Daha İyi Bir Uyku İçin 4 “Tuhaf” Öneri

Daha İyi Bir Uyku İçin 4 “Tuhaf” Öneri

Son Güncelleme: 08 Aralık, 2018

Eğer uykuya dalmakta güçlük çeken insanlardan biriyseniz büyük ihtimalle uyku için hemen her şeyi denediniz, bitki çayları, ilaçlar, ergonomik yastıklar…

Daha iyi uyumamıza yarıdımcı olmak için elimizin altında pek çok seçenek var. Her gün yeni bir öneri ya da ipucu okuyoruz. Ancak, bugün size daha iyi uyumanıza yardımcı olacak, bilimsel olarak kanıtlanmış 4 etkili yöntem sunacağız. Denemekten ne çıkar?

1. Uyku İçin Doğru Sıcaklık

uyuyan kadın

Pek çok araştırma gösteriyor ki uyku için ideal sıcaklık 15 ve 20ºC arasındadır. Eğer termometre bu sıcaklığın altını ya da üstünü gösteriyorsa uyumakta zorluk çekmeye başlıyoruz.

Örneğin, Berkeley Kaliforniya Üniversitesi‘nde yapılan beş yıllık bir araştırmaya göre, daha düşük sıcaklıktaki bir uyku ortamı, katılımcıların rahatlamasını ve daha kaliteli bir uyku uyumalarını sağlamıştır. Garip ama gerçek.

Pek çoğumuz, özellikle kış aylarında, uyurken sıcak bir ortamda olmamız gerektiğini düşünerek yorganlara ve battaniyelere sarınsak da araştırmalar aksini gösteriyor.

İdeal olarak, uyuduğunuz odayı 20ºC geçmeyecek, sabit bir sıcaklıkta tutmalısınız. Hatta sıcaklığın biraz daha düşük olması daha bile iyi. Yaz aylarında, sıcaklık uyumamızı zorlaştırır. Odanızın sıcaklığını ayarlamayı deneyin ve sonucu kendiniz görün.

2. Bir Ayağınız Yorganın Dışında Uyuyun

birlikte uyuyan aile

Şaşırdınız mı? Ama doğru! Pek çoğumuz bunu neden olduğunu bilmeden zaten yapıyoruz. “Science of Us” dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre nedenleri şöyle sıralanabilir:

  • Derin uykuda olduğumuzda vücut ısımız bir kaç derece düşer.
  • Eğer bu olmazsa uykusuzluk çekeriz. Vücut ısısı sabit kalır ve endişe ve huzursuzluğa yol açar.
  • Ayaklarınız vücut ısımızın en iyi düzenleyicilerinden birisidir. Bu nedenle, rahatlamanın şaşmaz bir yöntemi ayaklarınızdan birini yorganın dışına çıkararak serinlemektir. Böylece vücut ısınız azalacak ve siz de daha iyi uyuyacaksınız. Hemen her defasında işe yaradığını göreceksiniz!

3. Sol Tarafınızda Uyumanın Faydaları

uyuyan kadın

Sol tarafınızda uyumanın faydalarını her yerde duymaya başladık. Hem etkili hem de sağlıklı:

  • Lenfatik sistemimiz gibi vücudumuzdaki pek çok organ ve sistem, en iyi gece saatlerinde işlev gösterir. Bu saatlerde temizler, süzer ve oksijen verir. Sağ tarafımızda uyumak bu süreci daha zor hale getirir, bu nedenle olabildiğince derin ve sağlıklı uyuyamayız.
  • Sol tarafımızda uyuduğumuzda sindirimimiz kolaylaşır. Midemiz, ağırlık ve şişkinlik hissi olmadan, işlevlerini daha rahat yerine getirebilir.

4. Elektronik Aletlerinizi Yatmadan 2 Saat Önce Kapatın

telefonla uyumak

Pek çoğumuz yatağa giderken cep telefonumuzu ve bilgisayarımızı da beraberimizde götürüyoruz ve uyumadan önce sosyal medya sitelerinde gezinip, arkadaşlarımızla sohbet ediyoruz. Ancak ondan sonra bu aletleri kapatıp uyumaya çalışıyoruz.

Jeo-çevresel Sağlık Vakfı’na göre, yaşamsal organlarımız elektriksel vurular üzerinden işler. Eğer onları yapay elektriksel vurulara maruz bırakırsak, aşağıdaki belirtileri gösterebiliriz:

  • Uyuyamama
  • Biyolojik ritmimizde bozukluk
  • Sabah yorgunluğu
  • Gün içinde odaklanma zorluğu

Bu nedenle bu önerimiz aklınızda bulunsun. Daha iyi bir uyku için bilgisayarınızı, cep telefonunuzu ve televizyonunuzu yatmadan iki saat önce kapatın. Yatmadan önce film ya da televizyon izleme alışkanlığına sahip olabilirsiniz ancak uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız bu alışkanlığı değiştirmek size iyi gelebilir.

Uyumadan iki saat önce her şeyi kapatın, sıcak ve rahatlatıcı bir duş alın ve sonrasında iyi bir kitap seçip sessizce okuyun. Uyku yavaş yavaş sizi etkisi altına alacaktır. Fark etmeden gözleriniz kapanmaya başlayacak ve kendinizi okuduğunuz kitabı düşlerken bulacaksınız. Bundan daha iyisi var mı? Hemen bugün deneyin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Okamoto-Mizuno K, Mizuno K. Effects of thermal environment on sleep and circadian rhythm. Journal of Physiological Anthropology. 2012.
  • Obradovich N, Migliorini R, Mednick SC, Fowler JH. Nighttime temperature and human sleep loss in a changing climate. Sci Adv. 2017;
  • Ko Y, Lee JY. Effects of feet warming using bed socks on sleep quality and thermoregulatory responses in a cool environment. J Physiol Anthropol. 2018;

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.