Diyetinizdeki Protein Eksikliği ve 4 İşareti
Diyetinizde protein eksikliği mi var? Yiyecek, insanın gelişimindeki en önemli faktörlerden biridir. Vücudunuz için o kadar önemlidir ki günlük enerjiniz, diyetinize neleri dahil ettiğinize bağlı olacaktır.
Dolayısıyla gıda olarak adlandırılan şeyler vücudunuzun yakıtıdır. Sonuç olarak, gıdaların kalitesi, sağlığınızı ve vücudunuzun işleme şeklinin verimini etkiler. Bu noktada, karbonhidrat, yağ ve protein gibi birkaç ilgili bileşik göze çarpar. Bu yazıda verilen son grup hakkında konuşmak istiyoruz.
Diyetinizdeki proteinin önemi
Modern toplumda genellikle diyette bir dengesizlik olması yaygın bir durumdur. Bunun nedeni, protein alımının daha büyük oranlarda olmasıdır. Bununla birlikte, diyet alışkanlıklarındaki değişiklikler nedeniyle, bu önemli bileşikte de açık vermeye başlarsınız.
Bu düşünce zincirini takiben, proteinin vücudunuzda oynadığı rolü bilmek gerekir. Proteinin önemli olmasının asıl nedenleri:
- Günlük toplam enerjinizin yaklaşık % 15’ini verir.
- Kaş, tırnak, deri ve saç oluşumuna yardımcı olur.
- Antikor üretir. Sonuç olarak, enfeksiyonları tedavi edebilir.
- Kasları güçlendirmesi sayesinde kilo verme sürecinde size yardımcı olur.
- Kırmızı kan hücrelerinin ve enzimlerin üretiminde yardımcı olur.
- Vücudunuzun homeostazında çok önemli bir rol oynar. Özellikle, vücudunuzdaki su miktarını etkilerler.
Yemeğinizde bir protein eksikliği gösteren işaretler
Diyetlerdeki protein eksikliğinin ana belirtilerinin neler olduğunu bilmeniz gerekir. Bunu yapmak için, proteinin içinde bulunduğu önemli işlemleri akılda tutmanız gerekir.
Aşağıdaki semptomlardan herhangi birinin ortaya çıktığını gördüğünüz zaman, yapılacak en iyi şey bir sağlık uzmanından (özellikle bir beslenme uzmanı) randevu almaktır. Bu, uygun tedavi ya da diyete ulaşmanız konusunda size yardımcı olacaktır.
Şu da ilginizi çekebilir: Protein Açısından Zengin Lezzetli Tarifler
1. Daha kolay hastalanmak
Elbette, herhangi bir sağlık tehdidine karşı tepki gösteren ilk sistem, bağışıklık sistemidir. Bu da bağışıklığın proteinlere büyük oranda bağlı olduğunu ortaya çıkarır.
Diyetinize bu güçlü besleyici maddeyi dahil etmediğiniz zaman, muhtemelen antikor eksikliği yaşarsınız: Bunlar, temel olarak proteinlere sahip olan yapılardır. Bu nedenle, hastalık en ufak fırsattan bile yararlanacaktır. Vücudunuzun her yanına zarar vermeye başlarlar.
2. Protein eksikliği nedeniyle kas kütlesi kaybı
Proteinin en önemli ve en yaygın işlevlerinden biri kasların oluşturulmasıdır. Jimnastik salonuna giderseniz, size verecekleri ilk tavsiyelerden biri de diyetinizdeki protein miktarını artırmak olacaktır. Bu, hedefinize daha hızlı ulaşmanızı sağlar (kas irileşmesi).
Diyetinizin içerdiği protein miktarı ile ilgili bir sorununuz olması mümkündür. Kaslarınız kısalmaya başlarsa ya da küçülürse bunu fark edersiniz. Zaman geçtikçe zayıflamaya başlarlar. Daha sonra ulaştığınız kas büyümesi çok daha küçük oranlarda olur.
Bu kişinin sadece görünümünü etkilemez. Ayrıca sağlığı üzerinde de olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Yaralanmalar ve kramplar ilk ortaya çıkacak şeylerdir. Vücudunuzun her yerinde, özellikle de üst ve alt uzuv bölgelerinde görülür.
3. Kronik yorgunluk
Buna tükenmişlik de denir. Kronik yorgunluk, beslenme planınızdaki yetersiz miktarda proteinin ana belirtilerinden biridir. Bu durum, vücudunuzun bazı yaygın ve normal faaliyetlerde bulunamaması ile tanınır. Bunlar herhangi bir zamanda görülebilir.
Genel olarak, belirgin bir sebep olmadan vücudunuzu istila eder. Bu nedenle genellikle muzdarip ettiği kişiyi meşgul eder.
Bu yazımıza da bir göz atın: Yüksek Proteinli Sebzeler Tüketerek Kilo Verin
4. Cilt problemleri
Cildinizin yüzeyini oluşturan dokulara çok sayıda besin ögesi gerekir. Bunları, temel görevlerini yerine getirmek için kullanırlar. Bu besin ögelerinin arasında protein de göze çarpar.
Bu tür eksiklikler meydana geldiği zaman, cildinizde kolajen, keratin ve elastin üretiminde sorunlar meydana gelir. Bunlar, cildinizin direnci, elastikiyeti ya da nem oranı ile ilgili her şeyin temelidir.
Bu düşünce akımını takiben, saçlarınız da çok etkilenir. Saç folikülleriniz proteinlerden meydana geldikleri için en çok hasarı onlar görür. Bu durum, saçlarınızın uzama sürecine de müdahale eder. Ayrıca, her telin gücünü ve dayanıklılığını da etkiler.
Son olarak, bu besin ögesini diyetinizden alamamanız yüzünüzdeki kırışıklıkların ve ince çizgilerin de görünümünü artırır.
Ana görsel referansı: © wikiHow.com
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Pérez, A. C. (1975). Las proteínas y la dieta vegetariana. World Review.
- Terrán, M., & Espinoza, S. (2001). Proteínas. Sitio de Producción Argentino. https://doi.org/10.1023/A:1006363904369
- Casas Rivero, J. (2009). Síndrome de fatiga crónica. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/S1138-3593(09)72676-0
- Ministerio de Salud y Protección Social Departamento Administrativo de Ciencia Tecnología e Innovación – Colciencias. (2015). Distrofia muscular. Guía de práctica clínica para la detección temprana, atención integral, seguimiento y rehabilitación de pacientes con diagnóstico de distrofia muscular. https://doi.org/10.1016/j.otorri.2011.04.005