12 Yaşındaki Emma Mobil Bir Uygulama Yarattı

12 yaşındaki bir kızın yarattığı bu uygulama sayesinde, bir Alzheimer hastası, aile bağlarını ve diğer şeyleri hatırlamak için mobil teknolojiyi kullanabiliyor.
12 Yaşındaki Emma Mobil Bir Uygulama Yarattı

Son Güncelleme: 07 Nisan, 2019

Emma Yang çok özel bir kız çocuğu. Daha 12 yaşındayken milyonlarca insanın bildiği hassas bir gerçeklik içinde yaşıyor. Emma’nın anneannesine yaklaşık beş yıl önce Alzheimer teşhisi kondu ve halen Hong Kong’da yaşıyor. 12 yaşındaki Emma, bazen uzaktan bazen de şahsen ziyaret edebildiği zamanlarda, anneannesinin önemli şeyleri yavaş yavaş unuttuğunu görmüş.

Yaşını unutmaya başlamıştı ve bazen neden akşam yemeğine gelmediğini ya da herkesten çok uzakta olduğunu anlamıyordu. Daha sonra, bu küçük kızın başına en acı şeylerden biri geldi: kendi anneannesi onu diğer akrabalarıyla karıştırmaya başladı.

Hayatı bu şekilde yaşamak kolay değil. Alzheimer hastalığına yakalanan bir kişiye yakın olmak duygusal açıdan zor bir durumdur. Hem hasta olan kişi için hem de ailesi için ve özellikle de bahsedilmeyen bir grup insan için zordur: çocuklar.

İşte hikayesi!

“Timeless”: Alzheimer hastaları için bir mobil uygulama

Emma Yang’ın en büyük korkusu, anneannesinin artık onu tanımayacağı ve bu sevilen aile üyesinin zihninin bir gün tamamen kaybolacağı.

  • Er ya da geç, bu olacak. Bir gün onun anıları sevdikleriyle bağ kurduğu gerçek dünyaya dair birer küçük davet haline gelecek. Ancak bu sadece arada sırada gerçekleşebiliyor.
  • Yine de, Alzheimer hastalarının çok somut bir şekilde olumlu tepki verdiği bir şey olduğunu hatırlamak önemlidir:sevgi, ilgi ve sevecenlik belirtileri.
  • Belli ki, sadece 12 yaşında olan bir kız çocuğu için bu yeterli değil. Anneannesinin sonsuza kadar kaybolmasına, zihninde torununa dair anıların silinmesine ve eskiden sahip oldukları özel bağların yok olmasına izin vermek istemiyor.
  • Sürekli gelişen bu unutkanlıkla mücadele etmek için, Emma “Timeless” yani “Zamansız” anlamına gelen bir mobil uygulama hazırlayarak önemli anıların yok olmasını engellemeye çalışıyor.

Bu mobil uygulama hayatınızdaki en güzel ve anlamlı şeyleri “ebedi” haline getirecek.

Emma

12 yaşındaki Emma, Alzheimer hastalarına yönelik mobil bir uygulama çıkardı

Emma Yang, Alzheimer konusunda uzmanlaşmış doktor Dr. Melissa Kramps ile çok özel iki amaç taşıyan bir mobil uygulama oluşturmak için işbirliği yaptı.

  • İlk işlevine “güncelleme” deniyor ve Alzheimer’lı kişilerin akrabalarıyla her zaman temas halinde olmasını sağlamayı amaçlıyor.
  • Çocukları, torunları, arkadaşları ve sevdikleri, resim ve mesaj vasıtasıyla onlarla etkileşime geçebiliyorlar. Uygulama iletişim kurduğu kişi hakkında hastayı bilgilendiriyor ve o kişiyle paylaştığı bağları hatırlatıyor.
  • Diğer işlev ise “tanımlama” olarak adlandırılıyor. Burada hasta, aile ağacını gözden geçirebilir, gerçekleri, ayrıntıları, fotoğrafları ve anıları her an yeniden hatırlayabilir.
  • Telefondaki kamera sayesinde, hastanın yapması gereken tek şey, kim olduğunu hatırlayabilmesi için telefonu o kişiye yönlendirmesi.
  • Hem faydalı hem de ilginç bir diğer ayrıntı ise, zamanlama ve takvimleri içeriyor. Alzheimer hastalığı olan kişi, bir aile üyesini yeniden aramaya çalıştığı zaman bir uyarı alıyor (daha önce telefon ettiği zaman ona hatırlatılatılıyor).

Ayrıca bu uygulama Alzheimer hastasına Paskalya ve Noel gibi yaklaşan önemli tarihleri ve özel etkinlikleri de hatırlatabiliyor.

kız resmi

Aydınlık bir hayale sahip genç dahi

Emma Yang bu mobil uygulamayı geliştirmek için değerli yardımlar almış. Dr. Kramps’ın asistanlığında bir burs aracılığı ile projesi için bütçe yaratabilmiş.

  • Emma’nın anne ve babası yüz tanıma teknolojileri üreten bir bilgisayar şirketinde çalışıyor ve bilgisayardan çok iyi anlıyorlar.
  • Teknolojiye dair tutkusu ailesinden geliyor ve Emma HTML ve CSS Web, Java’nın sırları ve MIT App Inventor’da uzman olduğunda sadece 8 yaşında idi.
  • Profesyonel kariyeri daha yeni başladı. Ama Emma Yang’ın sadece tek bir amacı var: Teknolojiyi kullanmak ve eninde sonunda Alzheimer hastası olan kişilere anılarını korumaya yardımcı olacak bir görsel gerçeklik yaratmak.
  • Belki de gelecekte bu stratejiler amacına ulaşabilmesi için kombine edilecek. Bu uygulama şimdilik, halen telefon kullanabilen hastalar için kullanışlı.

Bu uygulama bilişsel kabiliyet kaybını yavaşlatmaya yardımcı oluyor, ama hastanın durumu ilerlediği zaman ailesinden ve uzmanlardan günlük desteğe ihtiyaç duyuyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Anand, R., Gill, K. D., & Mahdi, A. A. (2014). Therapeutics of Alzheimer’s disease: Past, present and future. Neuropharmacology. https://doi.org/10.1016/j.neuropharm.2013.07.004
  • Kumar, A., Singh, A., & Ekavali. (2015). A review on Alzheimer’s disease pathophysiology and its management: An update. Pharmacological Reports. https://doi.org/10.1016/j.pharep.2014.09.004
  • Landy, J. S. (2015). Aplicación móvil para personas con Alzheimer en etapa inicial. Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay.
  • Pastor Diez, G. (2018). Alzheimer Platform. Universidad de Valladolid. Escuela de Ingeniería Informática de Valladolid
  • Schneider, L. S. (2012). Pharmacological treatment of alzheimer’s disease. In Alzheimer’s Disease: Modernizing Concept, Biological Diagnosis and Therapy. https://doi.org/10.1159/000335407

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.