Depresyonda Gözden Kaçırılan 5 Belirtisi
Depresyonda olan bireylerin büyük çoğunluğu bunu bayağı ilerlemişken fark ederler çünkü genelde depresyonun belirtilerini tanımlama konusunda başarısız olurlar.
Depresyonda Gözden Kaçırılan 5 Belirtisi
En yoğun his üzüntü olsa da bir çok insan bu psikolojik sorunun diğer belirtilerini göz ardı ederler.
Depresyonda bu diğer belirtilerin fark edilmemesi, tedavilerin uygulanmasını engeller ve zamanla çözüm bulmak oldukça zorlaşabilir.
Birçok durumda herkes farklı belirtiler gösterse de, bu sorunun tanımlanabilecek bir sürü belirtisi vardır.
Birçok insanın bu belirtileri bilmediğini düşünerek, sizlere aşağıda en yaygın olan 5 depresyon belirtisini sunacağız.
1. Ani kilo kaybı
Depresyonun en belirgin fiziksel belirtilerinden biri vücudun ağırlığındaki ani değişikliklerdir.
Bir ay içerisinde vücut ağırlığınızın %5’i oranında kilo vermek veya kilo almak vücutta bir şeylerin iyi gitmediğine dair büyük bi göstergedir.
Bu durumda herhangi bir diyet veya egzersiz uygulaması olmadan, plansız bir biçimde aniden verilen kilolardan söz ediyoruz.
Kişinin iştahı gözle görülür şekilde azalır, bu da beslenme açısından eksiklikler oluşmasına sebep olur.
Tabi ki, bu belirti konusunda oldukça dikkatli olmalısınız; çünkü bu kansızlığa, yorgunluk, halsizlik ve konsantrasyon kaybına da yol açar.
Veya, kendinizi kilo alırken bulduysanız, muhtemelen depresyon bağlantılı anksiyete yüzünden daha çok ve sık yemek yemeye başlamışsınız demektir.
Ayrıca bakınız: Depresyonla Mücadele Etmeye Yarayan Zihinsel Yöntemler
2. Uyku Döngülerinde Değişiklikler
Bu belirti sürekli hale geldiğinde çok daha fazla özen ister.
Kolayca belirlenebilir ve genelde hemen fark edilebilir reaksiyonlara yol açar.
Ama hatırlamalısınız ki bu durum, yani uyku döngüsünde değişiklikler depresyon harici durumlardan da kaynaklanabilir.
Uyumadan önce elektronik araçlar kullanmak, akşam yemeğinde aşırı yoğun yemek veya stres de uykuda değişikliğe yol açabilir.
Psikolojik problemleri olan kişiler genelde gün içinde uykulu hisseder, ama geceleri uykuya dalmakta sıkıntı çekerler.
Buna hemen bir çözüm bulmanız gerek, çünkü depresif durum bazen insanların bu durumun üstesinden gelmek için ilaç veya alkol kullanmasına yol açabilir.
Ayrıca bakınız: Uyku Problemleri Yaşayanlar İçin 6 Doğal Tarif
3. Sinir veya Rahatsızlık
Ruh halinde negatif değişiklikler depresif durumların, sinir ve rahatsızlığın ortaya çıktığı noktalardır.
Genelde bunlar, uykusuzluk ve beslenme problemlerinden kaynaklanır.
Bazı insanlar sizi rahatsız edebilir ama aslında onlar sizin yaşadıklarınızı tam olarak anlayamazlar.
Ayrıca bir şeylerle yüzleşmekten kaçınıyor da olabilirsiniz, bu durumda duygularınızı izolasyon ve yalnız kalmak ile ifade etmeye çalışıyorsunuz.
Ayrıca depresyon beynin kimyasıyla oynar, sizin bazı gündelik olaylara bakış açınızı bazı durumlarda değiştirir ve bu da size çok normal gelebilir.
4. Suçluluk duygusu yaşamak
Depresyonda olan bireyler genelde sürekli olarak suçluluk duygusu hissederler.
Ve daha da kötüsü, bu onların çoğunlukla daha da negatif duygular içine dalmasına sebep olur.
Bu his genelde zayıf karar alma ve aynı zaman üzüntü duymayla ya da sevdikleriyle yaptıkları tartışmalar ve konuşmalar sırasında büyür.
Bu biraz karmaşık bir faktördür çünkü ilişkileri tehlikeye atar ve etkiler, insanların onların bu durumun üstesinden gelmek için yardım etmelerini zorlaştırır.
5. Ağrı ve Acı
20-30 yıl öncesine kadar uzmanlar, duyguların fiziksel ağrı üzerinde etkili olduğuna inanmıyorlardı.
Ancak, diğer çalışmalar yapıldıktan sonra böyle bir bağlantının gerçekten var olduğu, hatta düşünüldüğünden daha güçlü olduğu ortaya kondu.¹
Bu ciltte hiper hassasiyet, kas ağrıları, katılık veya sindirim problemleri gibi çeşitlilik gösterebilir.
Elbette, her şeyin başka bir nedeni vardır, ağrılarınız ve acılarınızın depresyon, stres veya diğer psikolojik durumlardan kaynaklı olup olmadığını anlamak için iyi bir muayeneden geçmenizde fayda var.
Depresyon sadece üzüntü, ağlamak veya benzer hallerle tanımlanmayan oldukça ciddi bir durumdur.
Bu karmaşık ve tehlikeli durum profesyonel ilgi ister, böylece mümkün olduğunca kısa zamanda üstesinden gelinmesi en iyisidir.
Bu belirtilerin çoğu diğer hastalıkların belirtileriyle karıştırılabilir ama onlara doğru ilgiyi göstermek için dikkatli olmanız önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Babbel, S. (2010). The connections between emotional stress, trauma, and physical pain. Psychology Today.
- Dio Bleichmar, E. (1992). La depresión en la mujer. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría., 11(39), 283-289.
-
Sutin, A. R., & Zonderman, A. B. (2012). Depressive symptoms are associated with weight gain among women. Psychological medicine, 42(11), 2351-2360.
-
Kupfer, D. J. (2006). Depression and associated sleep disturbances: patient benefits with agomelatine. European Neuropsychopharmacology, 16, S639-S643.
-
Benazzi, F., & Akiskal, H. (2005). Irritable-hostile depression: further validation as a bipolar depressive mixed state. Journal of affective disorders, 84(2-3), 197-207.
-
O’Connor, L. E., Berry, J. W., Weiss, J., & Gilbert, P. (2002). Guilt, fear, submission, and empathy in depression. Journal of affective disorders, 71(1-3), 19-27.
-
Bair, M. J., Robinson, R. L., Katon, W., & Kroenke, K. (2003). Depression and pain comorbidity: a literature review. Archives of internal medicine, 163(20), 2433-2445.