En Sağlıklı 5 Meyve
Sağlığınız için faydalı meyveler hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız aşağıda en sağlıklı 5 meyveyi bulacaksınız. Onları taze yemek en iyisi. Eğer mümkün değilse, bir çok meyve kurutulduğunda veya dondurulduğunda da özelliklerini korur.
Ayrıca meyveleri mevsiminde tüketmeye özen göstermelisiniz veya bulunduğunuz yerde üretilmiş olmalarına özen göstermelisiniz. Meyveyi birçok şekilde tüketebilirsininiz ve hatta birçok yemekte kullanabilirsiniz.
1. Kızılcık
Kızılcık, genelde soğuk yerlerde yetişir ve kuzey yarımkürenin meyvelerindendir. Düşük kalori içerir ve vücuda yararlı birçok özellik taşır. İçinde yüksek oranda C vitamini, potasyum, demir ve kalsiyum bulunur. Ancak içerdiği antosiyanin ve kartenoid ona ana özelliklerini verir.
Bu yüzden kızılcık mükemmel bir doğal antioksidandır, bu da kanser ve kas dejenerasyonu gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için de birebirdir.
Son olarak, lif açısından da zengindir ve böylece bağırsak süreçlerini kolaylaştırır ve dişlere, saçlara ve kaslara iyi gelir.
2. Portakal
Portakal yiyebileceğiniz en sağlıklı meyvelerden biridir. Bildiğiniz üzere fazla miktarda C vitamini içerir ve solunum yolu hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bu meyve ayrıca önemli oranda potasyum içerir, bu da kaslarınıza çok iyi gelir.
Ayrıca hesperidin içerir, bu bileşen kanda kolesterol seviyelerini azaltır.
Portakal kokusu, sinir ve anksiyeteye iyi gelir, bu yüzden rahatlamak için iyidir. Bir diğer özelliği ise harika bir antioksidan ve idrar söktürücü olmasıdır. Bunlar da vücudu dezenfekte eder. Portakal yediğinizde hücreleriniz de bundan yararlanır çünkü portakal onları korur.
3. Elma
Elma hem sağlıklı hem de popüler bir meyvedir. Doğal ve etkili bir antioksidandır, içindeki flavanoidler sayesinde kanser, yaşlanma gibi durumlara karşı koruma sağlar ve bağışıklık sistemini genel olarak güçlendirir.
Bu yüzden dişçiler tüketimini önerirler çünkü ağızdaki bakterileri azaltır.
Elma kabuğu yüksek oranda lif içerir ve kandaki kolestrol seviyelerini düşürür, bunun yanı sıra bağırsakların işlevini arttırır. Elma yüksek oranda kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum içerir.
4. Kivi
Çok popüler bir meyve olmamasına rağmen kivi kesinlikle pek de bilinmeyen çok fazla özellik taşır. Çok lif içerir ve diğer durumlarda bahsettiğimiz gibi kolesterol seviyelerini normalleştirir ve bağırsak işlevlerini kolaylaştırır.
Kulağa garip gelecek ama kivi portakalın 2 katı kadar C vitamini içerir.
Bu vitamin bağışıklık sistemini güçlendirir, solunum yolu hastalıklarına karşı korur ve demir emilimine yardımcı olur. Kivi lütein açısından zengindir, bu da solar radyasyona karşı filtre görevi gören bir pigmenttir. Ayrıca yüksek oranda folik asit içerir, bu da kansızlık ve kalp rahatsızlıklarına karşı korur.
5. Çilek
Lezzetli olmasının yanı sıra çilek çok sağlıklıdır. Yüksek oranda C vitamini, lesitin, pektin içerir ve bunlar kolesterolü azaltır ve damar tıkanıklığını önler. Ayrıca tip II diyabeti kontrol altına almaya yardımcı olur, kardiyak hastalıklarına ve iltihaplanmaya iyi gelir. Omega 9 ve magnezyumla bakır gibi mineraller taşır.
Çilekler ishale iyi gelir çünkü kanamayı durdurma özelliği taşır. Ayrıca cilt için özellikle yara ve sivilce tedavisinde kullanılır. Son olarak çileği diş macunu olarak kullanabileceğinizi belirtelim: Ağzı temiz tutar ve çürük ile kötü ağız kokusuna karşı korur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Adams, M. Dieta Reductora de Colesterol.
-
Apaza Condori, C., & Rosello Apaza, M. D. P. (2017). Efecto del extracto seco del pericarpio de naranja (Citrus sinensis) en hiperglucemia de Rattus norvegicus con diabetes mellitus tipo 2 inducida experimentalmente, Arequipa 2016.
- Apples, raw, with skin [Includes USDA commodity food A343] Nutrition Facts & Calories. (2018). Retrieved from https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1809/2
-
Araujo, L., Buitrago, D., Marquina, M., Morales, N. O. R. A., Méndez, G., Pernía, T., & Sosa, M. (2002). Comparación de la actividad anti-inflamatoria de los polifenoles presentes en las frutas; Mora (Rubus fruticosus B.), Fresa (Fragaria vesca L.) y Grapefruit (Citrus paradasi M.). Revista de la Facultad de Farmacia, 44.
-
Coronado, M., Vega y León, S., Gutiérrez, R., Vázquez, M., & Radilla, C. (2015). Antioxidantes: perspectiva actual para la salud humana. Revista chilena de nutrición, 42(2), 206-212.
-
López-Sobaler, A. M., Aparicio Vizuete, A., Anta, O., & María, R. (2016). Beneficios nutricionales y sanitarios asociados al consumo de kiwi. Nutrición Hospitalaria, 33, 21-25.
- Paz, A. M., & Ibañez, A. J. (2011). Desarrollo y evaluación de dos prototipos de compotas de manzana y mango con azúcar y alto contenido de fibra (Bachelor’s thesis, Zamorano: Escuela Agrícola Panamericana 2012).
- Strawberries, raw Nutrition Facts & Calories. (2018). Retrieved from https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2064/2
- The 20 Healthiest Fruits on the Planet. (2018). Retrieved from https://www.healthline.com/nutrition/20-healthiest-fruits#section8