En İyi İçme Suyu Türü Hangisidir?
En iyi su içerisindeki mineral oranı düşük olan sudur. Uzmanlara göre, sağlıklı içme suyundaki mineral ve tuz miktarının düşük seviyede olması gerekiyor. Ancak şu anda marketlerde satılan suların farklı miktarlarda mineral içerdiğinin farkında olmalıyız.
İnsan vücudunun yüzde 70’i sudan oluşur. Doğal olarak, su içmek vücudumuzun susuz kalmasını engellemek ve düzgün çalışmasını sağlamak için hayati önem taşır. Şiddetli ölçüdeki susuzluk hem vücudumuz hem de beynimiz açısından kötü sonuçlar doğurabilir.
Bugün en iyi içme suyu türlerinin neler olduğuna bir göz atacağız.
Su tüketimindeki farklılıklarla ilgili tavsiyeler
Öncelikle şunu söyleyelim: Kadınlar günde 2 – 2.5 litre arası, erkekler ise günde 3 litre veya daha fazla su tüketmeliler. Çocuklar büyüdükçe tükettikleri su miktarı zamanla artar. Ancak 10 yaşındaki bir çocuk günde 1.5 litre su içiyor olmalıdır.
Besin maddelerini daha iyi özümseyebilmek için oda sıcaklığındaki içme suyunu tercih etmeliyiz. Soğuk su midede tahrişe sebep olabilir.
Aynı zamanda başka içecekler tüketmenin su içmenin yerine geçmeyeceğini unutmamalıyız.
Bunu da okuyun: Soğuk Yerine Ilık Su İçmek İçin 4 Neden
İçme suyu türleri
Şişelenmiş sular içme suyudur. Ancak 3 farklı içme suyu türü tanımı vardır:
- Doğal içme suyu: Bu tür içme suları, mikrobiyolojik açıdan sağlıklı olan doğal kaynaklardan gelir. Hiçbir arıtma işleminden geçirilmez. Tersine kaynağından çıktığı gibi şişelenir.
- Kaynak suyu: Bu tür sular yer altı kaynaklarından gelirler. Kaynak suyu genellikle dünyanın yüzeyinde doğal olarak ortaya çıkar. Herhangi bir arıtma işlemi yapmadan içmek güvenlidir.
- Hazırlanmış su: Bu tür sulara, insanların tüketimine uygun hale gelmeleri için bir tür kimyasal müdahale yapılır. Herhangi bir kaynaktan geliyor olabilirler. Bu yüzden sağlık kurallarına uymaları için işlemden geçmeleri gerekir.
- Maden sodası: Bu su türünde yüksek miktarda karbondioksit bulunur. İşlemden geçmiş veya doğal halde olabilir.
Şişelenmiş içme suyu türleri
Bugün marketlerde farklı su markalarına rastlamak mümkün. Her birinin üstünde içerdiği mineraller yazar.
Bu içme suyu türleri hakkında bilgi sahibi olursak vücudumuz için en faydalı olan içme suyunun hangisi olduğuna karar verebiliriz.
Mineral oranı düşük içme suyu
Bu içme suyu türünde düşük miktarda magnezyum ve kalsiyum vardır. Bebekler ve böbrek hastası olanlar için tavsiye edilebilir. Mineral içeriği düşük olduğundan vücut tuzları daha kolay bir şekilde işler.
Mineral oranı yüksek içme suyu
Bu içme suyu türünde kalsiyum ve magnezyum kalıntıları bulunur. Sonuçta tuz yoğunluğu yüksek bir su ortaya çıkar. Böbrek sorunları yaşayan insanlar için uygun değildir.
Düşük sodyumlu su
Bu su türü böbrekleriyle ilgili sorun yaşayan ve yüksek kan basıncı komplikasyonları görülen kişiler için daha uygundur. Ayrıca kalp rahatsızlığı veya su toplama sorunu olan hastalar için de uygundur.
Soda
İçerisindeki bikarbonat oranı yüksektir. Köpüren yapısı sayesinde sindirime yardımcı olur. Soda aynı zamanda asiti de yatıştırır.
Yüksek sodyumlu su
Düşük sodyumlu suyun tersine bu içme suyu türünün tuzluluk oranı yüksektir. Maçlardan sonra vücutlarını toparlamak isteyen profesyonel sporcuların tüketmesi için uygundur.
Sülfatlı su
Bazen kuyu suyu olarak da geçen bu su türünde 200 mg’dan fazla sülfat bulunur. Kokusu kötüdür ancak cilt için yenileyici etkisi vardır.
Demir tuzlu su
Demirli su olarak da bilinen bu içme suyu türünde yüksek miktarda demir vardır. Anemi sorunu yaşayanların veya demir seviyesi düşük olan kişilerin tüketmesi önerilir.
Sert su
Bu içme suyu türünün kalsiyum oranı yüksektir. Çocukların, yaşlıların ve hamile kadınların tüketmesi tavsiye edilir. Vücudun kalsiyumu yeniden özümsemesine yardımcı olur.
Magnezyum açısından zengin su
Kabızlığı giderici özelliği sayesinde oldukça faydalı olabilir. Aynı zamanda stresi azaltıcı etkisi vardır. Yoğun fiziksel aktiviteden sonra kasların hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir.
Bazı uzmanlar magnezyum açısından zengin sulardan içmenin kolesterol seviyesini düşürebileceğini söylerler.
İçme suyu tüketmek neden önemlidir?
İnsan vücudu, düzgün bir şekilde çalışabilmek için belli miktarda suya ihtiyaç duyar. Yeterince su içmek kalp için faydalıdır. Ayrıca damarların sağlığını koruyarak kalp krizinin önüne geçer.
Bir diğer önemli yönü suyun beyne oksijen taşımasıdır. Böylece beynin düzgün çalışmasına ve daha iyi performans göstermesine yardımcı olur.
İçme suyu tüketmek metabolizmanızı destekler ve vücudunuzun formda kalmasına yardımcı olur.
Son olarak su tüketmenin yorgunluk ve bitkinliğe yol açan susuz kalma durumunu engellediğini de belirtelim.
Şiddetli ölçüde susuzluğun geri dönülemez şekilde böbrek hasarına yol açabileceğini unutmayalım. Susuzluk, bununla kalmayıp vücudun diğer organlarını da olumsuz yönde etkileyebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Petraccia, L., Liberati, G., Giuseppe Masciullo, S., Grassi, M., & Fraioli, A. (2006). Water, mineral waters and health. Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2005.10.002
- Vega, M., Pardo, R., Barrado, E., & Debán, L. (1998). Assessment of seasonal and polluting effects on the quality of river water by exploratory data analysis. Water Research. https://doi.org/10.1016/S0043-1354(98)00138-9
- Brantley, S. L. (2008). Kinetics of mineral dissolution. In Kinetics of Water-Rock Interaction. https://doi.org/10.1007/978-0-387-73563-4_5
- Dutta, S., & Das, A. K. (2015). Drinking water. In Handbook of Mineral Elements in Food. https://doi.org/10.1002/9781118654316.ch19