Çocuklarınıza Tavsiye Vereceğinizde Nasıl Yaklaşmalı
Çocuklarınızı, potansiyellerinin hepsini göstermeleri ve toplum içindeki rollerini oynamaları hakkında eğitmek, hiç de kolay bir iş değildir. Bunun için, çocuklarınıza nasıl yaklaşacağınızı bilmelisiniz. Bu sayede çocuklarınıza tavsiye verebilir ve onların hata yapmalarını önleyebilirsiniz.
Eğer onlara yaklaşmayı öğrenemezseniz, çocuklarınıza tavsiye vermek istediğiniz ya da istemedikleri bir anda yardımcı olmak istediğiniz zaman sizi reddedeceklerdir. Bu nedenle çocuklarınızla iyi bir iletişim geliştirmek oldukça önemlidir.
Ailece iletişim kurmayı öğrenmelisiniz, ne düşündüğünüzü ifade edebilmek için ve çocuklarınızın duygularını empati kurarak anlayabilmek için. Bu çıkış noktası ile sevgi ve şefkat temeline inşa edilmiş bir bağ kurabilirsiniz.
Çocuklarınıza onlar henüz küçükken yaklaşmayı öğrenmeniz çok önemlidir. Eğer bunun için zamanınızdan fedakarlık etmez ve onlar henüz gençken iletişim için bir alan yaratmazsanız, onlar erginliğe eriştiklerinde onlarla dürüst ve üretici diyaloglar kurma ihtimaliniz düşüktür.
Çocuklarınızla yakınlaşmak için ipuçları
- Eğer birden fazla çocuğunuz varsa her biriyle ayrı ayrı konuşmak ve hepsine kendi alanını vermek iyi bir fikirdir. Bu, düzenli aralıklarla yapılmalıdır.
- Küçükken onlarla oynamak, duygusal anlamda yakınlaşmak için harika bir yoldur. Sonuçta çocuklarımızla oynadığımız zaman, ebeveynler olarak onlara ve onların aktivitelerine olan ilgimizi fark eder ve hissederler.
- Bir aile filmi izlemek de aynı zamanda çocuklarınızla ortak bir şeye sahip olmanıza yardımcı olur. Üstelik bu, gördükleri hakkında ne düşündükleriyle ilgili konuşmaların kapısını açar ve onların bakış açılarını, düşünme biçimlerini, olayları nasıl gördüklerini ve onların kişiliklerini görmenize yardımcı olur.
- Çocuklarınıza sarılın, onları öpün ve okşayın. Fiziksel iletişimden kaçınmayın. Duygusal bağı güçlendirmek önemlidir, sizi birbirinize yaklaştırır.
Çocuğunuzla konuşurken sıcak ve empatik olmalısınız. Konuşurken onlara ses tonunuzla, kelimelerinizle ve jestlerinizle geçirdiğini ilginiz, konuşmanın doğal ve samimi olmasında belirleyici olacaktır. Aynı zamanda kendinizi onların yerine koymaya çalışın.
- Buna ek olarak birlikte bir aile olarak zaman geçirin. Televizyon izlerken ya da video oyunlar oynarken yalnız geçirdiği zaman, kısa olmalıdır. Aksi halde kolay bir şekilde izole olurlar.
- Çocuklarınıza kitap ve oyuncak gibi sağlıklı, değerli, yeteneklerini geliştirmekle kalmayıp onların birlikte oyun oynamasını ve hızlı duygusal bağ yaratmasını teşvik eden hediyeler verin.
Bu yazıya da bir göz atın: Çocuklar Ebeveynlerinin Bir Yansıması mıdır?
Çocuğunuza yaklaşmak için başka ipuçları
- En az haftada iki kez aile yemeği yiyin. Hafta sonları akşam ya da öğle yemeği yemek, aileyi birleştirmeye yardım eder. Aynı zamanda çocuklarınızın yemeği hazırlamaya yardım etmesi de önemlidir. Bu sayede yemek yapmayı ve işbirliğinin önemini öğrenirler.
