Ebeveynleriyle Aynı Yatakta Uyuyan Çocuklar

Çocukların ebeveynleri ile aynı yatakta uyumak istemelerinin birkaç nedeni vardır. Bazıları korktukları için ebeveynlerinin yanında yatar, bazı çocuklar ise bu şekilde ebeveynlerine sarılabildikleri için.
Ebeveynleriyle Aynı Yatakta Uyuyan Çocuklar

Tarafından yazılmıştır Daniela Colmenares

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Birçok çocuk ebeveynleri ile aynı yatakta uyumak ister. Bu ailelerde çok yaygın bir uygulamadır ve böyle yapmanın hem avantajları hem de dezavantajları vardır. Çocukların bunu yapmasının sebeplerinden bazıları, karanlıktan korkmaları, yalnız kalmaktan korkmaları veya ebeveynlerine bağlı olmalarıdır.

Bir çocuk olarak, büyük olasılıkla birçok şey istiyordunuz. Bunlar bazen oyuncak, bazen şeker ve bazen de bütün günü anne babanızla geçirmekti. Bunda garip ya da acayip bir şey yok! Sonuçta, çocuklara sevgi ve koruma sağlamak konusunda ebeveynlerden daha iyi kimse var mı?

Çocukların anne babaları ile aynı yatakta uyumak istemeleri çok yaygındır. Aslında, bu davranış için birkaç açıklama mevcuttur. Ancak, en önemli açıklama biyolojik olandır. İnsanlar doğal olarak akranları ile temas halinde olmayı sever. Bunun gece ya da gündüz olması önemli değildir.

Çocukların ebeveynleri ile aynı yatakta uyumasına izin vermek, çeşitli görüşler içeren bir konudur. Çocukları ile yatmayı çok seven ebeveynler de vardır. Onlar, bunu yapmanın çocuklarla bazı bağları güçlendirmeye yardımcı olduğunu belirtir.

Diğer ebeveynler, çocuklarının onlarla aynı yatakta uyumasına izin verme konusunda çekincelidir. Bu grup ebeveynler bu şekilde uyumanın uyurken herkesin dinlenmesini önleyeceğini düşünür.

Birçok kişi için, çocuğunu ile yatmak sorunlu bir konudur. Çocuğunuz gecenin bir yarısı uyanıyor mu? Eğer sizin yatağında değilse, uykuya dalmakta sıkıntı yaşıyor mu?

Eğer öyleyse, bunun sizi sinirlendirmesine izin vermeyin! Bu makalemizde, tam olarak ne yapacağınızı öğrenebilirsiniz. Burada, ebeveynleri ile aynı yatakta uyumak isteyen çocuklar hakkında bazı bilgiler bulabilirsiniz.

Neden çocuklar ebeveynleri ile aynı yatakta uyumak ister?

Çocuklar birçok nedenden dolayı ebeveynleri ile aynı yatakta uyumak ister. Mantıken, bu nedenler çocuğun yaş ve kişiliğine göre değişkenlik gösterir. Aynı zamanda aile dinamiğinden ve ebeveynlerle çocuk arasındaki ilişkiden çok etkilenen bir şeydir.

Örneğin, 0 ve 2 yaş arasındaki bebekler genellikle ebeveynleriyle uyumak ister. Bu yaştaki bebeklerin yalnız uyumasını sağlamak oldukça zordur. Sözlü iletişimleri minimal düzeydedir ve kendi yataklarında yatmayı reddetme nedenlerini anlamak biraz çaba gerektirecektir.

Ayrıca, ebeveynlerine daha fazla bağlı hisseden çocuklar olma eğilimindedirler. Bu nedenle, birçok ebeveyn onlarla aynı yatakta uyumayı kabul eder.

Bu gerçeğe rağmen, bir bebeğin dördüncü ya da beşinci ayından itibaren kendi odasında uyumasını olası ölçüde tavsiye eden insanlar da vardır. Ancak, bu görecelidir. Beraber uykunun yaygın olduğu kültürlerde, çocuklar 6 ya da 7 yaşına kadar ebeveynleri ile uyur. Örneğin, Japonya bu ülkelerden biridir.

Daha büyük çocuklara gelince, onlara kendi yataklarında uyumaları gerektiğini anlatmak daha kolaydır. Hatta bazı çocuklar, zamanla odalarına karşı bir bağ geliştirir.

Çocukların ebeveynleri ile uyumak istemelerinin bazı genel nedenlerine bir göz atalım.

Karanlık korkusu

Karanlıktan korkmak, çocukların ebeveynleri ile aynı yatakta uyumak istemelerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Çocuk sadece geceden ya da karanlıkta olmaktan korkar. Bu yüzden ebeveynlerinin yatak odasında destek ararlar.

Genel olarak, karanlıktan korkan çocuklar korkularını ifade eder. Bu nedenle, bir çözüm bulmanız mümkün olacaktır. Onların sorununu kolayca fark edebilirsiniz ve bu soruna çözüm getirebilirsiniz. Böylece, çocuğunuzun neden kendi yatak odasında uyumak istemediğini tahmin etmenize ya da korkusunun nedenlerini anlamak için zaman harcamanıza gerek kalmaz.

