En Doğurgan Günleriniz Hangileri?

Hamile kalmaya mı çalışıyorsunuz ve sabırsız olmaya mı başladınız? Belki de eşinizin üreme problemleri olabileceğini hiç düşündünüz mü? İlk adım rahatlamak ve ay içerisinde en doğurgan olduğunuz günleri anlamanın yollarını öğrenmek.
En Doğurgan Günleriniz Hangileri?

Son Güncelleme: 23 Ocak, 2019

Doğurgan günlerinizi öğrenmek için vücudunuzdaki değişiklikleri keşfetmeyi ve bazal ısı kontrol yöntemini öğrenin ve kesinlikle kısa zamanda hamile kalabileceğiniz günleri öğreneceksiniz.

Bir takvim yapın

Doğurgan günlerinizi anlamanın ilk yolu adet kanamalarınızın düzenliliğine bağlıdır. Eğer tamamen düzenliyse, bu görev sizin için çok kolay olacak. Eğer adet kanamalarınız düzensizse sizlere burada sunduğumuz değişkenleri göz önünde bulundurmalısınız.

Her iki durumda da, bir takvim alıp sizlerle paylaşacağımız önemli bilgileri not etmenizi rica ediyoruz. Böylece doğurgan olduğunuz günleri belirleyebilirsiniz.

Hangi günler?

Döngünüzdeki en doğurgan günlerin hangileri olduğunu bilmek istiyorsanız, bir diğer ifadeyle, yumurtladığınız günlerin hangileri olduğunu öğrenmek istiyorsanız, bir sonraki adet kanamanızın ilk gününden 14 gün geriye saymalısınız. 

Bu 14 gün ortalama bir rakamdır, ama bir döngünün 28 gün olduğunu var sayarsak, en doğurgan günler bir adet dönemi ile diğeri arasında olacaktır. Ancak, gelecek günden bir sonraki adet döneminizi çıkarın ve geçmiş adet döneminizi saymayın.

hamile kadın

Kaç gün?

Yumurtlamanın 12 ila 24 saat sürdüğünü ve spermin yumurtayı döllemeden önce 2 ila 5 gün hayatta kaldığını düşünürsek, bir ay içerisinde sadece 6 doğurgan gününüz vardır. 

O 6 gün içinde de en doğurgan olduğunuz gün yumurtlamanın ilk günü ve onu takip eden iki gündür. Bu yüzden vücudunuzdan gelen sinyallerin neler olduğunu bilmeniz önemlidir.

Vücudun verdiği sinyaller

Vücudunuz bilgedir ve doğurgan günlerinize yaklaştıkça bazı değişiklikler olduğunu fark edebilirsiniz. Örneğin:

  • Daha çekici olursunuz.
  • Cinsel dürtüleriniz artar.
  • Adet dönemine benzer semptomlar hissedersiniz, rahatsızlık, şişkin göğüsler gibi.
  • Vajinal akıntı biraz yapışkan ve akıcı olur, ayrıca yumurtanın beyazı gibi şeffaftır. Bu akıntı spermi yumurtaya taşımak için daha iyidir. Yumurtlamadan bir kaç gün önce oluşur ve biraz daha yoğunlaşıp beyazlaşmaya başlar.
  • Basal ısınız çeşitlilik gösterir.
çimlerde yatan çift

Bazal ısınızı kontrol edin

Bazal ısınızı bilmek, hamile kalmak için hangi günlerinizde doğurgan olduğunuzu anlamanız için gereklidir. Ama ayrıca doğal doğum kontrol yöntemlerini kullanırken bunu aklınızda tutmanızda da yarar var. Açıkçası, bu bilinen en eski yöntemdir. 

Bazal ısı vücut dinlenirken, hatta özellikle uyandığınız anda bir termometre ile ölçülür. Döngünüzün 5. gününde rektum veya vajinadan 3 dakika boyunca ısınızı ölçmeye başlayın. Bazal ısının farklılık göstermesine neden olan çeşitli faktörler vardır:

  • Öncesinde 3 saat uyumamış olmanız veya uykusuzluk (insomnia).
  • Isınızı ölçmeden önce hareket etmiş olmak.
  • Bazal ısıyı normalden farklı bir zamanda ölçmek.
  • Normalden farklı bir akşam yemeği yemiş olmak.
  • Grip, soğuk algınlığı, vücutta kırgınlık veya zayıflık hali.
  • Meditasyon yapmak.
  • Termometrenizi değiştirmek.
  • Termometreyi vücudunuzun başka bir bölgesinde kullanmış olmak.

Peki hangileri doğurgan günler?

Bir grafik hazırlayarak sonuçları belirgin olarak görebilirsiniz.

Yumurtlamadan önce, bazal ısınız 36.5 ve 36.7 C arasında değişir. Hormonal değişiklikler sayesinde vücut ısınız yumurtlamanın ikinci veya üçüncü günlerinde 0.3 ila 0.5 derece arası değişir. Bu yükseliş döngünüzün sonuna ve adet kanamanız başlayana kadar sürer.

Bu grafiği en az iki ay boyunca yapmalısınız, bu şekilde en doğurdan olduğunuz günleri anlayabilirsiniz.

Fotoğraflar: ilyoungko, Boris SV ve Susan

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.