Diz Sakatlanması: Üstesinden Gelmek İçin 5 Etkili İpucu
Diz sakatlanması sporda en sık rastlanan sakatlıklardan biridir. Üstelik yalnızca seçkin sporcularda görülmez. Maalesef bağ burkulması veya en kötüsü menisküs yırtılmaları çok yaygındır. Diz sakatlanmalarını önlemek ve onların üstesinden gelmek için aşağıdaki ipuçları size yardımcı olabilir.
Bu yazıda sağlıklı alışkanlıkların yanında doğal teknikler kullanarak dizlerin hareketliliğini iyileştirmede çok etkili olan ipuçlarını paylaşacağız.
Diz Sakatlanması İçin Optimistik Bir Rehabilitasyon
Dizinizde bir sakatlık olduğunda günlük temponuzu yavaşlatmalı ve sakatlığınızdan önce yapabildiğiniz belli şeyleri yapmayı bırakmalısınız.
Bu durum, uzun sürerse cesaretsizliğe ve en kötüsü de depresyona yol açabilir. Ne de olsa bu sakatlığın hayatınız boyunca sürüp sürmeyeceğini merak ediyor olursunuz.
Bu durumda pozitif bir tutum takınmak ve bunu sürdürmek çok önemlidir. Cesaret, pozitif tutum ve savaşçı bir ruh, rehabilitasyon sürecinde size çok yardımcı olabilecek faktörlerdir. Çünkü sakatlıktan sonra tamamen iyileşmek 6 ayı bulabileceği için negatif düşüncelere karşı verilen savaş uzun süreli olacaktır.
Cesaretinizin kırılmasını önlemeye yardımcı olacak herhangi bir uyarıcı iyidir. Bu süreçte ailenize, partnerinize veya arkadaşlarınıza güvenmeniz önemlidir. Bir amacınızın olması ve rehabilitasyon sürecinde hedeflere uymanız büyük önem taşır.
Diz Sakatlanmasını İyileştirmek İçin Tavsiyeler
Rahatsızlığa veya ağrıya yol açan belli bir hareket veya enflamasyon varsa sakatlıkla olabildiğince hızlı bir şekilde ilgilenin. Vücudunuzun verdiği sinyalleri dinlerseniz pek çok sakatlık önlenebilir.
1. Isı uygulayın
Dizler, sıcaklık değişimlerine karşı çok duyarlıdırlar. Dize buz ve ısı uygulamak ağrıyı ve enflamasyonu yatıştırmaya yardımcı olabilir. Pek çok şeyin yanında masaj, su torbası ve ısıtıcı yastık gibi şeyler yardımcı olabilirler.
Sakatlık esnasındaki ağrıyı ve enflamasyonu önlemek için en iyi yöntemin buz kullanmak olduğu doğrudur. Ancak ilk müdahaleden sonra her gün ısı kullanılabilir. İyi bir iyileşme kaydedildiğini fark edeceksiniz ve iyileşme süreci hızlanacak.
Bunu da okuyun: Diz Artroskopisini ve Faydalarını Öğrenin
2. Eğilirken dikkatli olun
Ne kadar çok ağırlık taşırsanız menisküsünüzün ve bağlarınızın katlanması gereken gerginlik o kadar artar. Hatta onların işlevlerinden biri diz bükülürken kaval kemiği ve uyluk kemiği arasındaki eklemleri rahatlatmaktır.
Bu nedenle eğilirken ve ağır objeler kaldırırken duruşunuza dikkat etmeniz gerekir. Göğsünüzü öne doğru eğmek ve bacaklarınızı düz tutmak yerine, eğilirken, kalkarken ve bir şeyleri kaldırırken omurganızı düz tutabilmek için dizlerinizi bükün.
3. Ayakkabının önemi
Diz sağlığınızı olumsuz etkileyen bir başka nokta da kötü ayakkabılar giymektir. Dizlerinizde bir rahatsızlık veya zayıflık varsa durumunuza en uygun ayakkabıları seçmelisiniz.