Çocuğunuzun olası karanlık korkusuna ilgi göstermelisiniz. Bu korku, öyle yoğunlaşabilir ki, bazı durumlarda çocuk niktofobiden muzdarip olabilir. Bu fobinin farkında olmamanız ya da bu davranışın çocukta normal ya da geçici olduğuna inanmanız mümkündür.

Ancak, bunun nedeni derin, altta yatan bir korku ise, profesyonel yardım aramak yararlı olabilir.

Yalnız olma korkusu

karanlıktan korkan çocuk

Çocukların korku hissetmeleri ya da bir şeyden korkmaları normaldir. Çocuklar küçük ve savunmasız varlıklar olduklarından bunu anlamanız gerekir. Bu nedenle, kendi yatak odasında yalnız bırakılmaktan korktuğunda çocuğunuz sizinle uyumak isteyecektir.

Ancak, bir ebeveyn olarak işiniz sadece bunu anlamak değildir. Ayrıca onun korkuları ile başa çıkmasına yardımcı olmalısınız. Bu şekilde, çocuğunuzun korkusu son bulabilir ve kendi yatağında uyumaya başlayabilir. Ayrıca, bunu yapmak çocuğunuzun kendi iç gücünü oluşturma becerisi için iyi olacaktır.

Bu makaleye de göz atın: Çocukluk Dönemindeki 6 Duygusal Yara

Anne babaya bağlılık

Herkes çocukların ebeveynlerine karşı özel bir bağ hissettiğini bilir. Onların yanında çok zaman geçirmek ve her anı onlarla paylaşmak isterler. Bazı çocuklarda diğerlerinden daha belirgin olmasına rağmen, genellikle tüm çocuklar ebeveynlerine bağlı olma eğilimindedir.

Bu yüzden bir çocuk ebeveynlerinin yokluğunu hissederse, kendi yatağında uyumak istemeyebilir.

Çocuklar yetişkinleri bir koruma kaynağı olarak görür. Bunun nedeni, kabuslar ve garip inançların onları bunaltmaya başladığı bir yaşam aşamasında olmalarıdır.

Bir ebeveyn olarak sizin göreviniz, çocuğunuzu kendi alanına sahip olmaya teşvik etmektir. Aksi takdirde, çocuğun bağı uykuya dalmanın ötesinde bir bağımlılığa dönüşebilir.

Çocuklarınızla Uyumanın Faydaları

anne oğul ilişkisi

Ebeveynlerin çocukları ile uyumalarının faydaları hakkında genel bir kural yoktur. Aslında, bazı insanlar için, bu uygulama hem çocuk hem de ebeveynlere fayda sağlar. Çocukların ebeveynleri ile aynı yatakta uyumasına izin vermenin avantajları şunlardır:

  • Çocuk ve ebeveynler huzur içinde olur.
  • Çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılama olasılığınız daha kolay olur.
  • Çocuğun uykusunu izleyebilirsiniz.
  • Emziren annenin gece boyunca bebeğini emzirmesi daha kolay olur.
  • Bir bebeğin uyku apnesi düzeltilebilir.
  • Ebeveynler ve çocuklar arasında duygusal bir bağ kurulabilir.
  • Ebeveynler ve çocuğun uyku düzenlerini senkronize etmeye yardımcı olabilir.

Çocuklarınızla beraber uyumanın dezavantajları

Çocukların ebeveynleri ile aynı yatakta uyumasına izin vermek zararsız bir uygulama gibi görünebilir. Ancak, çocuklarınızla uyumanın bazı dezavantajları vardır. 

Aşağıda bazı örnekleri bulabilirsiniz:

  • Anne babalar yeterince dinlenemez.
  • Çocuk-ebeveyn bağımlılığı oluşabilir.
  • Ebeveynlerin özel hayatları ortadan kalkar.
  • Çocuk uyku problemleri geliştirebilir.
  • Anne ya da babanın çocuğu ezme ya da boğma tehlikesi vardır. Bu, özellikle bebekler için geçerlidir. 
  • Çocuğun gelecekte tek başına uyuması zorlaşır.

Sonuç

Çocuklarıyla uyumak her ebeveynin kendi vermesi gereken kişisel bir karardır. Belki de bunu yönetmeyi zor bulabilirsiniz, ama çocuğunuzla uyumanın tüm artıları ve eksileri üzerinde düşünmek iyi bir fikir olacaktır.

Eğer çocuğunun tek başına uyumasını savunan ebeveynlerdenseniz, o zaman bakabileceğiniz birçok ipucu vardır. Çocuğunuzun küçük yaştan itibaren kendi odasında uyuma alışkanlığını edinmesi mümkün olabilir. Ayrıca, karanlıktan korkuyorsa, bir gece ışığı ile uyumasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca çocuğunuz yatağa girmeden önce bazı rutinler oluşturabilirsiniz. Bunlar, çocuğunuzun yatağa girme zamanı geldiğini anlamasına yardımcı olabilirler.

Ancak, çocuğunuz ile aynı yatakta uyumayı seven ebeveynlerden biriyseniz, buna devam edin. Her çocuğun yetişmesi, ebeveynlerinin sorumluluğundadır. Bu nedenle, tüm durumu analiz etmeniz ve çocuğunuz için iyi olduğundan emin olmanız tavsiye edilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.