Emeklemenin Çocuk Gelişimindeki Önemi
Emekleme, insan hareketinin ilk şeklidir. Bebekler bağımsız hareket etmek için kollarını ve bacaklarını kullanmaya başlar ve bu yazımızda emeklemenin çocuk gelişimindeki önemi konusunu ele alacağız.
Genel bir kural olarak, emekleme 6 ila 10 ay arasında başlamalıdır, ancak bu her zaman böyle değildir. Ve yeni kazandıkları bağımsızlık buradaki tek faktör değil – size bu büyüleyici konuyu burada anlatacağız. Okumaya devam edin!
Bebekler için emeklemenin önemi
Emekleme, kediler veya diğer dört ayaklılar gibi eller ve ayaklar yerdeyken yürüme eylemidir. Sadece tek bir türü olmadığını (geleneksel olan, herkesin beklediği gibi) vurgulamak önemlidir. Farklı türleri vardır ve hepsinin bebek için faydaları vardır. Aşağıda, bu faydaları ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.
- Kasların gelişmesine yardımcı olur: Çocuk kollarını ve bacaklarını koordineli bir şekilde kullandığında, üst ve alt uzuvları geliştirir. Bu, oturmalarına ve yürümelerine izin verecek olan kasları güçlendirmeye yardımcı olur.
- Görsel ve motor koordinasyonu destekler: Bu, gözlerini nereye koyduklarını ve ellerini ve ayaklarını nereye koyduklarını koordine edebilecekleri anlamına gelir. Bu, yürüme olan bir sonraki önemli motor kilometre taşı için hazırlıktır.
- Dengeyi geliştirir: Emekleme, destek ve denge reaksiyonları yaratır, çünkü çocuk hareket etmek için ağırlığını bir elinden diğerine ve bir ayağından diğerine hareket ettirir. Böylece, bu servikal ve pelvik stabiliteyi artıracaktır. Bu, omurganın doğru hizalanmasını elde edecekleri ve pelvisin hareketini kontrol edecekleri anlamına gelir. Sağ kolu sol ayakla ve sağ ayağı sol kolla senkronize eden çapraz yanal bir gelişme de var.
- Duyuların gelişimi: Daha fazla merak ve çevrelerindeki dünya hakkında bilgi edinme arzusunu uyarır. Her şeyi ağızlarına almak isteyecekleri için yeni dokular, renkler, kokular ve tatlar keşfedecekler. Bu, beyin gelişimine katkıda bulunur, çünkü hemisferlerde bilgi geçişine izin veren bir ara bağlantı vardır. Buna karşılık, bu daha fazla bilişsel ve duygusal performansı destekler.
- Uzay-zaman farkındalığını oluşturmaya yardımcı olur: Kendi başlarına bir taraftan diğerine geçerek A noktasından B noktasına ne kadar sürede ulaşacağını hesaplamaya başlarlar.
- Özerkliği geliştirir: Bebek istediği gibi gelip gitmeye ve ilk kararlarını verebilmeye başlar.
Ayrıca okuyun: Motor Beceri: Çocuklarda Aylık Gelişim
Bebek emeklemeden önce yürürse ne olur?
Şimdi emeklemenin çocuk gelişimindeki önemine bakacağız. Bebek yürümeye başlamadan önce emeklemezse, bunun sağladığı tüm faydaları geliştirme fırsatını kaybeder. Aslında yürüme eylemi, düştükleri ve ne yapacaklarını bilemedikleri için daha karmaşık hale gelir. Öte yandan, zaten emeklemiş olan bir çocuk hareket edebilir ve ayağa kalkabilir.
Bebek neden emeklemez?
Bir çocuğun emeklememesinin temel nedeni , yaşamın ilk aylarında uyarılma eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Ancak çocukların üçte birinin asla emeklemediğini bilmek önemlidir ve bu nedenle emekleme ile ilgili olarak, yokluğunda bir “alarm” işaretinden çok, varlığında “güven verici” bir işaret diyebiliriz.
Bu bağlamda emeklemenin oluşmamasına neden olan iki özel durum vardır: çocuk erken doğmuş veya hastaneye kaldırılmış.
Prematüre bir çocuk durumunda, psikomotor gelişim kilometre taşlarına daha sonra ulaşılacaktır ve çocuğun gelişimini hesaplamak için düzeltilmiş yaş, yani zamanında doğmuş olsaydı sahip olacağı yaş kullanılmalıdır.
Emekleme, kaba motor ve psikomotor becerilerle ilgilidir.
Karmaşık bir dizi sembolik, bilişsel ve duyusal-motor ilişkiler ve etkileşimler kurar. Bir bütün olarak, çocuğa aile ve sosyal bağlamla bütünleşmesi için gerekli unsurları sağlar.
Emeklemenin önemine baktığımızda, esas olan çocuğun emekleme kalıplarını edinmesidir, bu uygulama oryantasyon, konum, denge, üç boyutlu algı ve koordinasyon gelişimine katkı sağlayacaktır. Bu anlamda anne-babalar, çocuğun çevresini keşfetmesini ve yakından tanımasını engelleyeceği için yürüyüşten kaçınmalıdır.
