Diş Ağrısına Yol Açabilecek 6 Neden

Eğer dişiniz ağrıyorsa, bazı alışkanlıklarınızı birazcık değiştirmeniz acıdan kurtulmak için yeterli olabilir. Fakat, eğer ağrınız çok kötü ise, acıyı durdurmanın bir yolunu bulmak için dişçiye gitmelisiniz.
Diş Ağrısına Yol Açabilecek 6 Neden

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Başımıza gelebilecek en rahatsız edici şeylerden birinin diş ağrısı olduğunu eminiz ki hepimiz biliyoruzdur. Eğer acıdan kurtulmak için bir diş hekimine gidersek, tedavi muhtemelen hoş olmayacaktır.

Neyse ki, tüm vakalar diş çektirmemizi gerektirmez. Bazen sadece alışkanlıklarımızı düzeltmemiz gerekmektedir. Bu nedenle bugün size diş ağrısının başlıca nedenlerini anlatacağız.

Aşağıdaki alışkanlıkları öğrenin ve günlük alışkanlıklarınızdaki küçük bir değişikliğin diş ağrısı ile savaşmaya yeterli olup olmadığını görün. Bununla birlikte, diş hekimine gitmekten asla kaçınmamanız gerekir, çünkü bu her zaman gereklidir.

Dişlerinizi Çok Sert Fırçalıyor Olabilirsiniz

dis-fircasi

Diş ağrısı yaşamanızın nedenlerinden biri dişlerinizi çok sert fırçalamanız olabilir.

Ağız hijyeninizin iyi seviyede olmasını istediğinizi zaten biliyoruz. Bununla birlikte, dişlerinizi çok sert fırçalamamalısınız, çünkü bu bazı problemlere neden olabilir.

Bunun nedeni çok sert fırçalamanın dişlerinizi kaplayan yapıya zarar verebilecek olmasıdır. Bu da, köklerin veya bir kısmının açıkta kalmasına neden olabilir. Daha sonra, zaman geçtikçe, dişlerinizin çok sıcak veya çok soğuk olan şeyleri içerken ve yerken hassaslaştığını fark edebilirsiniz.

Bu hasarı geri alamayacağınız için ilk başta bundan kaçınmak çok önemlidir. Eğer çoktan bu probleme maruz kaldı iseniz, olası çözümleri görebilmek için diş hekiminizden bir randevu almanız gerekmektedir.

Örneğin, bazen diş hekimi dişi örten dişeti kısmı için orijinal etkiyi yaratan destek bir madde yapabilir.

Dişlerinizi fırçalamak için elektrikli diş fırçası edinmek iyi bir yatırım ve iyi bir seçenek olacaktır, veya el yapımı aşırı yumuşak diş fırçalarını kullanmayı da deneyebilirsiniz.

Dişlerinizde Bir Travma Yaşamış Olabilirsiniz

Belki diş travmasının dişlerinizin ağrımasının sebebi olamayacağını düşünüyor olabilirsiniz. Sonuçta, dişlerinizde bir travma olsaydı fark etmiş olurdunuz, değil mi? Fakat, aslında böyle değil.

Bunun nedeni, bazı durumlarda travmanın oluştuktan sonra yıllarca sizi rahatsız etmeye başlamamasıdır.

Örneğin, herhangi bir kaza ağzınıza veya dişlerinize zarar verebilir ve bunu fark etmemeniz mümkündür. Bu nedenle, kaza geçirdiyseniz, diş hekiminizin dişlerinizi düzenli olarak kontrol etmesi ve uzun vadeli problemlerden kaçınmak için röntgen çektirmeniz önemlidir.

Periodontal (Diş Eti) Hastalığınız Olabilir

dis-eti

Dişlerin üst kısmını kaplayan kısım enfekte olabilir. Diş ağrısı yaşamanın en yaygın ikinci nedeni budur. Bu, orta yaşlı insanlarda, özellikle de 30’lu yaşlardaki insanlar arasında çok sık görülen bir sorundur.

Bu hastalık, mikroplar veya bakteriler dişlere veya diş etlerin dişleri koruduğu bölgeye girince oluşur. Burada, bu mikroplar ve bakteriler, bağışıklık sisteminin onlarla savaşamayacağı noktaya kadar çoğalır.

