Dişlerinizdeki Tartarı Yok Etmek İçin 4 Yöntem

Dişlerde tartar olması hoş değildir. Kötü görünmenize yol açar ve ayrıca dişlerinizin çürüme riskini artırır. Peki, tartarı yok etmek için en iyi yöntem nedir? Bu yazıdan öğrenin! 
Dişlerinizdeki Tartarı Yok Etmek İçin 4 Yöntem

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Dental kalkulus olarak da bilinen tartar, dişlerin üzerindeki bakteriyel plağın kireçlenmesine veya sertleşmesine verilen addır. Görünüşü hoş değildir. Diş minesinin diş etleriyle birleştiği yerde biriken sarımsı, beyazımsı veya hafif kahverengi renkli bir kütledir. Peki, dişlerinizdeki tartarı yok etmek için neler yapabilirsiniz?

Çok çirkin ve kötü görünmesinin yanı sıra, tartar, çeşitli diş sağlığı sorunlarına da neden olabilir. En iyi bilinen ve aynı zamanda en korkulan sorunlardan biri periodontitis veya diğer adıyla piyoredir. Bu, kanamaya, ağız kokusuna, çürüklere neden olur ve hatta diş kaybına bile yol açabilir.

Dişlerinizdeki tartarı yok etmek: Bazı ipuçları

Dişlerde tartar oluşumu, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Çoğu zaman kötü ağız hijyeni nedeniyle oluşur. Ancak aynı zamanda belli gıdaların ve ilaçların tüketilmesinden ve hatta kişide diyabet gibi belli bazı hastalıklar olmasından da kaynaklanabilir.

Şimdi dişlerinizdeki tartarla savaşmanız için size dört önerimiz olacak.

Dişleri fırçalamak

dişler fırça
Dişlerinizi her gün fırçalamanız, tartara ve diğer ağız sorunlarına neden olan bakteriyel plak oluşumunu önleyecektir.

Tartarla savaşmanın en iyi yollarından biri, sertleşmesini önlemek için plağı her gün yok etmektir. Gerçekten de plak kireçlendiğinde tartara dönüşür ve o noktada onu yok etmek artık çok daha zordur. Böyle bir şeyin olmasını önlemek için düzgün fırçalama ile başlayarak iyi ağız hijyeni alışkanlıklarını sürdürmeniz en iyisidir.

Diş fırçalama, ağız sağlığınızı sürdürmeniz ve özellikle tartarla savaşmanız için yapmanız gereken temel bakımdır. Öncelikle her yemekten sonra dişlerimizi fırçalamalıyız. Bunu düzenli olarak yapmalı ve dişlerimizi derinlemesine temizlemeliyiz.

Uygun bir diş fırçası ve diş macunu kullanmamız önemlidir. Uzmanlar, yumuşak kıllı bir fırça kullanılmasını öneriyorlar çünkü sert kıllar diş minesini aşındırabilir. Diş macunu ise florür içermelidir çünkü bu madde dişleri güçlendirir ve çürükleri önler.

Diş ipi

Diş ipi kullanmak, iyi ağız hijyeni alışkanlıklarının önemli bir elementidir. Ancak birçok insan ya bunu ya da diş ipini nasıl kullanması gerektiğini bilmiyor.

Diş ipi kullanmak, dişlerin arasında kalan bakteri ve yiyecek kalıntılarının giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca plak oluşumunu ve sonuçta dişlerde tartar oluşmasını önlemeye yardım eder.

Diş ipinin etkili olması için uyumadan önce günde en az bir kez diş ipi kullanmalısınız. İdeal olanı dişlerinizi fırçalamadan önce kullanmanızdır. Diş eti dokularını tahriş etmekten kaçınmak için diş ipi, dişler arasında hafifçe ve hassas bir şekilde hareket ettirilmelidir.

Diş ipinin kullandığımız kısmının her zaman temiz olması gerektiğini unutmamanız önemlidir. Buna dikkat etmezseniz, bakterileri ağzın bir bölgesinden diğerine aktarmış olursunuz.

Profesyonel temizlik

diş hekimi hasta
Bir profesyonel tarafından periyodik olarak temizlik yapılması, çıkarılması daha zor olan bakteri plağı kalıntıları konusunda bize yardımcı olur.

Evde uygulamamız gereken temel bakımın yanı sıra dişlerin, yılda bir veya iki kez bir profesyonel tarafından temizlenmesi önemlidir. Günlük temizliğimiz konusunda çok disiplinli ve dikkatli olsak bile, ulaşılması en zor yerlerdeki diş plağını yok etmek için bir uzmanın profesyonel olarak dişlerimizi temizlemesi gerekir.

Öte yandan diş hijyeniyle ilgili alışkanlıklarımız zayıfsa ve halihazırda dişlerimizde tartar varsa, yalnızca bir diş kliniğinde yapılan derin temizlik onu yok edebilecektir. Onu çıkarmak için bizim evde yapabileceğimiz bir şey yoktur. Çok yoğun bir şekilde içeriye gömülüyse, tartarı dişlerinizden tamamen çıkarmak için diş hekimine birkaç kez gitmeniz bile gerekebilir.

Böyle durumlarda, uzman, muhtemelen ‘tartarctomy’ adı verilen bir teknik kullanacaktır. Bu süreçte koronal veya radiküler ölçekleme işlemi gerçekleştirirler. Bu teknikle, hem dişlerdeki görünür tartarın hem de diş etlerinde birikenlerin çıkarılması amaçlanır.

Dişlerinizdeki tartarı yok etmek için ev yapımı çözümler

Dişlerimizdeki tartarları evde asla tam olarak çıkaramayacak olsak da, geleneksel olarak kullanılan bazı ev yapımı çözümler vardır. Bu çözümler, bir takviye olarak kullanılabilir ancak asla yukarıda bahsedilen tedavinin yerine geçmez.

Bu yöntemlerin amacı tartarı çıkarmak için dişlerin kazınmasıdır. En iyi bilinen yöntemler arasında karbonat, susam ve portakal veya limon kabukları kullanmak vardır. Ancak dişlerinize uygun olduklarından emin olmak için denemeden önce mutlaka bir diş hekimine danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.