Daha Fazla Avokado Yemeniz için 13 Neden

Her ne kadar adı çıkmış olsa da sınırlı düzeyde avokado tüketimi metabolizmayı hızlandırır ve kandaki yağ düzeyini kontrol eder. Böylelikle kilo verme süreci hızlanır.
Daha Fazla Avokado Yemeniz için 13 Neden
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Tarafından yazılmıştır Katherine Flórez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Avokadonun besin değeri oldukça yüksek olmasına rağmen şişmanlatıcı gıda olarak bilindiği için yararları çoğu insan tarafından bilinmez. Diğer gıdalara göre daha fazla kalori içermesine rağmen, sınırlı sayıda tüketildiğinde çoğu insanda kilo alımına sebep olmaz. Bu yazımızda neden daha fazla avokado yemeniz gerektiğine dair 13 sebep açıklayacağız.

Avokado kolesterol seviyesini (HDL) kontrol altında tutmasıyla bilinir ve aynı zamanda içinde bulunan yüksek miktarda lif sayesinde insanların iştahını giderebilir ve kabızlık sorununa yardımcı olur. Ayrıca kan şekeri seviyesinin kontrol edilmesine yardımcı olan detoks özelliği de bulunur.

Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek isteyen herkes için vazgeçilmez bir üründür; bu gıda lif, çeşitli vitaminler, potasyum ve daha fazlasını içeren yaklaşık 20 besin maddesi sağlar.

Şu da ilginizi çekebilir: Avokado: Taze Tutmak için Bazı Öneriler

Avokadonun Özellikleri: Neden daha çok avokado yemeliyim?

avokado

İşte size avokadonun sağlık yönünden birçok faydasından birkaçı:

  • Folik asit deposudur ve hamilelik sırasında temel bir gıda olup hem anne hem de bebeğe sağlıkları ve bebek gelişimi için kilit besin maddeleri sağlar.
  • Antioksidan işlevi gören C vitamini kaynağıdır ve antioksidanlar kanser, kalp damar hastalığı ve Alzheimer gibi diğer dejeneratif hastalıkları ve yaşlanma sürecinin de önlenmesine yardımcı olmakta büyük rol oynar.
  • Sağlıklı kemikler için temel bir vitamin olan D vitamininden yüksek miktarlarda içerir.
  • Ayrıca sinir sisteminin uygun çalışması için gerekli olan E vitamininden de yüksek miktarda içerir.
  • Trigliseritleri düzenleyerek kolesterolü kontrol altında tutar ve içerdiği Omega 3 sayesinde zararlı kolesterolü ortadan kaldırır. Bunun dışında, Omega 3 aynı zamanda gözler ve beyin için de faydalıdır.
  • Bağışıklık, biliş ve sinir sistemlerinin korunmasına yardımcı olan A, C, B-6, B-12 vitaminleri içerir.
  • Vitaminleri sayesinde avokado kanser hücrelerine karşı koruma sağlayan gıdalardan biridir.
  • Beyin için birçok fayda içeren yağ asitleri sayesinde hafızanın da büyük destekçilerinden biridir.
  • Tüketimi gözler için de faydalıdır, çünkü avokadonun içinde güneşin ultraviyole ışınlarını emme özelliği bulunur ve bu sayede retinaya bir hasar gelme riski önlenmiş olup gözler de dejeneratif bir hastalığa karşı korunmuş olur.
  • Vitamin çeşitliliğinden dolayı, hastalıklara karşı kalkan görevi görür ve aynı zamanda cildi yeniler ve cilde esneklik kazandırır.
  • Avokadonun içinde ağız kanseri hücreleri ile vücudun doğru çalışmasını önleyebilecek hücreleri bulup yok eden birçok bileşen bulunduğundan ağız sağlığı alanında da faydalıdır.
  • Sağlık için birden çok fayda sunmasının yanı sıra, avokado aynı zamanda kilo verilmesine de yardımcı olur. Kontrollü bir avokado tüketimi metabolizmayı hızlandırır ve kandaki yağ seviyesini kontrol eder. Aşırı tüketiminin bazı insanlara kilo aldırdığı doğrudur; bu sebeple avokadoyu sınırlı miktarda tüketmenizi öneriyoruz.

Bu yazımıza da bir göz atın: Avokadonun 6 Kozmetik Kullanımı

Avokadoyu beslenmenize dahil edin!

avokado-şekillendirici

Avokadonun birçok faydası ve farklı hazırlanma yolları mevcuttur; tuzlu, tatlı veya baharatlı tariflerde kullanılabilir; çiğ olarak tüketilebilir. Avokado kullanılarak hazırlanan en popüler yemeklerden biri farklı öğünlere eşlik de edebilen guacamoledir.

Yendiğinde elde edilen faydalarının yanı sıra, avokado yüz ve saç maskesi olarak da kullanılabilir, çünkü bu maskeler hücreleri nemlendirir ve yeniler, cilde esneklik kazandırır ve kafatasını onarıp temel besin maddeleri sağlar.

Avokado tüketimi, sağlık için çok faydalı olması ve yüksek besin değeri sebebiyle vejetaryen beslenenler için de önerilmektedir. Hamilelik ve emzirme sırasında bu gıdanın tüketilmesi fetüsün düzgün gelişimi ve doğum sonrası düzgün beslenmesi için gereken besin maddelerini sağlayabilir.

Yukarıdakileri dikkate aldığımızda, avokado yiyenlerin daha sağlıklı olduğunu ve aynı zamanda insan vücudunun her bir aktivitesinde düzgün çalışması için gereken değerli besin maddelerinin alımını arttırdığını söyleyebiliriz. İnanılmaz, değil mi?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fulgoni, V. L., Dreher, M., & Davenport, A. J. (2013). Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: Results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2008. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-12-1
  • Duarte, P. F., Chaves, M. A., Borges, C. D., & Mendonça, C. R. B. (2017). Avocado: Characteristics, health benefits, and uses. International News on Fats, Oils and Related Materials. https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20141516
  • Mahmassani, H. A., Avendano, E. E., Raman, G., & Johnson, E. J. (2018). Avocado consumption and risk factors for heart disease: A systematic review and meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqx078
  • Alvizouri-Muñoz, M., Carranza-Madrigal, J., Herrera-Abarca, J. E., Chavez-Carbajal, F., & Amezcua-Gastelum, J. L. (1992). Effects of avocado as a source of monounsaturated fatty acids on plasma lipid levels. Archives of medical research, 23(4), 163-167. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1308699
  • Fulgoni, V. L., Dreher, M., & Davenport, A. J. (2013). Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001–2008. Nutrition journal, 12(1), 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23282226

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.