Çok Esnek Olmayanların Yapabileceği 5 Yoga Hareketi

Çok esnek biri değil misiniz? Yoga sayesinde imkanlarınızla uyumlu olacak şekilde günden güne esnekliğini artırabilirsiniz. Bu harika yoga pozisyonlarını deneyin! 
Çok Esnek Olmayanların Yapabileceği 5 Yoga Hareketi

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Çok esnek olmayan pek çok insan vardır. Bu durum kas ve eklem ağrısına neden olduğu gibi esnerken veya bazı yoga hareketlerini yaparken büyük bir hayal kırıklığı yaşanmasına da neden olabilir. Bugün size, çok esnek olmasanız da yapabileceğiniz, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacak 5 yoga hareketi göstereceğiz.

Yoga sadece ruhsal açıdan iyiliğe kavuşturan bir uygulama değildir. Aynı zamanda fiziksel açıdan da gelişmenizi sağlar. Çok esnek olmamanız yoga yapamayacağınız anlamına gelmez. Hatta tam tersidir. Sizin için uygun pek çok duruş vardır.

Çok esnek olmayanların yapabileceği 5 yoga hareketi

Çok esnek olmasanız bile yapabileceğiniz bazı yoga duruşları zamanla esnekliğinizi artırmanıza yardımcı olacak. Ancak sabırlı ve istikrarlı olmalısınız.

Elbette hiçbir zaman vücudunuzu çok fazla zorlamayın. Bir yerinizi incitmemeye dikkat edin.

1. Çocuk pozu

Çok esnek olmasanız bile yapmayı seveceğiniz yoga pozisyonlardan ilki bu. Genellikle yoga seanslarının sonunda kasları rahatlatmak için yapılır.

Tadasana olarak da bilinen bu yoga hareketi çok önemlidir. Kalçalarınızı, uyluğunuzu, ayak bileklerinizi esnetir, sırt ağrılarını azaltır. Pek çok kişi ‘pine’ duruşunu yaptıktan sonra rahim kaslarını rahatlatmak için çocuk pozunu yapar.

çocuk pozu yoga

2. Aşağı bakan köpek

En başta rahatsız hissettirebilecek yoga pozisyonlarından biridir. Kollarınızı ve bacaklarınızı esneterek vücudunuzla bir dağ oluşturursunuz. Başınız kollarınızın arasındadır.

İdeal duruşta ayaklarınız tamamen yere dayalı olmalı. Çok esnek değilseniz ilk başlarda bunu yapamayabilir, topuklarınızı yerden kaldırmak zorunda kalabilirsiniz.

Ancak endişelenmeyin. Pratik yaparak zaman içinde ayaklarınız yere basacak hale gelecektir. Bu yoga hareketi kan dolaşımını destekler ve vücudu esnetir. Isınmak için idealdir.

aşağı bakan köpek

3. Köprü

Çok esnek değilseniz bu duruşu da doğru bir şekilde yapmakta zorlanabilirsiniz. Ancak bir önceki yoga hareketi gibi bunu da zamanla çok daha iyi bir şekilde yapıyor olacaksınız. Böylece bu hareketin sağlayacağı tüm avantajlardan yararlanabileceksiniz.

  • Sırt üstü uzanın ve kalçalarınızı olabildiğince yukarı kaldırın.
  • Ayaklarınız tamamen yerden destek almalı ve kollarınız vücudunuzla birlikte esnemeli. Elleriniz ise birbirlerine geçmiş olmalı.

Bu yoga hareketi karın boşluğundaki organların işlevlerini destekler ve sindirimi kolaylaştırır. Adet sancılarını rahatlattığı için kadınlar için en önemli duruşlardan biridir.

köprü yoga

4. Tek ayaklı güvercin duruşu

Çok esnek değilseniz, bu yoga hareketi, zamanla esneklik kazanmanız için idealdir. Çok zor gelirse duruşu kolaylaştırmak için bir yerden destek alabilirsiniz.

Bu yoga hareketi vücut duruşunu ve uyumunu geliştirir. Ayrıca siyatik hastalığınız varsa ağrınızı bir parça yatıştırmaya yardımcı olur.

yarı güvercin yoga

5. Ayakta öne eğilme

Sonuncu yoga hareketi de esnek olmasanız bile yapabileceğiniz hareketlerden biridir. Uttanasana olarak da bilinir.

  • Ayaklarınız yerde sabit duracak şekilde durun.
  • Önce ellerinizle ayaklarınıza değmeye çalışın.
  • Çok esnek değilseniz ayaklarınıza kadar uzanmanıza gerek yok, önemli değil. Ulaşabildiğiniz yükseklikte kalın ve bacaklarınızın arkasını tutun.
  • Amaç vücudunuzu bacaklarınıza doğru olabildiğince itip, başınızı bacaklarınıza değdirmektir.
öne eğilme yoga

Bu yoga duruşlarının hepsi esnekliğinizi artırmanızı sağlayacak. Yapması kolay bazı duruşlar olduğu gibi yapması biraz daha zor olan duruşlar da var. Kolay olan duruşlar, günden güne gelişebilmeniz için gereken güveni kazanmanıza yardımcı olacak.

Esnek biri değil misiniz? Hiç yoga yapmayı denediniz mi? Sizi yogayı denemeye davet ediyoruz çünkü yoga, zamanla esneklik kazanmanızı sağlayacak. Tek ihtiyacınız olan biraz azimli ve sabırlı olmak.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.