Evde Yaban Mersini Yetiştirmek Mümkün

Tatlılara çok yakışmasının yanı sıra, yaban mersini sağlığınız için de faydalıdır. Bu yazımızda evde nasıl yaban mersini yetiştirebileceğinizden bahsedeceğiz.
Evde Yaban Mersini Yetiştirmek Mümkün

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Yaban mersininin mavimsi rengi, tadı kadar cezbedicidir. Bu oldukça  lezzetli meyve orta boy bir çalıda yetişir. Eğer yaban mersini yetiştirmek istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edin! Nasıl yapacağınızı anlatacağız.

Bu meyve, fundagiller familyasına ait bir bitki cinsidir. Yaban mersini, lezzetli olması nedeniyle oldukça popüler bir meyvedir ve pek çok tarifte kullanılır. Bunun yanı sıra sağlık için de oldukça faydalıdır.

Yaban Mersininin Özellikleri

bir kase yaban mersini

Yaban mersini çok besleyici bir meyvedir. C vitamini, lif, potasyum demir ve kalsiyum bakımından zengin olmasıyla öne çıkar. Bunun yanı sıra, bu meyve içerdiği doğal antioksidan pigmentler ile bilinir.

Yaban mersininin sağlığa faydaları aşağıdaki gibidir:

  • İçerdiği antioksidanlar, antosiyanin ve karotenoid kemik ve diş sağlığını korur, demir emilimini sağlar ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini teşvik eder. Ayrıca, zararlı ajanların etkilerini de nötrler.
  • Buna ek olarak, içerdiği potasyum kas ve sinir sisteminin çalışmasını iyileştirir.
  • İçerdiği lifler, bağırsak florasını düzenler.
  • Yaban mersinindeki vitaminler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve bu sayede de hastalıklara yakalanma riskiniz azalır. Dahası, antiseptik özellikleri mikropların neden olduğu enfeksiyonlarla mücadele etmeye yardımcı olur.
  • Hamile kadınların vitamin alması gerekir ve yaban mersini de hamilelik sırasında tüketimi tavsiye edilen bir meyvedir.

Evde Yaban Mersini Yetiştirmek

Yukarıda bahsettiğimiz her şeyin yanı sıra, evde yaban mersini yetiştirmek oldukça faydalıdır. Peki bunun için hangi noktaları göz önünde bulundurmalısınız? Aşağıda ihtiyacınız olan bilgileri edinebilirsiniz.

Saksı

Saksının türü ve boyutu, yetiştirmeye nasıl başlayacağınıza bağlıdır. Eğer tohum olarak ekecekseniz, küçük bir kap sizin için yeterlidir. Eğer fide kullanacaksanız, küçük bir saksıya ihtiyacınız vardır.

Fide büyüyeceğinden, sonrasında daha fazla toprağa ve daha geniş bir saksıya ihtiyaç duyacaksınız. Üç veya dört sene sonunda, fideniz için 60-70 litrelik bir saksı gerekecektir.

Toprak

Yaban mersini bitkisi, tercihen 4.5 pH’a sahip asidik toprağı tercih eder. Toprağı daha asidik hale getirmek için, sülfür, tuf veya gübre gibi ek malzemeler kullanabilirsiniz. Pamuk çekirdeği ve çam iğneleri de toprağı daha asidik hale getirir.

Yaban Mersini Yetiştirmek İçin Adımlar

  • İlk olarak, küçük bir kabın içerisine peçete koyun ve biraz su ekleyin. Ardından tohumları yerleştirin.
  • Tohumları tek tek alın ve toprağa gömün.
  • Bitkiyi her gün sulayın ve toprağın nemli olduğundan emin olun.
  • Saksıyı, rüzgardan etkilenmeyen ve iyi ışık alan bir bölgeye yerleştirin.
  • Bitkinin oksijen alması ve fazla suyu akıtması önemlidir.
  • Tohumu ektikten sonra, bitkiyi kuru otlarla örtebilirsiniz. Bu sayede zararlı otları engellemiş olursunuz ve toprağın nemini ve asidik özelliğini korursunuz.

Özel bakım

yaban mersini ağacı

Aynı saksının içerisine çok fazla tohum ekmemeye özen gösterin çünkü yaban mersini düzgün bir şekilde büyümek için boş alana ihtiyaç duyar. Bunun yanı sıra, tohumları ekerken toprak büyük ölçüde nemli olmalıdır.

Bitki büyürken, daha büyük bir saksıya geçmeniz gerekebilir. Bu nedenle bunu yaparken kökleri nemlendirmek, bitkinin bu süreçte zarar görmesini engeller. Saksıyı değiştirmeden önce, 10 dakika boyunca kökleri suda bekletmenizi öneriyoruz. Saksıyı değiştirdikten sonra, toprağı ıslatın.

Son olarak ise yaban mersininin en iyi soğuk havada yetiştiğini unutmayın. Bu bitki, aşırı sıcak havaya rağmen bile soğuğa iyi uyum sağlar. Bununla birlikte, sıcak bitki için iyi değildir. Sıcak havalarda bitkinin bakımına dikkat edin ve asla güneşin altında bırakmayın.

Gördüğünüz gibi, bu bitkiyi yetiştirmek oldukça kolaydır. Yaban mersini sağlığa çok faydalı olduğundan, evde kendi yaban mersininizi yetiştirmek harika bir fikirdir. Ayrıca bu çok eğlenceli bir hobidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.