El İşlerinin Beyne Faydaları
Birçok insan, serbest zamanlarında, özellikle tatil sezonunda, arkadaşlarına ve ailelerine hediye vermek için el işi yapmaktan hoşlanır. Bununla birlikte, pek çoğu zanaatların beyinleri için faydalarını bilmez.
Söyledikleri gibi, kendi elinizle yaptığınız bir şeyden daha tatmin edici bir şey yoktur. Bununla birlikte, kulağa şaşırtıcı gelebilir ama bu durumun aslında bilimsel bir temeli vardır.
Öncelikle, “el sanatları” derken, elinizle yaptığınız her şeyden bahsediyoruz. Amaç kişisel gelişim, yaratıcılık ya da sadece eğlence olabilir.
Çocuklara gelince, zanaatların faydaları sonsuzdur. El sanatları onları çok yönlü hale getirmeye ve hayal gücünü ve yaratıcılığı geliştirmeye yardımcı olabilir.
Ayrıca, fiziksel ve duygusal yeteneklerini geliştirmeye de yardımcı olur. Kendilerini ifade etmek için zihinlerini, gözlerini ve ellerini kullanmaları gerekir.
Ayrıca, yetişkinler ve yaşlı yetişkinler için, bu aktiviteler günlük bir hobi olabilir.
El sanatları inanın sizin için çok iyi!
Okumanızı tavsiye ediyoruz: Evinizde Mini Bahçe Yaratmak için 5 Güzel Fikir
El Sanatları ve Beyniniz
Kolombiya Üniversitesinde Meslek Terapisi Profesörü Dr. Sharon Gutman’a göre, nörolojik işlevsellikle ilişkili aktiviteler üç kategoriye ayrılabilir:
- Beynin ödül merkezini harekete geçirenler. (Dopamini serbest bırakırlar, mutluluk ve keyif duygusunu tetiklerler).
- Yaş ilerledikçe bilişsel işlevselliği koruyanlar.
- Gevşemeyi teşvik eden aktiviteler.
Ayrıca Gutman, müzik, çizim, meditasyon, okuma, sanat ve el sanatları gibi aktivitelerin yanı sıra ev onarmanın da sinir sistemini harekete geçirdiğini doğrulamaktadır.
Ayrıca, bunlar stresle ilişkili hastalıkların etkilerini ve bunama riskini bile azaltabilir.
Aynı şekilde, öğrenmeyi tetikleyen etkinliklere katıldığınızda, beyindeki sinir ağlarının uyarılması ve güçlendirilmesi daha olasıdır. Sonuç olarak, demans ve Alzheimer hastalığının etkileri azalır.
Ayrıca, bilişsel faaliyetlerin stresi azaltmak için faydalı olabileceği de unutulmamalıdır.
Sonuç olarak, el sanatları genel sağlıklı yaşam ile bir korelasyona sahiptir.
Bu makaleye de bir göz atın: Geri Dönüşüm Malzemelerinden Bu Güzel Saksıları Yapın
Akış ve konsantrasyon
Psikolog Mihaly Csikszentimihalyi’ye göre akış, mutluluğun sırrıdır.
Akış, sinir sisteminiz tek bir aktiviteye yoğun bir şekilde odaklandığı zaman meydana gelen bir olgudur, o kadar ki zamanı ve ne hissettiğinizi görmezden gelirsiniz.
Bu etki meditasyona çok benzer: barış, huzur ve iç kargaşayı temizler. İnanılmaz değil mi?
Örgü örmek beyninize ne yapar?
Betsan Corkhill adlı bir meslek terapisti, İngiltere Birleşik Krallığında 4.545’den fazla örgü ören kişi ile örgünün sağlığa etkileri üzerine bir çalışma yaptı.
Sonuçlar, katılımcıların ördükleri sıklık ile duygu durumları arasında anlamlı bir korelasyon gösterdi: sık sık örgü ören insanlar daha mutlu ve sakin idi.
Aslında, birçok insan için, örgünün etkileri rahatlatıcı ve yaratıcılık getiriyordu.
Beyniniz için hangi el sanatlarını deneyebilirsiniz?
Zaten görebileceğiniz gibi, zanaat beyniniz için kesinlikle inanılmaz bir şey. Onlar:
- Bilişsel gelişimi motive eder.
- Rahatlatıcı ve sakinleştiricidir
- Akışı tetikler. Başka bir deyişle, dikkatinizi ve düşüncelerinizi önünüzdeki görev üzerinde odaklama konusunda geliştirir.
- Tutarlılığı ve azmi teşvik edin.
- Duygularınız arasında koordinasyon geliştirir: el-göz, mekansal algı, motor beceriler.
- Yaratıcılığı teşvik eder.
- Benlik saygısını geliştirir.
- Depresyon belirtilerini azaltır.
Evet, biliyoruz ki örme biraz çaba gerektirebilir. Ancak, boş zamanlarınızda yapabileceğiniz birçok seçenek var. Örneğin:
- Takı tasarımı
- Origami
- Seramik
- Dikiş ve nakış
- Resim yapma
- Kabartma
- Yemek pişirme
- Marangozluk
- Ve daha sayısız aktivite!
Şimdi, el işlerinin ve ellerinle çalışmanın beyni nasıl geliştirdiğini ve etkilediğini biliyorsunuz, hangisini seçeceksiniz?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Gutman, S. A., & Schindler, V. P. (2007). The neurological basis of occupation. Occupational Therapy International. https://doi.org/10.1002/oti.225