Dil ve Dilin Sağlığa Dair Verdiği İpuçları

Dilin üzerinde, doğrudan organlara bağlı olan binlerce sinir ucu bulunur. Dilinizin rengi ve dokusunu inceleyerek sağlığınız hakkında birçok şey öğrenebilirsiniz.
Dil ve Dilin Sağlığa Dair Verdiği İpuçları

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Dilimiz küçük ve önemsiz bir organ gibi gözükse de aslında vücudumuz üzerinde işlevi oldukça önemlidir. Bu işlevlerin yanı sıra dilimiz sağlığımıza dair birtakım ipuçları vermektedir. Eğer siz de dilin sağlığa dair verdiği ipuçlarını öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin!

Dil ve Dilin Sağlığa Dair Verdiği İpuçları

Dil vücudumuzda bulunan en bilgilendirici kaslardan biridir. Sindirim sürecindeki rolünün yanı sıra, dil aynı zamanda sağlık durumunuz ile duygularınız hakkında birçok gerçeği açığa çıkarabilir. Dilinizi okumayı öğrenmek olası sağlık sorunlarını keşfetmenize yardımcı olabilir.

Bunun sebebi dilin vücuttaki farklı organlarla bağdaştırılan binlerce sinir ucuyla kaplı olmasıdır. Vücudumuzda bir şeyler doğru çalışmadığında, dil rengi veya dokusundaki değişikliklerle bize haber verir.

Bu sefer, size dilin sağlığa dair verdiği ipuçlarını paylaşacağız. Siz de işe aynaya bakıp dilinizi detaylı olarak inceleyerek başlayabilirsiniz.

Pembe dil

Bu tür bir dil, sağlıklı olduğumuzun ve sağlıklı bir hayat tarzı sürdürdüğümüzün habercisidir. Düzgün beslenme ve hazmın işaretidir ve bize duygusal olarak istikrarlı olduğumuzu söyler.

Kırmızı dil

dil1

Diliniz kırmızıysa ve özellikle ucu kırmızıysa bu boğaz ya da iç organlarda bir sağlık problemine işaret edebilir. Duygusal seviyede ise, kırmızı bir dil genelde kolayca stres olan veya sinirlenen kişilerde görülür.

Dilde Küçük Ülserler

dilde ülser

Bunlar genelde viral veya fungal bir iltihapla beraber görülür. Ayrıca A ve C vitamini eksikliği sonucu da ortaya çıkabilirler ya da çok fazla işlenmiş gıda, yağ ve şeker işareti de olabilirler.

Duygusal düzeyde ise, dildeki bu küçük ülserler kişinin kolayca moralinin bozulduğunu ve sürekli olarak sinirlendiğini ve anksiyete yaşadığını gösterir. Bu tür bir dil aynı zamanda bastırılmış öfkeden muzdarip insanlar arasında da yaygındır.

Sıklıkla ağız hijyeninize özen göstermeli ve enfeksiyon durumunda derhal doktorunuza başvurmalısınız.

İltihaplı Tat Tomurcukları

Bu durum beslenme yetersizliğinin açık bir işaretidir. Beyaz bir dile karşı sizlere sunduğumuz beslenme önerilerini dikkate almanız çok önemlidir.

Dişlerinizi her fırçaladığınızda diş fırçanızla nazikçe dilinizi de temizleyin. İltihaplı tat tomurcukları, stresin veya değişikliklere adapte olmada zorlanmanın sonucu olabilir.

Beyaz dil

Bu dil kişinin  bağırsak ve hazım sorunları yaşadığının açık bir göstergesidir.  Çok fazla doymuş yağ, rafine şeker ve un tüketilmesinin sonucudur. Ayrıca bağırsaklar ve kanda toksin birikmesi anlamına gelen toksemiyaya da işaret edebilir ve diğer sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.

dil2

Dilinizin beyaz bir tabakayla kaplandığını fark ederseniz, yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz ve doymuş yağlar, işlenmiş gıdalar, süt ve süt ürünleri ile kızarmış gıdalardan arınmış bir beslenmeye yönelmeniz çok önemlidir.

Duygusal açıdan, beyaz dil gergin ve sinirli bir durum anlamına gelebilir. Bu duygusal durumlar hazım sorunlarına yol açabilir ve çeşitli hayati organların bozulmasına sebep olarak sağlığımızı ciddi şekilde etkileyebilir.

Pürüzsüz Bir Dil

Bu tür bir dil yalnızca beslenme eksikliklerini göstermekle kalmaz; aynı zamanda anemiye de işaret edebilir. Bu durumda, C vitamini ve demir açısından daha zengin gıdalarla beslenmenizi öneririz.

Duygusal açıdan, depresyona meyilli olduğunuz ve kolayca şevkinizin kırıldığı anlamına gelebilir.

İltihaplı Bir Dil

İltihaplı bir dil düşük hemoglobin seviyesinin belirtisi olabilir (daha yaygın olarak anemi olarak bilinir).

Haritayı Andıran Dil

Bu tür bir dil yüzeyinde kırmızı, pembe, beyaz olabilecek benzer “çizimlerle” haritaya benzer. Bu durum kalıtsal da olabilir; ancak sürekli görülüyorsa, belli yiyeceklere karşı bir alerji veya toleranssızlığı işaret edebilir.

Duygusal açıdan ise, genelde çok hassas veya kolayca canı sıkılan insanlarla görülür.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Redman, R. S. (1964). Nutritional deficiencies and geographic tongue. Journal of Chronic Diseases. https://doi.org/10.1016/0021-9681(64)90086-4
  • Sunil, Anuradha, and Jacob Kurie. “Common Superficial Tongue Lesions.” Indian Journal of Clinical Practice, , Jan. 2013.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.