Yüksek topuğu veya ileriye doğru çok fazla eğimi olan tabanlar doğal olmayan bir yürüyüşe neden olur. Bu da yalnızca dizlerinizin acı çekmesine yol açmakla kalmaz aynı zamanda sırtınıza da zarar verir. Düz ve sert bir ayakkabı tercih etmeniz de tavsiye edilmez.
4. Nöromüsküler bandajlar (Bant)
Yıllar önce, rehabilitasyon sürecinde dizi hareketsiz hale getirmek için kullanılabilecek tek bir bandaj tipi vardı. Ancak bugün “kine tape” (kinezyolojik bantlama) isimli bir nöromüsküler bandaja sahibiz. Bu bandaj türü diz sakatlıklarını önlemeye farklı bir şekilde yardımcı oluyor.
Karakteristik olarak gösterişli görünen bu bandaj bir yandan hareketi kısıtlıyor ve hareketliliğe saygı gösteriyor. Diğer yandan ise hafif hafif masaj yapıyor. Üstelik güvenlik ve destek hissi de yaratıyor.
5. Diz sakatlanması için doğru olan egzersizi seçin
Diz ağrısını önlemek veya iyileştirmek istiyorsanız size önerilmeyen bazı egzersizler mevcuttur. Zıplama gibi hareketlerin olduğu veya menisküsün hasar görmesini engellemek için dizlerinizin sürekli döndüğü yüksek etkili aktivitelerden kaçının.
Ancak çoğu zaman diz sakatlanması, pelvik seviyede bulunan bele ait omurgaların birindeki bozulmadan kaynaklanır. Bu nedenle karın kaslarınızı güçlendirmeniz ve her hafta esnemeniz de önemlidir.
Son olarak diz ağrısı ortaya çıkarsa uzman bir tıp ekibiyle bunun takibini yapmak çok önemlidir. Çünkü bu sakatlık tipi kronik hale gelebilir. Düzgün bir şekilde iyileşmemiş olan bir diz sakatlanması hiç şüphesiz hayat kalitenizi kötüleştirir ve hareketliliğinizi kısıtlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Tauchi, R., Imagama, S., Muramoto, A., Tsuboi, M., Ishiguro, N., & Hasegawa, Y. (2015). Influence of spinal imbalance on knee osteoarthritis in community-living elderly adults. Nagoya journal of medical science, 77(3), 329–337.
- Heiber, V. 2014. Taping neuromuscular en tendinopatías rotulianas en jugadores de básquet: “rodilla del saltador”. Facultad de Ciencias Médicas de Universidad FASTA. http://redi.ufasta.edu.ar:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/1076/2013_K_013.pdf?sequence=1
- Lee, K., Yi, C. W., & Lee, S. (2016). The effects of kinesiology taping therapy on degenerative knee arthritis patients’ pain, function, and joint range of motion. Journal of physical therapy science, 28(1), 63–66. https://doi.org/10.1589/jpts.28.63
- Ryan M, Elashi M, Newsham-West R, et al
Examining injury risk and pain perception in runners using minimalist footwear
British Journal of Sports Medicine 2014;48:1257-1262. - Gale Gehlsen, Janelle S. Braatz, Nikki Assmann. 1986. Effects of heel height on knee rotation and gait. Human Movement Science. https://doi.org/10.1016/0167-9457(86)90021-7.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0167945786900217) - Why weight matters when it comes to joint pain. Harvard Health Publishing. https://www.health.harvard.edu/pain/why-weight-matters-when-it-comes-to-joint-pain
- Gerard A. Malanga, Ning Yan & Jill Stark (2015) Mechanisms and efficacy of heat and cold therapies for musculoskeletal injury, Postgraduate Medicine, 127:1, 57-65, DOI: 10.1080/00325481.2015.992719
- E. Barral, Federico Buonanotte. 2020. Catastrofización ante el dolor y abuso de analgésicos en pacientes con migraña crónica. Revista de Neurología. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7333839