Emzirme Döneminde Epilepsi Nasıl İdare Edilir

Emzirme ve epilepsi, özellikle yeni anne olmuş hastalarda endişelerin artmasına neden olabilecek bir kombinasyondur. İlaç kullanırken yapabileceğiniz, vereceğimiz birkaç güvenilir önerimizi öğrenmek için okumaya devam edin.
Emzirme Döneminde Epilepsi Nasıl İdare Edilir
Karina Valeria Atchian

Yazan ve doğrulayan doktor Karina Valeria Atchian.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Genellikle, emzirme ve epilepsi bu hastalığa sahip tüm yeni doğan annelerine önerilmektedir. Aslında, anti epileptik ilaçların kullanımı bebekte yan etkiye neden olmamaktadır.

Epileptik ve bebeğini emzirmek isteyen anneler arasında sık sorulan bir sorudur ve bu durumlarda göz önünde bulundurulması gereken bir durumdur. Çocuğun bakımı, büyümesi için asıl faktör uygun şekilde beslenmesi olduğundan buna bağlıdır.

Bugünün yazısı, istenmeyen olası etkileri en aza indirmek için aklınızda bulundurmanız gereken bazı öneriler içermektedir. Haydi, epilepsi ve emzirmenin uyumlu olduğunu açıklamaya başlayalım.

Epilepsi hakkında bazı tanımlar

Epilepsi, beyinde altında yatan kronik işlemler nedeniyle nöbet geçirmesine neden olan bir bozukluktur. Buna ek olarak, bu proses eş zamanlı olarak sinirsel implusların tekrarlı boşaltmasıdır.

Benzer olarak, nöbet anormal ve aşırı boşalması veya eş zamanlı beyin sinirsel aktivitesi ile üretilen bir ani olaydır. Bu olay, beyinde canlandırma ve baskılama arasında dengesizlik oluşturacaktır.

Bir veya birden fazla sebebi bilinen veya kaçınılabilen nöbetin varlığı epilepsi ile eş zamanlı olmadığını açıklamalıyız. Az önce bahsettiğimiz gibi, epilepsi söz konusu olduğunda, beyin seviyesinde bir değişiklik için düzeltme yoktur.

Epilepsinin birçok değişik çeşidi vardır ve her birinin özel tedavisi ve hastalık geleceği hakkında tahmini vardır. Anti epileptik ilaçların kullanımı tedavi yöntemlerinin en yaygın yaklaşımıdır.

beyin
Eş zamanlı ve çok fazla nöronun aynı anda aşırı boşaltımı epileptik nöbete neden olur.

Epilepsi için tedaviler

Epilepsi rahatsızlığı olan kişilerin tedavisi anti epileptik ilaçlara dayanır. Beklediğiniz üzere, bu patolojiye olan yaklaşımlarda en sık kullanılan önlem budur.

İdeal senaryo, yan etki olmadan veya en az yan etki ile tamamen nöbetlerin görülmesini önlemektir. Tercihen, doktorlar tek bir ilaç reçete ederler. Bu, monoterapide (tek ilaçla tedavi) en düşük ve etkili doza karşılık gelir.

Böylece, pratisyenler her zaman tek bir anti epileptik ilaç uygulamaya başlarlar ve eğer gerekiyorsa dozu arttırırlar. Bazı hastalar tedaviye daha dirençlidir ve birden fazla sayıda ilaç kullanılmak zorunda kalınır.

Genelde, doğru tedaviyi bulmak, bir kişi için en uygun olanı uygulamadan önce ayarlama süreci uzun zaman alabilir. Doktorlar, düzenleme yapılması gerekliliğine karar vermek için hastadan kan alarak doz belirleme çalışmaları ile ölçer ve uygular.

Emzirme ve epilepsi

Emzirme ve epilepsi sonuç olarak uyumludur. Bu anneler için hamilelik ve postpartum (doğum sonrası) dönemde sık kontrol yaptırmaları çok önemlidir.

Hamilelikte, kandaki anti epileptik ilaçların ölçümlerine daha fazla dikkat etmelidir. Çünkü, hamilelik vücuda yayılan ilaç azalabilir. Böylelikle, nöbetler hamile kadın için risk teşkil edebilir. Bu sebeplerle, hamilelik döneminde ilacın dozunu biraz arttırmak gerekli olabilir.

Bir kadın doğum yaptığında, tedavisini değiştirmek ve bebeği ile emzirme sürecinde ilgilenmek için bazı önemli şeyleri dikkate almalıdır;

  • Anti epileptik ilacın dozunda ayarlama yapılmalıdır, doktorlar genellikle dozu azaltırlar.
  • Nöbetler, az uykunun bir sonucu olarak görülebilirler; doktorlar bu tetikleyen faktörden kaçınmak için annenin iyi uyku almasını önerirler.
  • Epileptik kadınlar, bebekle birlikte yatıp uyumaktan ve bebekle yalnız başına banyo yaptırmaktan kaçınmalıdır.

Yukarıda söylediğimiz gibi, eğer epileptik iseniz, emzirmenin hiçbir kontrendikasyonu yoktur. Tam tersine, doktorlar en az altı ay boyunca emzirmenizi devamında iki yıl daha bebeğin beslenmesine ek olarak davam etmenizi önermektedir.

Emzirme döneminde epilepsi için ilaçlar

epilepsi hastalığı olan ve emziren bir kadın
Bazı ilaçlar emzirme ile uyumludur ve bazıları ise değildir. Bu sebeple ilaç seçiminde tıbbi tavsiye alınmalıdır.

Bir kişinin düzenli olarak kullanabileceği uzun farklı ilaçlardan oluşan bir anti epileptik ilaç listesi vardır ve bu ilaçlar anne sütüne çeşitli miktarlarda geçebilir.

Buna rağmen, annesi anti epileptik ilaç tedavisi gören yeni doğanlarda istenmeyen bir yan etki kaydı yoktur. Bazıları belirgin olarak anne sütünde yükselmezken, bazıları yükselebilir.

Anti epileptik ilaçlar arasında nörologların tercihte bulunurken bu tür farklılıkları durumu göz önünde bulundururlar. Ek olarak, anne bu durumu es geçmemelidir, gerekiyorsa günlük dozu bölerek almalı veya ilacı aldıktan sonra bebeği emzirmek için birkaç saat beklemelidir.

Daha fazlasını keşfedin: Yeni Doğan Bebeğin İlk Aylarda Bakımı

Tedavi bebek için güvenli mi?

Yeni doğanda, eğer anne sütünden bebeğe ilaç geçiyorsa, uyku hali ve yemede zorlu veya asabiyet görülebilir. Bu sebeple, anne çok sıkı şekilde dozajını ve kan değerlerini takip etmelidir.

Sonuç olarak, hamilelik ve emzirme döneminde Yeni doğan ve annesinin sağlığına iyi bakmak için nörologlar tarafından yapılacak yakın görüntülemenin öneminin altını çizelim. Sadece doktorunuz ilacınızı nasıl kullanacağınızı ve gerektiğinde ara vermenizi belirtebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.