Daha Sakin Olmak İçin 5 Sağlıklı Alışkanlık

Daha sakin bir hayat yaşamak için en etkili alışkanlıklar, stresten uzak durmayı ve egzersiz yapmayı içerir... Ayrıca şarkı söylemek ve dans etmek de çok büyük yardımcılar olabilir!
Daha Sakin Olmak İçin 5 Sağlıklı Alışkanlık

Son Güncelleme: 18 Kasım, 2018

Zaman geçip çocukluğu geride bıraktıkça, daha fazla sorumluluk alırsınız ve beraberinde gelen sorunlar da eklenince artık sakin olmak zorlaşabilir. 

Bugünkü dünyamız, hepimizin çok hızlı yaşamasını ve sürekli bir fiziksel, duygusal ve ruhani baskılar altında olmamıza sebep oluyor. Kırılganlık ve günlük hayatın yoğun talepleri sonucunda stres ve depresyon gibi sorunlar şu anda 21. yüzyılın en büyük kötülüğü olarak görülmektedir.

Ancak, bu sorunlar düşünme tarzımıza ve gerçekliği nasıl yorumladığımıza bağlıdır. Yaşamın olumsuzlukları karşısında rahatlayabilen insanlar stresle ilgili daha az sorun yaşarlar. Stres, insan vücudu için doğal bir süreç olsa da, bunu kontrol altında tutmaya yardımcı olmak için çeşitli seçenekler ve yöntemler vardır.

Neden daha sakin bir hayat yaşamalısınız?

sakin olmak

Stres ve depresyon genellikle düşük üretkenlik oranları, kötü performans ve günlük yaşamınızın çeşitli alanlarında verimlilik kaybına neden olur. Stresin olumsuz etkileri aynı zamanda sağlığımıza zararlı olabilir. Bağışıklık sistemi zayıfladığında, bedensel hastalıklara ve diğer rahatsızlıklara karşı daha hassas olursunuz.

Ortaya çıkabilecek sorunlardan bazıları şunlardır:

  • Gastrit
  • Anksiyete
  • Uykusuzluk
  • Kolit
  • Depresyon
  • Cinsel rahatsızlıklar
  • Yüksek kan basıncı
  • Kalp krizi
  • Mide ülseri
  • Hassas bağırsak
  • Psikoz
  • Saç dökülmesi

Daha sakin olmak için alışkanlıklar

1. Normal miktarlarda sağlıklı şeyler yiyin

Günümüzdeki yoğun yaşam hızı insanların öğün atlamasına neden olabilir, bu da büyük bir hatadır. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının vücudunuzun stresli durumlarla baş etmesi için yeterli miktarda besin almasına yardımcı olduğunu unutmayın.

Bununla birlikte, aslında stres ve yorgunluk seviyelerine karşı koyan bazı gıdalar vardır. Şunların tüketimini artırın:

Bunu biliyor musunuz? Yeşil çay içmenin 4 yolu

2. Egzersiz yapın

koşan kadın

Aktif olmanın fiziksel ve psikolojik faydaları vardır. Egzersiz yapmanın, endorfinlerin serbest kalmasını sağladığı bilinmektedir ve bu da sizi daha mutlu hissettiren bir şeydir. Aynı zamanda fiziksel performansınızı ve akciğer kapasitenizi de geliştirir.

Gerginliği salma, zihninizi ve bedeninizi rahatlatarak iyi hissetmenizi sağlar ve uyku kalitenizi yükseltir. Aynı zamanda stres seviyelerini ve agresif duyguları azaltmasıyla sakin olmak için yardımcı olur.

3. İyi dinlenin

Gece iyi uyumanız önemlidir çünkü uyku döngüsü esnasında beyin, gün boyunca alınan çok miktardaki bilgiyi sıralar. Bu işlem, vücudunuzun stres ve etkilerinden kurtulmasına olanak tanır. Başka bir deyişle, zihninizin ve bedeniniz yeniden yapılandırılır.

Öte yandan, araştırmalar, bir partnerin yanında uyumanın kortizol düzeylerini düşürerek ve oksitosin üretimini artırarak stresin azalmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir. Yaşlılar günde 7-9 saat uyumalıyken, yetişkinler 7-8 saat, ergenler 8-10 saat ve çocuklar da 8-12 saat uyumalıdır.

