Diyete Başlamadan Önce Bağımlılıklarınızdan Kurtulun

Diyete Başlamadan Önce Bağımlılıklarınızdan Kurtulun
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Diyete başlamadan önce insanı zorlayan şeylerden biri, bazı yiyeceklerden vazgeçmektir. Bir diyete tutunmak özellikle başlarda zor olur. İşte, yiyecek bağımlılığınızı aşmanıza yardımcı olacak bazı yöntemleri burada öğrenebilirsiniz ve size uygun bir diyete başlayabilirsiniz.

Diyete Başlamadan Önce “Mucize Diyetlere” Aldanmayın

sağlıklı beslenme

Bu tür diyetler, kısa sürede ve çok az çaba ile olağanüstü sonuçlar almayı vaat eder. Genelde “bikini vücudu” elde etmek için yaz başında uygulamaya başlanır. Tabii ki, bu diyetlerden gelen tavsiyelerin çoğu yanlıştır ve hatta sağlığınıza bile zararlıdır.

Mucize diyet örnekleri:

Saman diyeti: Bu diyet 1920’lerde icat edilmiştir ve proteinler ile karbonhidratları tek bir öğünde karıştırmamayı önerir. Bu, zararsız sonuçlar veren yanlış bilgi örneklerinden biridir.
Atkins diyeti: Bu diyet, tahıl, süt, bakliyat ve şeker ürünlerinden elde edilen karbonhidrat tüketimini mümkün olduğunca azaltmak için tasarlanmıştır.
Sağlıklı bir diyet çok fazla karbonhidrat içermemesine rağmen, bunlar beslenme programından çıkarılmaması gereken temel besinlerdir.
Dukan diyeti: Bu, et, balık ve yumurta gibi yiyecekler içeren protein bazlı bir diyettir. Çok dengesizdir ve sağlık sorunlarına neden olabilir.

Genel olarak, “mucize diyetler”, beslenme programınızı değiştirdiğinizde “yo-yo etkisi” yaratır ve vücudun çok miktarda yağ depolamasına neden olur. Bu, vücudun diyet sırasında maruz kaldığı gıda açığını telafi etme biçimidir.

Diyete Başlamadan Önce Bağımlılıklarınızdan Kurtulun

Kahvaltı atlamayın

sabah kahvaltısı

Kahvaltıyı atlamak, birçok insanın diyet yaparken düştüğü yaygın bir hatadır. Kilo vermek ve diyetinizi düzgün bir şekilde takip edebilmek istiyorsanız, günün ilk öğününü atlamamanız çok önemlidir.

Aksi takdirde, alacağınız tek sonuç, öğlen yemeğinden önce büyük bir iştah ve atıştırma isteği duymaktır; bu da yiyecek tüketimini kontrol altına almayı zorlaştırır.

Bu yüzden, kahvaltıyı atlamak ya da azaltmak yerine, tereyağı ve hamur işleri gibi doymuş yağlarla hazırlanan yemekler yerine meyveler ya da tahıllar tüketmelisiniz. Bunu yapmak daha dengeli ve besleyici bir diyet uygulamanıza yardımcı olacaktır.

Günde beş öğün yemek

Özellikle de aç olduğunuzda bir yiyecek bağımlılığından kurtulmak zor olur. Bu nedenle, gün boyunca daha fazla yemek yemelisiniz. Bunu üç ağır öğün ve daha hafif iki öğün ile gerçekleştirebilirsiniz.

Bu sayede yemek zamanları güne daha iyi yayılır ve öğünler arasında açlık ve atıştırma arzusu duymazsınız. En iyi sonuçları alabilmek için programınızı ayarlamak en iyisidir, böylece beş öğün yiyebilirsiniz.

diyete başlamadan önce

Diyete başlamadan önce yasak gıdalar belirlemeyin

Diyetinizden bazı yiyecekleri çıkarmak sadece takıntı geliştirmenize neden olur. Vejetaryen veya vegan olduğunuz için ya da etik nedenlerden dolayı bazı yiyecekleri yemiyorsanız, diyetinizde hiç bir yiyeceğe yasak koymayın.

Şeker, çikolata, dondurma, şekerleme vb. sağlıksız ürünleri tüketmeyi azaltmanız gerekecek. Çok fazla yememeye çalıştığınız bazı yiyecekleri tüketmenin en iyi yolu, bunları haftanın belirli bir gününde yemek yemektir. Bunu hafta boyunca çabaladığınız için tek seferlik bir ödül olarak görebilirsiniz.

Yemeklerinizi masada oturarak bir tabakta ve yavaşça yiyin

Masada oturup bir tabaktan yediğiniz zaman, ne kadar yediğinizi takip edebilirsiniz. Tabaklarda yemek servisi yapmak, çok fazla yediğinizi ya da yeterince yemediğinizi belirlemenizi sağlar.

Aynı zamanda, otururken yavaşça yemek daha hızlı tok hissetmenize yardımcı olabilir. Çok hızlı yemek yemek, aşırı yemeye neden olabili r . Öğle yemeği sırasında çok acıktıysanız, bu adımları uygulamak diyetinizi kontrol etmenize yardımcı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ting R., Dugré N., Allan GM., Lindblad AJ., Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician, 2018.
  • Abbasi J., Interest in the ketogenic diet grows for weight los and type 2 diabetes. JAMA, 2018. 319 (3): 215-217.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.