Bu nedenle anne-babalar, çocuğun emekleme arzusunu ya da dürtüsünü, doğal olarak olacakları ancak bunun koşullarını yaratarak zorlayarak engellememelidir. Özellikle mümkün olduğu kadar uzun süre yerde, ancak şartlandırılmış bir ortamda ve tehlikeli olabilecek her türlü unsurdan arındırılmış halde bırakmalıdırlar.
Bebek emeklemeye nasıl teşvik edilir?
Emeklemenin önemine bakmaya devam ederken, bebeklerde emeklemeyi teşvik edebilecek bazı basit stratejiler var. Bu yeni aşamanın genellikle bebek kendi başına oturmayı öğrendiğinde ortaya çıktığını unutmayın. Durum buysa veya emeklemek istediklerinin ilk belirtilerini zaten göstermişlerse, aşağıdakileri uygulayabilirsiniz.
1. İlgilendikleri nesneleri kullanın
İlgi çekici bir nesneyi kendilerini yukarı itmeleri ve onu yakalamaya çalışmaları için uygun bir mesafeye yerleştirin. Hareketi başlattıklarında, hedefe ulaşmalarını teşvik etmek için onları emekleme pozisyonuna getirin. Nesne bir oyuncak veya parlak renkli güvenli herhangi bir şey olabilir.
2. Bir havlu kullanın
Bir havluyu rulo şeklinde yuvarlayın, bebeği tutun ve ileri ve geri hareket ettirmek için üstüne yerleştirin. Ayrıca bebeğin gövdesinin etrafına bir havlu veya çarşaf koyabilir ve onların kollarını ve bacaklarını kaldırabilirsiniz.
3. Bebekle birlikte emekleyin
Yanlarında dört ayak üzerinde sürünün ve onları o yöne gitmeye teşvik etmek için farklı sesler çıkarırken onlarla birlikte hareket edin. Ayrıca onları kovalayabilir veya sizi kovalamalarını sağlamak için onlarla oynayabilirsiniz.
4. Bir engel parkuru kurun
Bebeğinizin emekleme pozisyonunda olduğunu ve hareket edebildiğini gördüğünüzde, tek tek aşması için engeller oluşturun. Bacaklarınız, havlunuz, oyuncaklarınız vb.
Ayrıca okuyun: Çocuklarda Fiziksel Egzersiz: Bilmeniz Gereken Her Şey
5. Mideleri üzerinde zaman geçirmelerini sağlayın
Dik durabileceklerini ve başlarını ve boyunlarını kaldırabileceklerini fark ettiğinizde, kolları açık olarak yüzüstü yatırın. Böylece emeklemeye başladıklarında o pozisyonda kendilerini rahat hissedeceklerdir.
Neyi hatırlamalı?
Gördüğünüz gibi, bebeklerde emeklemenin önemi, sadece kas ve eklem düzeyinde değil, aynı zamanda beyin ve psikolojik alanda da gelişimlerinin anahtarıdır. Genel bir kural olarak, bebekler dengelerini kontrol edebildiklerinde emeklemeye başlarlar; öyle olsa bile, ebeveynler bu süreci kolaylaştırmak için çeşitli stratejiler uygulayabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Adolph KE, Franchak JM. The development of motor behavior. Wiley Interdiscip Rev Cogn Sci. 2017;8(1-2):10.1002/wcs.1430. doi:10.1002/wcs.1430
- Adolph KE, Berger SE, Leo AJ. Developmental continuity? Crawling, cruising, and walking. Dev Sci. 2011;14(2):306-318. doi:10.1111/j.1467-7687.2010.00981.x
- Berrios Gonzales, A. K. (2021). Influencia del gateo en el desarrollo del equilibrio dinámico en los niños de 5 años de la IEP Barcia Bonifatti de la ciudad de Tacna, 2021. https://repositorio.upt.edu.pe/bitstream/handle/20.500.12969/2122/Berrios-Gonzales-Ariadna.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Fernández-Mayoralas, D. M., Fernández-Jaén, A., Perrone, A. F., Calleja-Pérez, B., & Muñoz-Jareño, N. (2015). Detección y manejo del retraso psicomotor en la infancia. comunicación, 4, 6. https://cdn.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2015/xix08/02/n8-532-539_DanielMartin.pdf
- Gómez Cruz, T. (2018). Parámetros normales del gateo. Revisión bibliográfica. http://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/124511/1/124511.pdf
- Healthychildren. Estilos de gateo. 1/24/2018. Healthychildren. Disponible https://www.healthychildren.org/Spanish/ages-stages/baby/Paginas/Crawling-Styles.aspx
- Ojeda Alberca, E. (2018). El gateo en el desarrollo cognitivo en niños menores de 2 años. http://repositorio.untumbes.edu.pe/bitstream/handle/20.500.12874/731/OJEDA%20ALBERCA%2c%20%20ESTELA.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Oldak B. Gateo. Revisión de la literatura médica. 28/10/2015. Revista Mexicana de Pediatría. Vol. 82, No. 4, 2015 pp 144-148
- Suárez, A. M., & Lozada, C. F. R. Relación entre madurez neuropsicológica y presencia–ausencia de la conducta de gateo. https://cyberleninka.org/article/n/1421459.pdf