Dişleri Plaktan Arındırmak İçin Ev Yapımı 5 Tedavi
Plak, diş minesine yapışan sarımsı bakteriyel bir oluşumdur; özellikle diş etlerinin çevresinde oluşur. Bu makalede dişleri plaktan arındırmak için uygulayabileceğiniz 5 ev yapımı tedaviden bahsedeceğiz.
Dişteki plak; mineral tuzlardan, yiyeceklerden ve bakteriyel oluşumu destekleyen diğer kalıntılardan meydana gelir ve dişinizin üzerinde çirkin bir görüntü yaratır.
Yiyecek kalıntılarının üzerine yapışmasını kolaylaştıran pütürlü bir yüzey oluşturduğu için, daha fazla kalıntı bir araya gelerek daha kalın bir tabaka oluşur. Zamanla bu da belli başlı yiyeceklerle etkileşime geçerek asit salınımına sebep olur. Bu da diş çürümesine ve enflamasyona neden olur.
Bu yüzden, sağlıklı ağız bakım alışkanlıkları kesinlikle çok önemlidir. Ağız sağlığı ile ilgili problemleri önlemek için bazı rutinleri takip etmeniz gerekir. İyi haber şudur ki; ağız sağlığınızı etkilemeden plağı yok edebilecek çeşitli ev yapımı tedaviler vardır.
Bu yazımızda size dişleri plaktan arındırmak için evde uygulayabileceğiniz 5 tedaviden bahsedeceğiz. Para dökeceğiniz veya çok sert tedavilere kalkışmadan önce, bunlara bir şans vermekten çekinmeyin.
Dişleri plaktan arındırmak ev yapımı tedaviler
1. Karbonat
Karbonat, dişleri plaktan arındırmak ve tartarı yok etmek için klasik bir tedavidir. Bu içerik, zararlı asitleri aşındırır ve nötrler; tehlikeli enfeksiyonlara sebep olabilecek bakterilerin gelişimini engeller.
Malzemeler
- 1 çay kaşığı karbonat
- ¼ çay kaşığı tuz
Uygulanışı
- Bu iki malzemeyi karıştırın, biraz su ile nemlendirin ve macun gibi bir doku yaratın.
- Bu macunu dişlerinizi fırçalamak için kullanın, 5 dakika bekleyin, daha sonra bol su ile ağzınızı çalkalayın.
- Karışımı yutmaktan kaçının.
Okumayı unutmayın: Karbonatın 30’dan Fazla Faydalı Kullanımı
2. Portakal kabuğu
Portakal kabuğundaki C vitamini, bakteri oluşumu ve diş minesindeki kalıntıların birikmesi ile savaşan en iyi ajanlardan biridir. Aşağıdaki tarifle dişleri plaktan arındırmak için portakal kabuğundan faydalanabilirsiniz:
Malzemeler
- 1 portakalın kabuğu
Uygulanışı
- Taze portakal kabuğunu alın ve iç kısmıyla (beyaz kısmıyla) dişlerinizi 3 dakika boyunca ovun.
- Her gece yatağa gitmeden önce bu tedaviyi tekrarlayın.
3. Dişleri plaktan arındırmak için çilek
Çilekteki doğal asitler bakterilerin dişte gelişmek için gerek duyduğu çevresel koşulları değiştirir. Çilek, tartarı azaltır, dişin gücünü kaybetmesini önler ve ayrıca vücutta alkali bir etkisi vardır.
Malzemeler
- 2 adet olgun çilek
Uygulanışı
- Çilekleri doğrayın ve ardından püre haline getirin.
- Püre kıvamındaki çilekleri en az 7 gün boyunca her gün dişlerinizi ovmak için kullanın.
4. Maydanoz yaprakları
Bu bitkinin antibakteriyel ve astrinjen özellikleri vardır; bu da ağız sağlığını genel olarak iyileştirir. Maydanozu ağzınızı çalkalamak için kullanmak plağın azalmasını sağlar ve ağız kokusuna neden olan bakterileri öldürür.
Malzemeler
- 6 adet maydanoz yaprağı
- 1 bardak su
Uygulanışı
- Yaprakları maydanozun sapından ayırın ve bir bardak kaynayan suya koyun.
- 10 dakika demlenmesini sağlayın, ardından bu sıvı ile gargara yapın.
