Doğum Kontrol İmplantları Nedir?
Günümüzde kiminle, nasıl ve ne zaman çocuk sahibi olmak istediğinizi seçmenizi sağlayan birçok doğum kontrol yöntemi bulunmaktadır. Bu farklı yöntemlerin ayrıntılarıyla ilgili bilgi sahibi olsanız bile, hala bazı şüphelerinizin olması oldukça normaldir.
Bu nedenle bu yazıda deri altı doğum kontrol implantlarından bahsetmek istiyoruz. Bu az bilinen doğum kontrol yöntemi, kullanmak isteyebilecek kişilerde bazı şüpheler uyandırabilir.
Bu yöntemin nasıl işe yaradığını, yan etkilerinin neler olduğunu, avantaj ve dezavantajlarını size anlatacağız. Hazırsanız bu yazıyı mutlaka okuyun!
Bu yazıya da göz atın: Doğum Kontrol Yöntemleri: Hakkındaki Mitleri ve Gerçekleri Öğrenin
Deri altı doğum kontrol implantı nedir?
Hormonal implantlar, kadınların kol derisinin altına kolayca yerleştirilebilen, kürdan şeklinde olan ve uzun dönem doğum kontrolü sağlayan bir yöntemdir. Etkileri vücut ağırlığınıza bağlı olarak değişir ve östrojen değil sadece progesteron içerir.
Cildin altına yerleştirilen bu ince çubuk, yumurtalıkların normal işlevini bozan ve spermleri bloke eden rahim ağzı salgısını üreten bir hormonu sürekli olarak serbest bırakır.
Hormonal implantlar nasıl yerleştirilir?
Bu tür çubukların yerleştirilmesi çok hızlıdır ve adet döneminin ilk günlerinde lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Sağlık kontrolünüz için yapılan rutin bir değerlendirmeden sonra yetkili bir klinikte bir uzman tarafından yerleştirilmelidir. Etkisini zamanla kaybedeceği için üç yıl sonra yenisiyle değiştirilmesi gerekir.
Bu yazıyı okumayı unutmayın: Menstrüasyon Sırasında Neden Ağrı Çekeriz?
Ne kadar etkili?
Bu doğum kontrol yönteminin etkisi ile ilgili istatistikler cesaret vericidir. Ancak buna rağmen, bu yöntemin cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemediğini bilmelisiniz. Bu yüzden prezervatif kullanımı her zaman önceliğiniz olmalıdır.
Kimler kullanabilir?
Hangi yaşta olursa olsun tüm kadınlar bu yöntemi kullanabilir ve emzirmeye bir etkisi yoktur.
Bu implantın avantajları nelerdir?
Doğum kontrol implantlarının kullanımı son yıllarda artmıştır, çünkü negatif etkilerinden daha çok olumlu etkileri bulunmaktadır:
- %99 güvenli, basit ve kullanışlıdır.
- Gizlidir, yani sadece kullanan kişi bunu bilebilir.
- Hamile kalma yeteneği, bu yöntemi kullanmayı bıraktıktan hemen sonra geri gelir.
- Emzirirken de kullanılabilir.
- Her gün hap almayı hatırlamanız gerekmez.
- Kısırlaştırma yöntemine başvurmadan doğum kontrolünü sürekli ve uzun süreli olarak sağlar.
Doğum kontrol implantlarının dezavantajları nelerdir?
Birçok deri altı implantı vücuda kolayca adapte olurken bazıları ise yan etkilere yol açabilir. Ancak bu yan etkiler zamanla kaybolur ve sağlığınız için hiçbir tehlike oluşturmaz.
Öte yandan bazı kadınlar için istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilir, bu da bu yöntemin vücudunuz için uygun olmadığını gösteren bir işarettir. En yaygın etkileri şunlardır:
- İlk 6-12 aylık süre boyunca düzensiz kanama
- Adet dönemlerinin uzun ve ağrılı olması
- Adet dönemleri arası leke ve hafif kanama
- Cinsel istekte değişiklikler
- Yerleştirilen yerde yara izi
- Mide bulantısı ve yorgunluk
- Yerleştirilen yerde ağrı
- Göğüslerde hassasiyet
Bu implantları ne zaman ve nasıl çıkarmanız gerekir?
Bu implantları üç yıl geçtikten sonra çıkarmanız gerekir. Bununla birlikte, istediğiniz herhangi bir zaman da bu implantları çıkartabilirsiniz. Doktorunuz bu bölgeyi lokal anestezi ile uyuşturur, küçük bir kesik açar ve çubuğu çıkarır.
Bu işlem sadece birkaç dakika sürer. Dilerseniz o esnada yeni bir implant ile bu süreci yenileyebilirsiniz; aksi halde bunu yapmazsanız hamile kalabilirsiniz.
Deri altı doğum kontrol implantını nereden temin edebilirsiniz?
Bu doğum kontrol yöntemini edinmeden önce doktorunuzla ayrıntılı olarak konuşmanız önemlidir. Çubuğun yerleştirilmesi, her zaman lisanslı bir klinikte, bir uzman tarafından ve sıkı bir denetim altında yapılmalıdır.
Bu doğum kontrol yöntemi ilginizi çekti mi? Güvendiğiniz bir uzmanla konuşun, kaygılarınızı dile getirin ve genel sağlık kontrolü sonuçlarınıza göre karar verin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Jabbour, H. N., Kelly, R. W., Fraser, H. M., & Critchley, H. O. D. (2006). Endocrine regulation of menstruation. Endocrine Reviews. https://doi.org/10.1210/er.2004-0021
- Peralta, O., Diaz, S., & Croxatto, H. (1995). Subdermal contraceptive implants. Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. https://doi.org/10.1016/0960-0760(95)00051-Z
- Coukell, A. J., & Balfour, J. A. (1998). Levonorgestrel subdermal implants. A review of contraceptive efficacy and acceptability. Drugs. https://doi.org/10.2165/00003495-199855060-00019