Tendinit Tedavisi İçin Doğal Ev Çözümleri
Birçok insan; dirsek, topuk, omuz veya bileklerinde meydana gelen tendon iltihaplanmalarından, yani tendinitten şikayetçidir. Ancak, bu insanların çoğu sadece bölgede bir acı olduğundan yakınır ve sebepleri veya tendinit tedavisi hakkında bilgi sahibi değildir.
Tendinitin sebebi genellikle incinmelerdir. Sıklıkla sporcuların başına geldiği gibi, yeterince esnetilmemiş tendonlara aşırı yükleme yapıldığında da ortaya çıkabilir. Bu yazıda, bu sorunu doğal ve etkili bir şekilde ortadan kaldıracak doğal tendinit tedavisi hakkında konuşacağız.
Tendinitim olduğunu nasıl anlarım?
Tendinitin temel belirtisi, tendon boyunca ve genellikle ekleme yakın bölgelerde var olan acıdır. Bu acı zaman zaman ortaya çıkar ve genelde hareket ve egzersiz sırasında kötüleşir. Eğer her gün tendon ağrıları çekiyorsanız, bir doktora görünmelisiniz. Gerekli muayene ve testleri doktor yapacaktır.
Tıbbi tendinit tedavisi genellikle, iltihap ilaçlarının düzenli kullanımı şeklinde olduğundan ve kolay kolay iyileşmediğinden, sizlere yan etkisi bulunmayan doğal iltihap sökücüleri anlatacağız.
Uygun beslenme
Doğal tendinit tedavisi sırasında olmazsa olmaz birkaç besin maddesi vardır. Bunları belli başlı yiyecekler ve gıda takviyeleri ile alabilirsiniz.
- C vitamini: C vitamini zengini olan yiyecekleri tüketin (narenciyeler, kivi, ahududu, papaya…) veya gıda takviyesi olarak alın. Yemeklerinize ve salatalarınıza limon sıkmayı da alışkanlık haline getirebilirsiniz.
- Magnezyum: İskelet yapısının, kıkırdak dokuların ve tendonlar için şart olan kollajenlerin üretimine yardımcı olur. Kakao, kuru meyveler, yeşillikler ve çekirdeklerde bulunduğu gibi, magnezyum sitrat ve magnezyum klorid gibi gıda takviyelerini de alabilirsiniz. (Eğer mide yanmasından şikayetçi iseniz, magnezyum kloridden uzak durmanızda fayda var.)
- E vitamini: E vitamini, vücut dokularını serbest kök denen maddelerden koruyan bir antioksidandır. Ispanak ve brokoli gibi yeşil sebzelerde, çekirdeklerde, buğday tohumunda, bira mayasında ve yumurta sarısında bulunur.
- Bioflavonoidler: Bir diğer adı ile P vitamini, C Vitamininin vücuttaki kollajen dengesini kurmasına yardımcı olan antioksidan bir maddedir. Narenciyelerde, ama en çok da kabuklarında mevcuttur. Bu nedenle yaptığınız salatalara, keklere, meyve pürelerine organik limon ve portakal kabuğu eklemenizi öneriyoruz. Ayrıca bu madde üzüm, kayısı, kuşburnu, papaya, biber ve karabuğdayda da bulunur.
Ev yapımı lapa
Tendon ağrılarını dindirecek bu lapayı, bazı şifalı bitkilerin yardımı ile evde kendiniz yapabilirsiniz. Aşağıdaki bitkileri kullanın:
- Karakafes otu: Bu şifalı bitki ününü iyileştirme gücüne borçludur. Her türlü ezilme ve çatlağın tedavisinde etkili bir yardımcıdır, çünkü dokuların yenilenmesini hızlandırır. Ancak her zaman haricen kullanılmalıdır. Vücuda girdiğinde zehirleyici olabilir.
- Zerdeçal: Güçlü bir antioksidandır. İltihap sökücü ve anti kanserojen etkileri vardır. Yemeklerde kullanılabilir.
- Öküz gözü: Bilinen en iyi doğal iltihap sökücüdür.
Tercihen, bu bitkilerin tazesini kullanın. Bir havanda dövdükten sonra tedavi etmek istediğiniz bölgeye sürüp bandajla sarın. Çok sıkı sarmamaya dikkat edin.
Eğer bitkileri kuru olarak bulduysanız, çok az miktar suda kaynatın. Aynı şekilde ağrılı bölgeye sürün. Üzerini örtün ki akmasın.
Bu bitkiler arasında en etkili olanı öküz gözüdür. Atletler ve iltihap problemi çekenler arasında kullanımı yaygındır. Doğal merhem ve homeopati çeşitleri, iltihap sökücü özelliği için sıklıkla kullanılır. Krem, esans, homeopati vs. gibi türleri piyasada mevcuttur.
Homeopati uygulamaya karar verdiyseniz, Arnica Montana 9 CH ilacını kullanın. Günde 3 defa öğünler arasında, bir şeyler içmeden önce, diş fırçalarken veya sakız çiğnerken dilinizin altına 3 top yerleştirin.
Kil lapası
Kil lapası, iltihaplanmanın verdiği ağrıları dindirmek için eskiden beri kullanılan bir tedavi yöntemidir. Yeşil veya kırmızı kil kullanabilirsiniz. Yoğun bir kıvam alana kadar ılık su ile karıştırın. Dilerseniz su yerine, yukarıda bahsettiğimiz şifalı bitkileri kaynatıp, bu demli su ile de karıştırabilirsiniz.
Lapayı ağrılı bölgeye sürüp 20 dakika bekletin. Ardından ılık su ile iyice yıkayın. Bu kil lapalarını haftada bir veya iki defa kullanmalısınız.
Görseller, DorteF ve Matt Lavin’in izinleriyle kullanılmıştır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Almekinders, L. C. (1998). Tendinitis and other chronic tendinopathies. The Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons. https://doi.org/10.5435/00124635-199805000-00003
- Sharma, P., & Maffulli, N. (2005). Tendon injury and tendinopathy: Healing and repair. Journal of Bone and Joint Surgery – Series A. https://doi.org/10.2106/JBJS.D.01850
- Curtis, L. (2016). Nutritional research may be useful in treating tendon injuries. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2015.12.039
- Xu Y, Murrell GA. The basic science of tendinopathy. Clin Orthop Relat Res. 2008;466(7):1528–1538. doi:10.1007/s11999-008-0286-4
- Xu Y, Murrell GA. The basic science of tendinopathy. Clin Orthop Relat Res. 2008;466(7):1528–1538. doi:10.1007/s11999-008-0286-4