtileri çoğunlukla yetişkinlerdekilerle aynıdır. Ancak, çocuklarda en sık görülen türleri şunlardır:
- Plak tipi sedef hastalığı. Sedef hastalığının bu türü gümüşi pul pul deri ile kaplı kırmızı cilt lezyonları ile kendini gösterir. Bu lezyonlar çoğunlukla dirseklerde, dizlerde ve gövdede ortaya çıkar. Ayrıca sadece kafa derisini etkileme ihtimalleri de vardır.
- Damla (guttat) tipi sedef hastalığı. Bu, sedef hastalığının çocuklar ve genç yetişkinlerde en sık görülen türüdür. Çoğunlukla gövde ve uzuvlarda enfeksiyon sonrasında ortaya çıkan küçük, su damlası şekilli lezyonlar ile kendini gösterir. Ancak, bu tür de kafa derisini etkileyebilir.
- Ters sedef hastalığı. Çocuklarda sık görülmese de, “pediatrik sedef hastalığı” olarak bilinen bu tür de bu gruba dahildir.
Çocuklarda Sedef Hastalığının Tedavileri
Eğer çocuğunuzun bu durumdan muzdarip olduğundan şüpheleniyorsanız ya da ailenizde bu hastalık varsa size en iyi tedaviyi önerebilmeleri için çocuk doktorunuza danışmalısınız.
Öncelikle, bir doktora görünmelisiniz. Sadece bir çocuk doktoru çocuğunuza sedef hastalığı teşhisi koyabilir. Böylece, sizi uygun tedaviye yönlendirebilirler. Genel olarak, doktorunuz tedavi olarak size nemlendiriciler veya diğer bölgesel tedavileri (salisilik asit gibi) önerecektir.
Her durumda, aklınızda tutmalısınız ki bu hastalık aniden lekeler halinde ortaya çıkabilir ve çocuğunuzun özgüvenini etkileyebilir, özellikle de sedef vücuda yayıldıysa. Bundan dolayı, çocuğunuzun problemi kabul edip mental anlamda aşmasına yardım etmeli, onu psikolojik açıdan desteklemelisiniz. Onların özgüvenlerinin artmasına yardımcı olmalısınız.
Ek olarak, çocuğunuza tedavinin ona yardımcı olacağını ve durumu kronik olsa bile lekeler ve rahatsızlığın geçebileceğini açıklamanız şarttır.
Bunu da okumalısınız: Sedef Hastalığı Tedavisi için 5 Bitkisel Yöntem
Sonuç Olarak
Bu hastalığın bir otoimmün hastalığı olması ve birçok faktör tarafından tetiklenebilmesi dolayısıyla, hızlı hareket edip tetikleri engellemek önemlidir (stres, güneş yanığı, cilt lezyonları).
Son olarak, size genel olarak yardımcı olabilecek bazı öneriler:
- Çok yumuşak bir duş jeli kullanın. Jeli iyi bir şekilde duruladığınızdan emin olun.
- Soğuk hava durumu kötüleştirebileceği için çocuklarınızı doğal fiberlerle yapılmış, onları sıcak tutacak giysilerle giydirin. En çok önerilen kıyafetler pamuklu olanlardır.
- Doktorunuzun önerdiği tedaviyi takip edin.
- Herhangi bir doğal tedaviyi denemeden önce, özellikle de çocuklar söz konusu olduğunda, mutlaka doktorunuza danışın.
- Çocuğunuzu her şartta destekleyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Lustia, M. M., Luna, P. C., Nocito, M. J., Soutelo, M. J., Posse, M. L. C., Marchesi, C., … & Mazzini, M. Á. (2009). Psoriasis: comorbilidades en nuestra población. Dermatología Argentina, 15(5), 340-343. https://dermatolarg.org.ar/index.php/dermatolarg/article/view/459
- Batista Romagosa, M., & Pérez Bruzón, M. (2009). Elementos más importantes en la patogenia de la psoriasis. Medisan, 13(3), 0-0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192009000300009
- Mayo Clinic staff. (n.d.). Psoriasis. Clínica Mayo. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/psoriasis/symptoms-causes/syc-20355840
- Alfonso-Valdés, M. E. (2012). Inmunopatogenia de la psoriasis. Impacto en las manifestaciones clínicas y el tratamiento de la enfermedad. Revista Cubana de Hematología, Inmunología y Hemoterapia, 28(4), 357-373. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=s0864-02892012000400005
- Defez, J. A., & Martínez, M. M. (2016). Psoriasis en la infancia y adolescencia. PediatríaIntegral, 234. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2016/06/Pediatria-Integral-XX-04_WEB.pdf#page=28
- I. Vidal Olmo, A. Vicente Villa. (nd.). Psoriasis. Asociación Española de Pediatría. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/psoriasis_0.pdf