- Sonra dişlerinizi normalde fırçaladığınız gibi fırçalayın.
- Günde 3 kez tekrar edin.
- Eğer isterseniz, yaprakları macun kıvamına getirip dişlerinizi 3 dakika ovabilirsiniz.
5. Dişleri plaktan arındırmak için ev yapımı diş macunu
Plağa karşı bir macun yapmak çok kolaydır ve güçlü herhangi bir kimyasal içerik gerektirmez. Bu tedavi Hindistan cevizi yağının içindeki antibakteriyel özellikleri ve karbonatın faydalarını kullanır. Bu iki içerik, plağı yok etmek ve dişleri beyazlatmak için gerçekten etkili ve ekolojik bir tedavi oluşturur.
Malzemeler
- ½ bardak organik Hindistan cevizi yağı
- 2 yemek kaşığı karbonat
- 2 paket pudra halinde şeker otu (stevya)
- 20 damla nane özü yağı
Uygulanışı
- Bütün malzemeleri kapanabilir bir cam kapta karıştırın ve homojen bir macun kıvamına getirin.
- Bu karışımdan diş fırçanıza birazcık alıp, normal diş macununuzmuş gibi fırçalayın.
- Günde 4 defa tekrar edin.
Daha fazlasını bilmek ister misiniz? Okuyun: Sık Görülen Ağız Problemlerinin Tedavileri
6. Taze limon suyu
Limon suyunun alkalize edici ve aydınlatıcı etkileri dişi beyazlatmak ve tartar oluşumunu engellemek için çok faydalıdır. Aşırıya kaçmadan kullanın; çünkü çok fazla kullanmak diş minesinin zayıflamasına sebep olabilir.
Malzemeler
- Yarım limonun suyu
- ¼ bardak sıcak su
Uygulanışı
- Limon suyunu sıcak su ile karıştırın ve bu karışımla dişinizi 5 dakikalığına fırçalayın.
- Günde sadece 1 kez uygulayın.
Bu ev tedavilerinin avantajlarından yararlanmaya ek olarak, ağız hijyeninizi de yükseltmek çok önemlidir. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş ipi ve antibakteriyel bir gargara kullanın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- de la Salud, I. N. (2013). Enfermedad de las encías o enfermedad periodontal. National Institute of Dental and Craniofacial Research, 1(1). https://www.nidcr.nih.gov/sites/default/files/2020-11/Periodontal-Gum-Disease-Spanish.pdf
- Kablian, A., & Ramamurthy, J. (2016). Efficacy of oil infused toothpaste against oil pulling: A study. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences.
- Hegazy, A. E., & Ibrahium, M. I. (2012). Antioxidant activities of orange peel extracts. World Applied Sciences Journal. https://doi.org/10.5829/idosi.wasj.2012.18.05.64179
- Poma Merino, C. J. (2019). Efectividad del bicarbonato de sodio y agua oxigenada en pacientes con enfermedad gingival en la Clínica Estomatológica de la Universidad Nacional Hermilio Valdizán Huánuco-2018. https://repositorio.unheval.edu.pe/handle/20.500.13080/6322
- Quispe Coñes, R. I., Soto Gutierrez, K. J., & Tipiana Caico, R. R. (2017). Cáscara de plátano como blanqueador dental casero.
- https://repositorio.unica.edu.pe/handle/20.500.13028/3031
- Ramírez Funes, Jesús Alejandro. (2006). Remedios naturales para encías y dientes. Revista Vinculando. https://vinculando.org/remedios_naturales/remedios_g.html
- Rueda, A. P. M., & Rueda, A. M. (1998). Plantas útiles para la boca y dientes que llevaron los españoles a América. Boletín de la Real Sociedad Bascongada de Amigos del País, 54(1). https://www.rsbap.org/ojs/index.php/boletin/article/download/800/758
- Semeniuc, C. A., Pop, C. R., & Rotar, A. M. (2017). Antibacterial activity and interactions of plant essential oil combinations against Gram-positive and Gram-negative bacteria. Journal of Food and Drug Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jfda.2016.06.002
- Torres Torres, AC. (2017). Efecto antimicrobiano del aceite de coco en cepas de Streptococcus mutans. Estudio in vitro. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/biblio-880551