4. Yogayı ve meditasyonu deneyin

göl kenarında meditasyon

Bu etkinlikler bugün çok popülerdir çünkü stresin azaltılmasında çok etkilidir. Yoganın bazı etkileri henüz incelenmemiş olsa da, Kirtan Kriya meditasyonunun (KKM) uygulanmasının faydalı olduğu konusunda bilimsel bir fikir birliği vardır.

8 hafta süreyle günde 12 dakika meditasyon yapmak, bağışıklık sistemindeki enflamasyon artışından sorumlu olan biyolojik mekanizmaları azaltır.

Ek olarak, Seoul Ulusal Üniversitesi (Güney Kore) tarafından yapılan bir araştırma, uzun vadede dikkatli meditasyon uygulamasının klinik depresyon ve anksiyeteye sahip popülasyonlar için olası bir tedavi stratejisi olabileceğini buldu.

5. Müzik dinlemek, şarkı söylemek ve dans etmek

Tüm dünyanın uyum ve ritim içinde olduğu söylenmektedir. İçinde stres yoktur çünkü bu ritmi kaybetmek anlamına gelir. Bunlar müziğin temelleridir.

David Garcia-Rodrigo Roquero, “Don Kişot’a Göre Nasıl Mutlu Olunur?” kitabında, müzik ve şarkı söylemenin olumlu duyguları ve motivasyonu artırdığını savunuyor.

Bu etkinlikler endorfinlerin üretilmesine yol açar; bu da iyi bir duruma katkıda bulunur, anksiyeteyi hafifletip dikkatinizi acıdan başka bir yere çeker.

Konu şarkı söylemeye gelince, bu uygulama sizi daha derin nefes almaya ve vücuda oksijen vermeye zorlar. Sonuç olarak vücudunuz gevşer.

Şarkı söylemek aynı zamanda anksiyeteyi ve stresi rahatlatan endorfinlerin ve oksitosinin üretimini destekler. Bazı durumlarda, depresyon ve yalnızlık semptomlarını bile iyileştirebilir.

Dans ederken, müziğin ritmi kalbinizi ve solunum sistemini etkiler. Aynı zamanda duygu ve sezgi gibi işlevleri yerine getiren beyninizin sol yarımküresini de sakinleştirir.

Kısacası, iyi bir sağlığın tadını çıkarmak ve daha sakin olmak istiyorsanız bazı alışkanlıkları geliştirmelisiniz. Artık bunu nasıl yapacağınızı biliyorsunuz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Black, DS, Cole, SW, Irwin, MR, Breen, E., St. Cyr, NM, Nazarian, N., Khalsa, DS y Lavretsky, H. (2013). La meditación yóguica revierte la dinámica de transcriptoma relacionada con NF-κB e IRF en leucocitos de cuidadores familiares de demencia en un ensayo controlado aleatorio. Psychoneuroendocrinology, 38 (3), 348–355. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2012.06.011.
  • Troxel WM. It’s more than sex: exploring the dyadic nature of sleep and implications for health. Psychosom Med. 2010;72(6):578-586. doi:10.1097/PSY.0b013e3181de7ff8.
  • Hwang WJ, Lee TY, Lim KO, et al. The effects of four days of intensive mindfulness meditation training (Templestay program) on resilience to stress: a randomized controlled trial. Psychol Health Med. 2018;23(5):497-504. doi:10.1080/13548506.2017.1363400.
  • A Study Investigating the Relaxation Effects of the Music Track Weightless by Marconi Union in consultation with Lyz Cooper. Mindlab International. https://www.britishacademyofsoundtherapy.com/wp-content/uploads/2019/10/Mindlab-Report-Weightless-Radox-Spa.pdf.
  • García-Rodrigo Roquero D. Cómo ser feliz según Don Quijote. Madrid: Bubok Publishing S.L.; 2017.
  • Baratucci, Yanina (2011). Estrés y alimentación. Universidad FASTA. http://redi.ufasta.edu.ar:8080/xmlui/handle/123456789/343?show=full.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.