Egzersiz Yapmamanız Gereken Zamanlar

Egzersiz sağlığınız için çok faydalı bir şey olsa da, spordan ne zaman kaçınmanız gerektiğini de bilmek çok önemlidir. Etkileri neredeyse her zaman pozitif olmasına rağmen, bazen vücut baskıya uygun değildir.
Egzersiz Yapmamanız Gereken Zamanlar

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Fiziksel egzersiz, fiziksel ve zihinsel sağlığınızla ilgilenmek için uygulayabileceğiniz en iyi alışkanlıklardandır. Günlük rutine dahil etmek kolaydır, çok fazla zaman almaz ve diğer etkinliklerle karşılaştırıldığında pek çok avantajı vardır. Ancak, egzersiz yapmamanız gereken bazı zamanlar vardır. Detaylar için okumaya devam edin!

Aslında egzersiz, kilonuzu kontrol etmek ve çeşitli hastalık türlerini önlemek için enerji harcamalarınızı artırmanın en etkili yollarından biridir. Buna ek olarak, bilişsel fonksiyonunuz, fiziksel dayanıklılık ve verimliliğinizi günlük olarak artıran diğer unsurlar üzerinde olumlu etkileri vardır.

Günlük egzersiz önerilse de, herhangi bir ters etkiye maruz kalmamak için, egzersiz yapmamanız gereken bazı zamanlara dikkat etmek gerekir. Birçok kişi bundan habersiz olduğu için, bugün bu konu ile ilgili yedi ana başlığı sizinle paylaşmak istiyoruz.

Egzersiz Yapmamanız Gereken Zamanlar

1. Ateşiniz varsa

ateşi olan kadın

Ateş, ağrı veya genel rahatsızlığın eşlik ettiği enfeksiyonlar genelde bağışıklık sisteminizin bazı virüslere veya bakterilere verdiği tepkilerdir. Bu tür bir durumda, fiziksel gücünüz kaybolur ve egzersiz yapmak çok zorlaşır.

Egzersiz, geçici olarak bağışıklık sisteminizin fonksiyonunu durduracaktır ve vücudunuzun enfeksiyonla mücadele etme yeteneğini kesintiye uğratan ek enerji harcamalarına neden olacaktır.

Bu yazımızı da okuyun: Ateşi doğal yollarla düşürmek

2. Yeterli uyku alamadıysanız

Geceleri beş saatten az uyumak, ciddi zihinsel ve fiziksel sonuçları olan kötü bir alışkanlıktır. Etkilerinin birçoğu anında ortaya çıkmasa da, zamanla komplikasyonları ve rahatsızlıkları görebilirsiniz.

Uykusuzluk bağışıklık sisteminizi ve fiziksel gücünüzü hemen düşürür, bu nedenle bu günler vücudunuzu aşırı yorucu bir antrenman ile aşırı yükleme zamanı değildir. Kötü bir uyku, egzersiz yaparken performansınızı düşürmekle kalmaz, aynı zamanda yorgunluğa, denge kaybına ve koordinasyon eksikliğine neden olur.

3. Yaralandıysanız

dizini tutan adam

Kas, eklem ve kemik yaralanmalarının tedavisi için sıkı bakım gerekir, çünkü herhangi bir hata ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Birçok uzman, düşük yoğunluktaki egzersizleri iyileşme için ek olarak önerirken, birkaç günlüğüne dinlenmek en iyisidir. Zira bu yaralı dokuların hareketi, iyileşmeyi imkansız hale getirebilir, yaralanmaların iyileşme süresini uzatır veya daha da kötüleştirebilir.

Özellikle bunu aşağıdakilere sahipseniz göz önünde bulundurmak önemlidir:

  • Kırıklar
  • Tendinit
  • Burkulma
  • Ezilmeler
  • Açık yaralar

4. Mide ve bağırsak iltihabından muzdaripseniz

Sindirim sistemindeki bozukluklar, egzersiz sırasında performansınızı etkileyebilir; kusma, ishal ve farkında olmayabileceğiniz diğer rahatsız edici belirtilere neden olabilir. Yeni başlayanlar için bu sorunlar egzersizi bırakmanın bir nedeni değildir. Aşırı hareket ve sıvı kaybı durumunuzu kötüleştirebileceğinden vücudunuza dinlenmesi ve iyileşmesi için zaman vermeniz önemlidir.

5. Kronik bir hastalıktan muzdarip olduğunuz teşhisi konduysa

kalbini tutan kadın

Kanser, şiddetli yüksek kan basıncı, diyabet gibi kronik hastalıklar teşhisi konan hastalar egzersiz yaparken çok dikkatli olmalıdır. Bu ve diğer sorunlar, vücudunuzun en önemli organlarının işlevini değiştirebilir, bu da daha fazla miktarda enerji harcamanıza neden olur. Bu nedenle, teşhis teyit edilene kadar egzersiz rutinini atlamak önemlidir ve belirtileri dengelemek için tedavi görebilirsiniz.

Kontrol altına alındığında, düşük yoğunlukta spor, devam etmenin en iyi yoludur.

6. Soğuk algınlığı veya grip varsa

Bazı yoga pozları, çeşitli grip ve soğuk algınlığı semptomlarının kontrolünde yardımcı olabilir. Bununla birlikte, kardiyo egzersizleri gibi yüksek yoğunluğa sahip aktiviteler, egzersizleri kısa tuttuğunuzda bile belirtilerinizi kötüleştirebilir. Terleme, sıvı kaybı ve soğuk algınlığı semptomları vücudunuzun bağışıklık tepkisini azaltır ve sizi virüs saldırısına maruz bırakır.

7. Ağır kaldırıyorsanız

yorgun olan kadın

Egzersiz yapmak için her zaman spor salonuna gitmeniz gerekmez. Bazen, muhtemelen kaslarınızı çalıştırdığınızın farkında bile olmadan bazı aktiviteleri yaparsınız.

Mobilyaları taşımak, ağır kutuları kaldırmak hatta düzenli olarak evde temizlik yapmak, göz önünde bulundurmanız gereken belirli fiziksel eforu içerebilir. Bu tür aktiviteleri yaptıktan sonra daha fazla egzersiz yapmanız kas yaralanmaları ve yorgunluk riskinizi arttırır.

Egzersiz sağlığınız için çok faydalı bir uygulama olsa da, egzersiz yapmamanız gereken zamanları bilmek de çok önemlidir. Etkileri neredeyse her zaman pozitif olmasına rağmen, bazen vücut baskıya uygun değildir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.