D Vitamini Eksikliğinin Etkileri Nelerdir?
Vitaminler, vücudunuzun düzgün bir şekilde çalışabilmesi için son derece önemlidirler. D vitamini eksikliğinin etkileri nelerdir, öğrenmek için okumaya devam edin.D vitamini veya kalsiferol, dişlerin ve kemiklerin doğru şekilde oluşmasına yardımcı olur.
Ayrıca eklemlerinizin ve sinir sisteminizin normal çalışmaları için de yararlıdır.
D Vitamini Eksikliğinin Etkileri
Kalsiyum ve fosfor emilimi de bu vitaminin yararlı etkilerine dahildir. Kasla ve kalple ilgili olan vücut faaliyetleri, hormon üretimi için gereklidir. Ayrıca, uyumanıza yardımcı olur ve sinirlilik halinin önüne geçer.
Küçük bağırsaktaki proteinlerin uygun şekilde emilimine de yardımcı olur.
Güneşe çıkmak vücudunuzun deri altında D vitamini üretmesine ve onu işlemesine yardımcı olur.
Ama yine de güneşte çok fazla zaman geçirmemek gerektiğini aklınızda tutmanız önemli (her şeyin fazlası zarardır).
D vitaminini besin veya takviye yolu ile de alabilirsiniz. Ama tavsiye edilen günlük dozajın dışına çıkmamalısınız çünkü amaç, bu vitaminden dengeli ve sağlıklı miktarda almaktır.
Ayrıca bakınız: D Vitamini Eksikliği ve 12 Belirtisi
Bu vitamini aşağıdakiler gibi besinlerde bulabilirsiniz:
- balık
- süt
- tereyağı
- yumurta sarısı
- ton balığı
- sardalya
- karaciğer
- tahıl
- peynir
Bu vitamin, vücudunuzda kaynak olarak depolanır. K vitamini de aynı şekildedir.
K vitamini de kan pıhtılaşması için gereklidir ve bu ikisi vücudunuzun üretebildiği vitaminlerdir. Diğerlerini ancak yediğiniz besinler ya da doktorunuz tarafından tavsiye edilen takviyelerle elde edebilirsiniz.
K vitaminini yeşil yapraklı bitkiler; brokoli, karnabahar, lahana, balık, karaciğer, kıyma, tahıl ve yumurtadan elde edebilirsiniz.
Bu Vitaminin Eksikliği Aşağıdaki Bozukluklara ve Hastalıklara Sebep Olur
- Küçük çocuklarda kemik biçimsizliği
- Dişte çürükler
- Raşitizm: çocuklarda zayıf kemik üretimi
- Kemik erimesi: kemikleri zayıflatır, kişinin kırık ve çatlaklara karşı olan savunmasını azaltır.
- Göğüs kanseri
- Kolon kanseri
- Bağırsak iltihaplanması
Ayrıca bakınız:K Vitamini Eksikliğiniz Olduğunu Gösteren 4 İşaret
D Vitamini Eksikliğinin Belirtileri
D Vitamini eksikliğinin belirtileri arasında ağızda çürüklerin ve yaraların belirmesi, görme problemleri, uyku bozukluğu, şişmiş eklemler vb. yer almaktadır.
Bu vitaminde aşırıya kaçmak ishal, kusma, böbreklerde, kalpte ve karaciğerde hasar, iştah eksikliği gibi sorunlara yol açabilir.
Belli vitaminlerin eksikliği bu denli ağır sonuçlara yol açabildiğinden sağlıklı ve çok çeşitli bir beslenme alışkanlığına sahip olmak önemlidir.
Tek tip besin besin yerine birçok besine dayalı bir beslenme alışkanlığı vücudunuzun her besinden ayrı ayrı faydalanmasını sağlayacaktır ve böylece vücudunuz, her parçasının normal işlevlerini devam ettirerek bir sinerji içinde çalışabilir.
Bir diyetisyene danışmak önemlidir.
Vücudunuzun bir başkasıyla aynı özelliklere sahip olmadığını ve herkesin farklı miktarda besine ihtiyacı olduğunu unutmayın. Her birimiz farklıyız ve kendimize özgü diyetlere ihtiyacımız var.
Yukarıda bahsedilen hastalıklar, D vitamini eksikliğinin etkileri arasında olan ciddi hastalıklardır. Çok geç olana kadar beklemeyin.
Daha sağlıklı olmaya bugünden itibaren başlayın.
Eğer küçük çocuklarınız varsa, onları sağlıklı beslenme konusunda destekleyin. Her istediklerini vermek yerine sağlıklı gıdaları yedirmelisiniz.
Kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığına bugün yatırım yapmaya başlayın.
Vücudunuz bunu sağlıklı ve dirençli olarak ödüllendirecektir.
Önemli…
Sadece bir doktora danışın. Sizi için kötü etkilere yol açabilecek, boş tavsiyelere kulak asmayın.
Vitamin takviyeleri sadece gerçek eksiklik durumlarında tüketilmeli. Fazlasının da tavsiye edilmediğini ve vücudunuza zarar verdiğini aklınızda bulundurun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- McKenna, M. J., & Murray, B. (2014). Vitamin D deficiency. In Endocrinology and Diabetes: A Problem-Oriented Approach. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-8684-8_23
- Judd, S. E., & Tangpricha, V. (2009). Vitamin D deficiency and risk for cardiovascular disease. In American Journal of the Medical Sciences. https://doi.org/10.1097/MAJ.0b013e3181aaee91
- Pearce, S. H. S., & Cheetham, T. D. (2010). Diagnosis and management of vitamin D deficiency. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.b5664
- Prentice, A. (2008). Vitamin D deficiency: A global perspective. In Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2008.00100.x