Dar Alanda Nasıl Hobi Bahçesi Oluşturulur
Şehirlerin inanılmaz derecede genişlemesine ve gerçekleşen teknolojik gelişmelere rağmen evlerde bir hobi bahçesi oluşturmak eskisinden daha da popüler hale geldi. Tabii bunu dar bir alanda yapmaya çalışıyorsanız, gözden geçirmeniz gereken bir takım şeyler olabilir.
Bugünkü yazımızda, kendinize bir hobi bahçesi oluşturmanız için bazı kolay yaklaşımlardan söz edeceğiz. Bununla birlikte, kendi sebze, meyve ve aromatik bitkilerinizi yetiştirmeniz için bazı pratik ipuçlarına da değineceğiz. Bu sayede, evinizdeki yeşil alanın tadını çıkarabilecek ve hatta ailenizi en sağlıklı ve güvenilir şekilde besleyebileceğiniz gıdalar da üretebileceksiniz. Ayrıca bu “meyvelerini alacağınız” bir hobi olacağı için bundan son derecede tatmin olacağınıza eminiz.
Dar Alanda Nasıl Hobi Bahçesi Oluşturulur
Alanınızı Özenle Belirleyin
Bu yeni başlayacağınız bahçe projeniz biraz meşakkatli olmakla birlikte, bahçeyi kuracağınız alanı da dikkatle seçmenizi gerektirir. Bu konuda aklınızda bulundurmanız gereken; bitkilerinizin iyi bir biçimde yetişmesi için aldıkları ışığa çok dikkat etmeniz. Ayrıca, güneşli alanların tohumların gelişimini de hızlandırdığını unutmayın.
Bunun yanında, iyi bir drenaj sisteminiz olmalı ve tabii ki sulamayı kolaylaştırmak için bitkilerinize yakın bir su kaynağı oluşturmalısınız. Bu sayede, bahçenizin sulama ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılamanız mümkün olacak ve zaman kazanabileceksiniz.
İster terasınızda isterse verandanızda olsun, hobi bahçesi oluşturmak için toprak ve gübrelerle haşır neşir olacağınızı aklınızdan çıkarmayın. Bundan dolayı da, alanınızı nasıl düzenli ve belli sınırlar dahilinde tutacağınızı ve bu sayede her bahçeyle uğraştığınızda çamuru evin içine taşımamayı nasıl başaracağınızı önceden ölçüp tartın.
Bunu da okuyun: Yaz Çiçekleri: Bahçeniz İçin 6 Seçenek
Bahçecilik Dersleri
Tohumlara ve temel bahçe eşyalarına para harcamadan evvel teoride de olsa biraz bahçecilik öğrenmenizde fayda var. Bitkilerinizin bakımı için aylar boyunca emek vermeniz gerekebilir. Bundan dolayı, biraz ders almak ve bu konu hakkında kitap okumak işinize yarayacaktır.
Örneğin, aşağıdaki kavramlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir:
- Toprak bakımı ve farklı gübrelerin kullanımı.
- Ekim yapmak için elverişli aylar.
- Sulamanın nasıl yapıldığı ve budamanın ne zaman yapılması gerektiği.
- Hastalık ve böcek istilaları ile başa çıkmanın yolları.
Dikey Hobi Bahçesi
Dikey bahçelerde alanı maksimum verimle kullanma avantajını yakalayabilirsiniz. Çünkü bu tarz bir alanda geleneksel yatay bahçelere göre daha az alan kaplarsınız. Aynı zamanda bakım için de daha az vakit harcarsınız. Çünkü dikey bahçelerde kolay kolay ot türemez ve delik kazmak için eğilmeniz gerekmez.
Dikey ekimin bir diğer avantajı da bitkilerinizin aldığı hava ve güneş ışığını maksimuma çıkarabilme olanağınızdır. Ayrıca, bitkileriniz daha az böceklenir ve bu sayede istilalarla daha kolay başa çıkabilirsiniz. Dikey bahçelerde en hızlı gelişebilecek bitkilerden bazıları; marul, pazı otu ve ıspanak gibi bitkilerdir. Bunları daha yavaş gelişen bitkilerin arasına ekin.
Göreceğiniz üzere, balkonlar, teraslar ve çatılar hobi bahçesi oluşturmak için harika alanlardandır. Saksılar kullanabilir, canlı çit de dediğimiz parseller üzerinde tarım alanları ya da hatta bitkilerin suyun içinde yetiştiği topraksız tarım alanları dahi oluşturabilirsiniz.
Bunu da okuyun: Kokulu Çiçekler İle Küçük Bir Bahçe
Orijinal Fikirler
Sosyal medya sayesinde dünyanın dört bir yanındaki hobi bahçelerinden haberdar olabiliyoruz. Dar alanda hobi bahçesi oluşturmak için yaratıcılıklarını kullanan insanlardan ilham alabilmek harika bir şey.
Hobi bahçenizi oluştururken esinlenebileceğiniz orijinal fikirlerden bazıları şu şekilde:
- Alanınızı parsellemek ya da saksı olarak değerlendirmek için kullanılmış paletler, lastikler ya da konteynerler gibi pek çok eşyanızdan yararlanabilirsiniz.
- Eğer bahçe işlerinde yeniyseniz, kendinize fazla yüklenmeyin. Bitkilerinizin isim ve özelliklerini hatırlamak için üstlerine küçük etiketler yapıştırın.
- Aromatik bitkiler ekin. Bahçenizden kendi ellerinizle biraz ot toplayıp yemeklerinize katmak kadar tatmin edici bir şey daha yoktur!
- Kullandığınız toprağa en uygun substratı bulmaya çalışın.
- Eğer sık sık seyahat ediyorsanız ve sizin yerinize bitkilerinizi sulayacak bir arkadaşınız yoksa otomatik sulama sistemi kurmanız gerekir.
- Bahçenizdeki budadığınız dalları, atılacak meyveleri, otları vs. gübreye dönüştürün. Bunlar toprağınız için doğal bir besin kaynağı görevi görecektir.
Hobi Bahçesi Oluşturmakla İlgili Son Sözler
Kendi hobi bahçenizi oluşturmaya hazır mısınız? Hem böcek ilaçsız organik gıdalarınızı yetiştirecek hem de stres atabileceğiniz bir hobi edineceksiniz. Hem belki bahçeniz ailenizin diğer üyelerinin de ilgisini çeker.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Montserrat Soliva y Marga López. (2004). Calidad del compost : Influencia del tipo de materiales tratados y de las condiciones del proceso. In Formación de técnicos para el tratamiento y gestión de lodos de depuradora. Valsaín CENEAM/MIMAM 1.
- Beltrano, J., & Gimenez, D. O. (2015). Cultivo en hidroponía. In Libros de Càtedra. https://doi.org/10.1039/c0dt00588f
- Aznar Márquez, Juana y Navarro Ríos, M. J. (2014). EL HUERTO URBANO ECOLÓGICO: ESTUDIO DE LA INICIATIVA DE LA UNIVERSIDAD MIGUEL HERNÁNDEZ (ELCHE, ESPAÑA). Actas Iberoamericanas ….
- Ballesteros, G. (2014). Espectacular crecimiento de los huertos urbanos. Ecologista.