Bitkilerinize Doğal Gübre Hazırlamak

Isırgan bulamacı gibi doğal bileşenler bitkileri beslemek için geleneksel yöntemlerdir. Kimyasal ürünlerin kullanımından kaçınmanın harika bir yoludur.
Bitkilerinize Doğal Gübre Hazırlamak

Tarafından yazılmıştır Virginia Martínez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bitkilerinizi gübrelemek için doğal maddeler kullanmak, onları iyi durumda tutmak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Bu özellikle bazı bitkileri yemek için yetiştiriyorsanız harikadır. Bir daha asla sert kimyasal gübre çeşitlerini kullanmak zorunda değilsiniz.

Bu yazımızda, bu doğal bileşenleri bitkileriniz için gübre olarak nasıl kullanacağınızla ilgili birkaç bahçecilik ipucu vermek istiyoruz. Bu, zehirli kimyasal ürünlere maruz kalmaktan kaçınmak ve paradan tasarruf etmek için harika bir yoldur.

Bitkilerinize Doğal Malzemelerle Gübre Hazırlayın

Kimyasal gübre gibi çevreyi kötü etkileyen toksik uygulamaların kullanımının azaltılmasına yardımcı olmak istiyorsanız, okumaya devam edin.

Bugün size çok az para harcayarak veya hiç para harcamadan, sadece doğal malzemelerle evde nasıl gübre yapacağınızı göstereceğiz. Yakında ekinlerinizin nasıl daha güçlü ve sağlıklı hale geldiğini göreceksiniz.

muz ile hazırlanan gübre
Muz bitkilerin büyümesini ve gelişmesini teşvik edebilecek minerallere sahiptir.

Muzdan Gübre

Kabuğu dahil bütün bir muz potasyum bakımından zengindir. Bu mineral bitkilerde çiçeklenmeyi artırmada harikadır. Ek olarak, bu mineral toprağa eklendikten sonra bitkiler tarafından kolayca emilir.

Ek olarak, muzlarda fosfor içeriği de yüksektir, bu nedenle muz kabukları bitkilerinizi güçlendirir ve fotosentez işlemini daha verimli hale getirir. Gördüğünüz gibi tamamen çevre dostudur.

Nasıl yapılır?

  • İlk önce, muz kabuğunu soyun ve bir tencereye koyun.
  • Ardından, su ekleyin – örtecek kadar.
  • Ardından ocağın üzerine koyun ve yaklaşık 15 dakika kaynatın.
  • Soğumaya bırakın ve sonra süzün.
  • İki eşit parça su ile seyreltin.
  • Sonunda bitkilerinize uygulayın.

Ek olarak, muz kabuğunu toz gübre olarak kullanılmasını sağlamak için toz haline getirebilirsiniz.

Tamamen Doğal Malzemelerle Yapılan Isırgan Bulamacı

Bir bulamaç, bitki büyümesini ve gücünü artıran ve doğal savunmasını güçlendiren fermente edilmiş bir biyo-uyarıcı özdür. Özellikle ısırgan otu bulamacı, ekinlere çok miktarda besin sağlar. Bitkilerin uygun bir şekilde büyümesi için ihtiyaç duyduğu azotun tamamı içeriğinde bulunur. Ayrıca, mantar ilacı ve böcek ilacı olarak da harikadır.

Nasıl yapılır?

  • İlk önce, yaklaşık iki kilo ısırgan otunu bir kaba koyun. Kökleri dahil etmeyin.
  • Ardından, küçük parçalar halinde kesin ve yaklaşık 10 litre klorize olmayan su içinde birkaç saat bekletin.
  • Sonunda suyu süzün ve bitkilerinize verin.

Artık Kahveden Gübre

kahve artığı
Artık kahve harika bir doğal gübre çeşididir.

Bir fincan ya da demlik kahve yaptıktan sonra tükettiğiniz kahveyi saklayın. Bitkilerinizi gübrelemek için kullanabileceğinizi biliyor muydunuz?

Aslında, kullanılmış kahve çekirdekleri, yaban mersini gibi asitli toprak gerektiren bitkiler için ideal bir doğal gübre çeşididir.

Nasıl yapılır?

  • İlk önce en az 20 litre suya dolu bir kovaya yaklaşık 6 fincan kullanılmış kahve koyun.
  • Ardından, iki veya üç gün boyunca bekletin.
  • Son olarak, hazırladığınız karışımı bitkilerin köklerine yerleştirin.

Bitkilerinizin köklerine az miktarda kahve kalıntısı da koyabilirsiniz. Bununla birlikte, fazla asitli topraklar bitkilerinize zararlı olabileceğinden aşırıya kaçmamaya dikkat edin.

Yumurta kabuğundan Gübre

Yumurta kabukları, biber ve domates gibi mahsulleri doğal olarak gübrelemek için idealdir. Ayrıca, onları çürümeye karşı korurlar.

Yumurta kabukları yüksek kalsiyum içeriği hemen her meyve için mükemmeldir.

Hazırlanışı

  • İlk olarak, kabukların tamamen kurumasını bekleyin.
  • Sonra onları toz haline getirin.
  • Son olarak, tozu bitkilerin etrafındaki toprağa uygulayın.

Odun külü

odun külü
Odun külleri de bitki besini olarak harikadır. Bununla birlikte, işlenmemiş ahşaptan yapılmalıdır ve kimyasal madde içermemeleri gerekir. Ek bir avantaj olarak, böcekleri uzak tutacaktır.

Tamamen doğal bir gübre olarak odun külü kullanılması, bitkilerde, özellikle meyve ağaçlarında olgunluğu artırır. Aynı zamanda harika bir pestisittir. Bununla birlikte, toprağın pH değerini artırmak için önerilmez.

Ayrıca, işlenmemiş, kaliteli ahşaptan gelen bir kül seçmek zorunda olduğunuzu unutmayın. Ağır materyaller, kimyasallar veya vernik içermediğinden emin olun.

Nasıl yapılır?

  • Bu durumda, külü sulama sisteminizin içine yerleştirmeniz ve uygulamanız yeterlidir.
  • Ek olarak, sapların etrafına (dokunmadan) küçük bir kül tabakası yerleştirebilir ve bunları toprağa gömebilirsiniz.

Bu doğal gübre çeşitlerinin bazılarının uygulanması, birçok yönden oldukça toksik ve tehlikeli olan kimyasal ürünlerin kullanımından kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Sadece bununla da kalmaz, aynı zamanda ekinler tarafından emilirler.

Çevremizin refahına sürdürülebilir bir şekilde katkıda bulunmaya yardımcı olun!


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.