- Birlikte zaman geçirmek ve yeni tecrübeler edinmek için ailece geziler planlamak önemlidir. Bu da aynı zamanda sizi aile olarak birleştirecektir.
- Çocuklarınıza kayak, bisiklet ya da yüzme gibi spor aktiviteleri öğretmek de onlar için çok değerli bir tecrübedir, aynı zamanda ebeveyn ve çocuk ilişkisini de güçlendirir.
Çocuklarımızla ne yapmalıyız
Genelleme yapmak ve her zaman yanlış bir şey yaptıklarını ya da hiçbir zaman iyi bir şey yapamadıklarını söylemek, çocuklarımızın öz saygılarını düşürür. Bu tür doğrulamalar ile çocuklarınız, gerçekten hiçbir şeyde iyi olmadıklarına inanabilir.
Aynı şekilde onlarla dalga geçmek ya da dokundurarak konuşmak ve ironi yapmak, eşit derecede negatif bir etkiye sahiptir, niyetiniz o olmasa bile. Gerçek şu ki bu onları eğlendirmek yerine değersiz ve küçük düşürülmüş hissettirecektir.
Yapmamanız gereken bir başka şey de sürekli otoriter emirler vermektir, çocuğunuzun bir zorunluluğu olsa da olmasa da. Bu, onları anlamadığınız hissini verir ve onların, her halükarda sizin verdiğiniz emre sorgulamadan uyma zorunluluğu olduğu duygusunu teşvik eder.
Onlara bağırmamalıyız ve o anla ilgili olmayan, çoktan çözülmüş problemler hakkında onlarla tartışmamalıyız. Aynı şekilde, sitemkar bakışlar, çocuğunuzla diyalog kurmanızı her zaman engeller. Öte yandan, negatif bir davranışı bir kişilik özelliğine çevirip etiketlemek, kesinlikle tümden kabullenmemeye yol açacaktır.
Buna ek olarak, çocuğunuzun itibarını asla sarsmayın ya da uygun olmayan zamanlarda onları övmeyin. Bunun yerine, onları gücendirmeden, dikkatlerini özel ve düzgün bir şekilde çekin.
Size bunu okumanızı da öneririz: Aile İçindeki Çatlaklar ve Yaraların İyileşmesi Daha Fazla Zaman Alır
Yansıma
Ebeveyn olarak yapabileceğimiz en iyi şey, çocuklarımıza bir şey söyleyeceğimiz zaman sakin kalmaktır. Eğer her zaman mutsuz olursak, onlara olumlu bir şekilde mantıklı bir açıklama yapmanın çok zor olacağını aklımızdan çıkarmamalıyız.
Çocuklarımızla o negatif duygusal durumdayken kavga etmek, kendimizi kötü bir biçimde ifade etmemize neden olur, sonradan pişman olacağımız şeyler söyleyebiliriz. Eğer bunun olmasına izin verirsek, çocuklarımız bizim onlara eşlik etmemize kendilerini kapatacaklar ve hatta tavsiyelerimize daha da kapalı hale geleceklerdir. Siz de çocuklarınıza tavsiye veremeyeceksiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Antolínez Cáceres, B. R. (1991). Comunicación familiar. Avances en enfermería. https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/30530
- Villares, J. M., & Segovia, M. G. (2006). La comida en familia: algo más que comer juntos. Acta Pediatr Esp, 64(11), 554-558. http://www.ponceleon.org/logopedia/images/stories/infantil/comida_en_familia.pdf
- Saneleuterio, E., Alonso-Stuyck, P., & García-Ramos, D. (2019). Educar jugando y dialogando. Derechos de la infancia, intencionalidad, familia y lenguaje. Revista sobre la infancia y la adolescencia, (17), 40-48. https://riunet.upv.es/handle/10251/130219
- Chauvie, P. (2015). Empatía: Efectos de los vínculos primarios. Trabajo de Grado), Universidad de la república, facultad de psicología, Montevideo, Uruguay. https://www.serviciosinformaticos.com.uy/psicologos/wp-content/uploads/2018/06/Paola-Lorena-Chauvie-Empatia-Los-efectos-de-los-vinculos-primarios.pdf