Cilt İçin Kolajen Sağlayan 8 Gıda

Çay, her ne kadar direkt olarak üretimine destek olmasa da, ilerleyen zamanla birlikte hızı artan kolajen eksilmesinin önüne geçer.
Cilt İçin Kolajen Sağlayan 8 Gıda

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Kırışıksız, güzel bir cilde sahip olmak istiyorsanız, gerekli tüm besin ögelerini aldığınız konusunda emin olmalısınız, şüphesiz ki bunlardan bir tanesi de kolajendir. Cilt için kolajen sağlayan 8 gıdayı okuyun!

Kozmetik ürünleri tek başlarına cildinizin sağlığını korumak için yeterli değildir. Bunun yanı sıra dengeli bir diyete bağlı kalmanız da gerekir.

Bu yazıda, cildinize en çok kolajen sağlayan ya da üretimine katkıda bulunan 8 gıdaya odaklanacağız. Bu protein, cildin genç ve sıkı kalmasına yardımcı olmanın yanı sıra sağlıklı eklemlere sahip olmanızı da mümkün kılar.

Kolajen nedir?

Kolajen, vücutta bulunan en önemli proteindir. Deri, kemik, kas, sinir ve eklemlerde, esnek ve dirençli olan kolajen lifleri bulunur.

Vücut, cildiniz için kolajeni doğal olarak üretir. Ancak, zaman geçtikçe vücudun bu yeteneği azalır. Tam da bu noktada, ciltte kırışıklıklar görünmeye, eklemler daha fazla iltihaplanmaya ve kemikler zayıflamaya başlar.

Bu nedenle, kolajen içeren ya da onun üretimini teşvik eden gıdalar açısından zengin, dengeli bir beslenme planının takip edilmesi çok önemlidir.

Kolajen cilde ne sağlar?

Kolajen, cildin ana bileşenidir. Bu protein cildinize sertlik ve esneklik kazandıran unsurdur. Bu nedenle, vücudunuzun, beslenme planınız dahilinde yeterli kolajen aldığından emin olmanız gerekir.

  • Genç yaşta, kolajen sürekli yenilenir, bu da cildimizin genç görünmesini ve sağlam kalmasını sağlar.
  • Bununla birlikte, 30 yaşından sonra, daha gevşek bir cildin varlığını ve kırışıklık oluşumunu fark etmek mümkündür.

Cilt için kolajen sağlayan 8 gıda

Aşağıda listesi verilen gıdalar, içeriklerinde bulunan yüksek kolajen oranı ya da onun üretimini teşvik etmeleri ile bilinir.

1. Sarımsak

soyulmuş diş sarımsaklar

Sarımsağın cilt için kolajen oluşumuna da katkı sağlar.
  • Etkili olabilmesi için, sarımsağı, çiğ olarak ya da kapsül halinde tüketmeniz gerekir.

2. Soğan

dilimlenmiş soğan

Soğan tüketimi kolajen üretimini artırır ve kan dolaşımını destekler. 

3. Cilt için yağlı balık

kesme tahtasında balıklar

  • Bununla birlikte, büyük yağlı balıkların (somon, ton balığı, kılıç balığı) bünyelerinde ağır metaller taşıyabileceğini de unutmamanız gerekir.
  • Bu nedenle, sardalye, uskumru ya da hamsi gibi daha küçük balıkları tüketmenizi öneririz.

4. Et

kırmızı etler

sığır eti, tavuk ya da hindi

5. Kemik suyu

kasede et sulu çorba

  • Bu reçete, et suyunu (kemik dahil) sebzelerle birlikte, çok uzun bir süre boyunca düşük ısıda yavaş yavaş pişirerek hazırlanan, geleneksel bir tariftir.

Yıldır uygulanan bu pişirme işlemi, kemiklerde bulunan besin ögelerinin dışarı çıkarılmasını sağlar.

6. Dutsu meyveler

cilt için

likopenler açısından çok zenginkolajenin üretim sürecini hızlandırır.

7. Süt ürünleri

süt ürünleri

bunları ana öğünlerinizden ayrı tüketmenizi tavsiye ederiz.

8. Çay

bitki çayı

  • Bu bileşenler, serbest radikallere karşı savaşan ve yaşla birlikte meydana gelen kolajen azalmasını engelleyen güçlü antioksidanlardır.
  • Farklı çay çeşitleri arasından damak tadınıza göre seçim yapabilirsiniz: siyah, kırmızı, yeşil veya beyaz.
İlginizi çekebilir ...
Cilt Bakımı Konusunda Yapılan 7 Büyük Hata
Sağlığa bir adım
sayfasında okuyun Sağlığa bir adım
Cilt Bakımı Konusunda Yapılan 7 Büyük Hata

Cildinizin neye ihtiyacı olduğunu ve sağlıklı bir cilt için ne yapmak gerektiğini bilmeniz önemlidir. Cilt bakımı doğru bir şekilde nasıl yapılır? ...


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu yayının içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir zaman bir uzmanın teşhislerini, tedavilerini veya tavsiyelerini kolaylaştırmaya veya onların yerini almaya hizmet edemezler. Herhangi bir şüpheniz varsa güvendiğiniz uzmanınıza danışın ve herhangi bir işleme başlamadan önce onayını alın.