Diabulimia: Diyabet ve Bulimia
Hormonal bir eksiklikle yeme bozukluğu sorunu bir araya gelirse ne olur? Bu iki durumun beraber nüksetmesi ciddi sonuçlara neden olabilir. Peki diabulimia tam olarak nedir? Diabulimia, iki farklı hastalığın bir araya gelmesi ile ortaya çıkar: diyabet ve bulimia. Maalesef bu iki hastalık, eşit derecede tehlikelidir.
Diabulimia hastalığında diyabetin rolü nedir?
Bu yazıda bahsettiğimiz sağlık probemi daha çok tip 1 diyabet hastalarını ilgilendiriyor. Tip 1 diyabet hastalarının pankreası yeterli miktarda insülini sentezleyemez, bu nedenle dışarıdan insülin tedarik edilmesi gerekir.
Bu nedenle insülin eksikliği bu tür hastaların kilo vermesinde önemli bir faktördür. Çünkü insülin hücrelerin düzgün bir şekilde çalışması için gerekli olan glikozu sağlar. Dolayısıyla insülin olmadığı zaman vücutta bulunan şeker kan dolaşımında kalır. Böbrekler genellikle bu sorunu çözmeye çalışır, ancak bazen bu problem kilo kaybına yol açabilir.
Normal şartlar altında, tip 1 diyabetli genç hastalar zamanla eski kilolarına geri döner. Yani, tanıdan ve tedavi başladıktan sonra hasta ciddi anlamda düzenli bir diyeti benimser. Ancak, diabulimia hastalığına sahip olan bir kişi, iyileşmek yerine kilo vermeye devam etmek ister ve insülinin metabolizmasında neden olduğu bu kilo verme etkisinden yararlanmaya çalışır.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Ketojenik Diyet: Avantajları ve Dezavantajları
Hasta türleri
Diabulimia her iki cinsiyette de görülebilir. Ancak hastaların çoğunu genelde kadınlar oluşturur. Diabulimia sorunu yaşayan kişilerde genelde şu durumlar gözlemlenir:
- Erken yaşta diyabet tip 1 teşhisi koyulmuş kadınlar
- Mükemmeliyetçi eğilimlere sahip zeki gençler
- Öz saygı problemi yaşayan kişiler
- Tüm bunlara ek olarak, bu sorunu yaşayan kişilerin ailelerinde karmaşık sorunlar görülebilir; beklentisi çok yüksek olan ve duygusal iletişim becerisi düşük olan aileler çocuklarının diabulimia sorunu yaşamasına neden olabilir.
- Bu yüzden bu hastalıkla beraber depresyon belirtileri de görülebilir. Ancak ilk olarak ortaya çıkan depresyon mu yoksa diabulimia mı, bunu henüz tam olarak bilemiyoruz.
Bu yüzden tip 1 diyabetin yanında bulimia sorunu da yaşayan bir kişi, aşırı yemek yeme ve ardından kusma gibi sağlıksız alışkanlıklar edinmeye başlar. Kilo verebilmek için kendisine yetersiz insülin dozları enjekte eder ve bu durum bazen hiperglisemik komaya neden olabilir. Bazı vakalarda bu durumun sonucu ölümcül olabilir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu sorunu yaşayan kişiler ince ve zayıf olma konusunda takıntılıdır. Bu yanlış insülin kullanımı, hastalığın semptomları daha fazla ilerlediği zaman geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına yol açar.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Gece Yeme Sendromu Nedir?
Diabulimia hastalığının neden olabileceği komplikasyonlar
Diabulimia sorunu yaşayan hastalarda, insüline bağlı gelişen diyabetin etkileri daha da artar. Tahmin edebileceğiniz gibi bu tehlikeli hastalık sayısız komplikasyonlara neden olur. Bu komplikasyonlardan bazıları şunlardır:
- Diabulimia, böbreklerin hasar görme riskini arttırır ve nihayetinde diyaliz tedavisi gerekebilir.
- Retinayı etkiler ve körlüğe neden olabilir.
- Diabulimia, diyabetik ayak denilen bir sağlık sorununa yol açabilen periferik kan dolaşımını tehlikeye atar. Ciddi vakalarda bu sağlık sorunu ampütasyonla (uzuv kesimi) sonuçlanabilir.
- Diyabetik ayak ağrısı ortaya çıkabilir.
- Regl döngüsünde gecikmeye neden olabilir.
- Büyüme problemi görülebilir.
- Saç dökülmesine ve cilt problemlerine neden olur.
- Hiperglisemiye bağlı olarak ortaya çıkan ve geri dönüşü olmayan hücre hasarına neden olabilir ve daha sonra komaya bile yol açabilecek ketoasidoz ortaya çıkabilir.
- Metabolik asidoz nedeniyle sinirlerde hasar meydana gelebilir.
- Diabulimia hastalarının ortalama yaşam süresi 45 yıldır.
Diabulimia problemine neden olabilecek faktörler
Birçok bilim insanı, tip 1 diyabetli hastaların ailesinin ve doktorlarının, yeme bozukluğu şüphesine yol açabilecek belirli faktörleri izlemesini önermektedir. Bu faktörlerden bazıları şunlardır:
- Diyabetle ilgili kontrol eksikliği
- Aşırı kilo vermek
- Hipo veya hiperglisemiye bağlı şikayetler
- Laboratuvar testlerinde ortaya çıkmayan ancak gözlemlenen yeme bozuklukları belirtileri
Diabulimia, teşhis edilmesi oldukça zor olan bir hastalıktır ve bu alanda uzman olmayan kişiler tarafından hala çok iyi bilinmemektedir. Bu hastalığın seyri oldukça ciddidir. Bu nedenle zamanında tedaviye başlayabilmek için erken teşhis çok önemlidir.
Tedavisi
Bu hastalığın tedavisinde hastanın duygusal ve psikolojik destek alması şarttır. Bu nedenle aşağıdaki gibi çok disiplinli bir sağlık ekibinin var olması gerekir:
- Acil müdahale sağlayabilecek bir doktor
- Psikolog
- Beslenme uzmanı
- Endokrinolog
Hastayla ilgilenen bütün profesyonellerin arasında akıcı bir iletişim kanalı kurulmalıdır. Bu şekilde hasta, onun için hazırlanan tıbbi ve psikolojik tedaviye uyum sağlayabilir. Ayrıca, hasta için neyin daha iyi olabileceği konusunda aile ile de gereken iletişim sağlanmalıdır.
Sonuç olarak, diabulimia bir yeme bozukluğundan çok daha fazlasıdır ve diyabetten daha zararlı olabilir. Kendinizin veya sevdiğiniz kişilerin bu rahatsızlığa sahip olduğunu düşünüyorsanız acilen tıbbi yardım almanız gerekiyor.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Torjesen I. Diabulimia: the world’s most dangerous eating disorder. BMJ. 2019 Mar 1;364:l982. doi: 10.1136/bmj.l982. PMID: 30824423.
- Morejón CS., Coma hiperosmolar. Rev Cubana Med, 1999. 38 (3): 183-7.
-
Coleman SE, Caswell N. Diabetes and eating disorders: an exploration of ‘Diabulimia’. BMC Psychol. 2020 Sep 23;8(1):101. doi: 10.1186/s40359-020-00468-4. PMID: 32967730; PMCID: PMC7513317.