Diş eti hastalığı şunlara sebep olur:

  • Acı
  • Kanayan diş etleri
  • Dişlerin etrafının kızarması
  • Ağızda kötü tat
  • Akıntı

Eğer diş eti hastalığınız varsa dişlerinizi iyice temizlemeniz çok önemlidir. Diş eti hastalığından muzdarip olduğunuzda acı hissetmeniz çok muhtemel olduğu için iyice temizlemekten kaçınıyor olabilirsiniz.

Fakar eğer dişlerinizi temizlemekten kaçınırsanız, apse oluşma riskini artırırsınız, bu da problemi daha da kötü bir hale getirir.

En şiddetli vakalarda, diş hekimini ziyaret ederek virüs bulaşmış bölgeyi temizlettirmeniz önemlidir. Ayrıca, diş hekimleriniz size enfeksiyonla mücadele etmek için bazı antibiyotikler ve özel gargaralar da verecektir.

Uyurken Dişlerinize Çok Fazla Baskı Uyguluyor Olabilirsiniz

Partneriniz uyurken dişlerinizi gıcırdattığınızı söyledi mi? Dişlerinize çok fazla baskı uyguladığınız için bu oluyor olabilir ve ağrının sebebi de bu olabilir.

Dişlerinize çok fazla baskı uygulamak kırık dişlere hatta diş kaybına sebep olabilir. Diş hekiminizin, dişlerinizin hepsinin iyi olup olmadığını kontrol etmek, onları ölçmek ve olabilecek herhangi bir dış veya iç hasarı anlamak için dişlerinize bakması çok önemlidir.

Ağrı daha da kötüleşene kadar beklemeyin. Şu anda dişleriniz incindiyse veya eşiniz size dişlerinizi gıcırdattığınızı söylüyorsa diş hekimini ziyaret edin. Sorun zaten ciddi değilse, diş hekiminiz size dişlerinizi gece koruyan bir sabitleyici verebilir.

Sorun ciddi ise, diş hekiminiz zarar görmüş dişin çıkarılması ve bir protez diş ile değiştirilmesinin daha iyi olduğunu söyleyebilir veya sizin için başka seçenekler de olabilir.

Kırık Bir Dişiniz Olabilir

seker

Dişlerinizin ağrımasının bir başka nedeni, çatlamış ya da kırılmış dişleriniz olabilir. Bu sorunun birçok sebebi vardır.

Örneğin, çok sert bir şeyi ısırma, ağza gelen sert bir çarpma, kaza veya sadece aşınma ve yıpranma gibi şeyler dişleri çatlatabilir veya kırabilir.

Bu durumda, çok sıcak veya çok soğuk şeyleri yediğinizde ya da içtiğinizde acı hissetmeniz çok yaygındır. Bazı durumlarda, hasar yüzeye çıkarsa bu hasarı bakarak da görebilirsiniz. Bununla birlikte, diğer durumlarda, diş hekiminizin sorunu çözmek için size bir röntgen çekmesi gerekecektir.

Dişinizin kırıldığını biliyorsanız ya da emin değilseniz bile diş hekimini ziyaret etmeniz önemlidir. Aksi takdirde, çatlak, diş boyunca büyüyebilir ve kalıcı hasar oluşabilir.

Ayrıca, eğer çatlak veya kırık doğru şekilde örtülmezse çürükler kolaylıkla oluşabilir.

Dişleriniz Ağrıyorsa, Şimdi Harekete Geçin

Diş ağrısın çeşitli nedenleri ve bunlara çözümler vardır. Neyse ki, bu rahatsızlığı uzun süre kafanıza takmak zorunda değilsiniz. En kısa sürede bir diş randevusu alın ve diş hekiminizin durumu kontrol etmesine ve size yardım etmesine izin verin.

Ayrıca, bugün önemsemediğiniz bir ağrı ya da rahatsızlığın tedavi edilmemesinin nasıl enfeksiyonlara kadar gidebildiğini ve bunun gelecekte daha keskin bir ağrıya yol açacağını da düşünün.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.