Duygusal Bir Ayrılık Sonrasında Yaşanan Acı Nasıl Atlatılır?

Eğer aşık olduğunuz kişiye yoğun bir şekilde odaklanmış durumdaysanız, ayrılığın üstesinden gelmek sizin için daha zor olacaktır. Önemli olan bir bütünün parçaları olabilmeyi başarmaktır. 
Duygusal Bir Ayrılık Sonrasında Yaşanan Acı Nasıl Atlatılır?

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Hepimiz hayatımızın bir döneminde duygusal bir ayrılık sürecinden geçmişizdir. Ancak daha önce deneyimlemiş olsak da, bir kez daha başımıza geldiğinde yine gerçekten zorlu ve yıpratıcı bir süreç yaşarız. Bu yazıda duygusal bir ayrılık sonrası yaşanan acının en iyi şekilde nasıl üstesinden gelebileceğimizden bahsedeceğiz.

Unutmayın, isteseniz de istemeseniz de bir dünya acı çekeceksiniz. Bazen insanlar bundan kaçınmaya, görmeden gelmeye çalışırlar. Kimi insanlar da acı çektiklerini kabul etmezler.

Ancak duygusal bir ayrılığın üstesinden gelebilmek için atmanız gereken ilk adım acıya yoğunlaşmak, onun üzerinde düşünmektir.

Olanları kabullenin

parmak şeklinde ayrılan çift figürü

Duygusal bir ayrılık süreci geçirenler için en zorlu kısım yaşananları kabullenmektir. Başlarda olanları inkar etmeye çalışacak, öfkelenecek ve sonra da üzgün hissedeceksiniz. Ancak bu gerçekleri değiştirmeyecek.

Bazen, bir ilişki sonlandığında, içimizde küçük de olsa bir umut kırıntısı kalabilir. Ancak o kişiyle yeniden bir araya gelirseniz, tek yaptığınız şey adımlarınızı geriye doğru atmak olacaktır.

Kendinizi hoş olmayan bazı duygular ve hisler içinde bulmanız tamamen normaldir.

Ama bu yaşananlardan kaçmanız, onları görmezden gelmeniz veya üstlerini örtmeniz gerektiği anlamına gelmez. Onlarla yüzleşmeli ve kabullenmelisiniz. Süreci atlatıp ilerlemenin tek yolu budur.

İçinizde kalan bir şey olmasın

Duygularınızı bastırmamalı, onları saklamamalısınız. Onları içinizde tutmanız size yalnızca zarar verir. Yapmanız gereken şey duygularınızı ifade etmektir.

Herkesin kendine göre bir duygularını ifade ediş biçimi vardır. Kimisi arkadaşlarıyla konuşmayı tercih eder kimisi de kontrolsüz bir şekilde ağlamayı. Bazı insanlar bir süre yalnız kalmak isteyebilirler.

  • Duygusal bir ayrılık sürecinin üstesinden gelmeye çalışıyorsanız kendinize uygun bir şekilde duygularınızı ifade edin ve içinizdekileri atın.
  • Tek başınıza kalmak istiyorsanız arkadaşlarınızla dışarı çıkıp her şeyi “unutmak” için kendinizi zorlamayın. Bu, tek başınıza kaldığınızda duygularınızın eskisinden de fazla yoğunlaşmasına yol açmaktan başka bir işe yaramaz.

Modern toplumda, insanların her daim pozitif duygular içinde olmalarını ve olumsuz duyguların saklamalarını beklemeye meyilliyiz. Belki de kimseyi rahatsız etmek istemediğimiz için böyle davranmaya koşullanıyoruz.

Ancak duygusal bir ayrılık sürecinden geçiyorsanız tüm bunları unutun ve ne hissediyorsanız öyle davranın. İçinize kapanmayın ve kendinizi kısıtlamayın.

Sizi motive eden şeylere odaklanın

gün batımı kollarla güçlüyüm işareti

Biraz önce bahsettiğimiz adımlardan geçtiyseniz, ayrılığa yeterince odaklanmışsınız demektir. Şimdi sizi mutlu eden, size ilham veren şeylere odaklanma zamanı. Bu bir hobi olabilir, işiniz veya çocuklarınız olabilir…

Pek çok insan hayatlarının partnerlerinin etrafında döndüğünü düşünüyor gibi görünür. Sonuç olarak, işler kötü gittiğinde ve partnerlerinden ayrıldıklarında kendilerini kaybolmuş hissederler.

Etrafınıza şöyle bir bakıp dikkatinizi sizi motive eden şeylere vermeniz önemlidir.

Bunu yapmakta zorlanıyorsanız profesyonel yardıma başvurabilirsiniz. Hayatınızla ilgili olumlu duygular hissetmenizi ve bir amacınızın olmasını sağlayan pozitif şeyleri yeniden keşfetmenizi sağlayacaklar. İlişkiler yalnızca hayatın bir parçasıdır, amacı değil.

Duygusal bir ayrılık yaşadınız ama hayat devam ediyor

Birinden ayrıldığınızda etrafınızdaki her şeyin paramparça olacağını düşünmeniz çok normaldir. Ancak etrafınızdaki insanlara veya yaşanan benzer olaylara şöyle bir bakarsanız, hayatın devam ettiğini fark edeceksiniz.

Şimdi büyük bir fırtına kopmuş gibi hissetmenizin, bu ayrılığın canınızı çok yakmasının bir önemi yok. Her şey daha iyi olacak.

Zamanla deneyimlerinizden dersler çıkaracak, güçlenecek ve hayatınıza devam edeceksiniz. Bir ayrılık her şeyin sonu demek değildir. Aksine yeni bir şeyin başlangıcıdır.

Duygularla başa çıkmak hiçbir zaman kolay değildir. Özellikle de onların kaynağı çok değer verdiğiniz biriyse.

Ancak nasıl işimizi kaybetmek, sevdiğimiz birinin ölümü, başarısız olmak gibi şeylerle baş etmeyi öğrendiysek duygusal bir ayrılığın üstesinden gelmeyi de öğrenmek zorundayız.

  • İlişkinizin dünyanızın merkezi olduğunu düşündüyseniz, yaşadığınız ayrılıktan sonra bunun hiç de böyle olmadığını görmüş olacaksınız.
  • Dünyanızın merkezi sizsiniz. Etrafınızda odaklanabileceğiniz ve hayatınıza anlam katabilecek (iş, aile, ilgi alanları…) pek çok ilginç şey var.

Bunlardan yalnızca birine gereğinden fazla odaklanırsanız, onunla ilgili yanlış giden bir şey olduğunda canınız çok yanar.

Daha önce hiç duygusal bir ayrılığın üstesinden gelmeniz gerekti mi? Partnerinizi hayatınızın merkezine koyduğunuz oldu mu?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Baumeister, R. F. (1997). Esteem threat, self-regulatory breakdown, and emotional distress as factors in self-defeating behavior. Review of General Psychology. https://doi.org/10.1037/1089-2680.1.2.145
  • Brueckner, K., & Moritz, S. (2009). Emotional valence and semantic relatedness differentially influence false recognition in mild cognitive impairment, Alzheimer’s disease, and healthy elderly. Journal of the International Neuropsychological Society. https://doi.org/10.1017/S135561770909047X
  • Fonzo, G. A., Ramsawh, H. J., Flagan, T. M., Simmons, A. N., Sullivan, S. G., Allard, C. B., … Stein, M. B. (2016). Early life stress and the anxious brain: Evidence for a neural mechanism linking childhood emotional maltreatment to anxiety in adulthood. Psychological Medicine. https://doi.org/10.1017/S0033291715002603

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.