Enfekte Bir Yara Nasıl Tedavi Edilir

Enfeksiyonlarla nasıl başa çıkacağınızı bilmiyor musunuz? Bugün, iltihaplanmış bir yarayı tedavi etmek için mutlaka izlemeniz gereken adımları ve iltihabın oluşmasını önlemenin en iyi yolunu keşfedeceksiniz.
Enfekte Bir Yara Nasıl Tedavi Edilir

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Hayatımızın bir noktasında hepimiz bir yaramızın iltihaplanması sorunu ile karşı karşıya kalırız. Yeterli özeni göstermemek ve düzgün bir şekilde temizlememek, bakterilerin yaranın iyileşmesini önlemesine ve aynı zamanda yara izi kalması ve diğer komplikasyonların oluşması riskinin artmasına neden olabilir.

Yaraların iltihaplanması sık karşılaşılan bir sorun olsa da, yine de çok dikkatli olmalıyız. Tedavi, hastayı enfekte eden ve hayati tehdit oluşturabilecek bakterilerin türüne bağlıdır. Örneğin, tetanoza neden olan bakteriler hasta için ciddi tıbbi komplikasyonlar oluşturabilir.

Bugün, bu basit ama gerekli adımları uygulayarak enfekte bir yaranın nasıl tedavi edileceğini öğreneceğiz. Bu, yaranın iyileşmesini ve kötüleşmesini önleyecektir. Neler yapmamız gerektiğine göz atalım.

Enfekte olmuş bir yarayı tedavi etmenin adımları

Enfekte bir yarayı tedavi etmek kolaydır, tek yapmanız gereken bakterilerin oluşmasını engelleyecek bazı basit adımları izlemektir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin ekstra önlemler alması gerekir.

Özellikle bağışıklık baskılayıcı kullanan, bulaşıcı hastalıkları veya diyabeti olan hastalar daha dikkatli olmalıdır. Çünkü yaralarının iltihaplanma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle, aşağıdaki adımları en kısa zamanda takip etmeleri gerekir.

Yaranın temizlenmesi

Bakterilerin oluşmasını engelleyerek yaraların enfekte olmasını önleyebilirsiniz.
Yaranın temizlenmesi, olası enfeksiyonlara neden olabilecek kiri giderir.

Enfekte olmuş bir yarayı tedavi edebilmek için önce onu temizlemeniz gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu su ve sabun  kullanmaktır. Yaranın türüne bağlı olarak, her zaman daha fazla zarar vermemeye dikkat edin.

Yara ciddi değilse, temizlerken pamuk kullanabiliriz, çünkü yaraya sıkışmaz. Aksi takdirde gazlı bez kullanmak daha iyidir.

Gazlı bez veya pamuk ile temizlerken, yarayı zedelememeye çalışın. Bu malzemeleri kullanmanın en iyi yolu, malzemeyi yaranın üzerine  hafifçe birkaç kere vurmaktır.

Bunu yazı da ilginizi çekebilir: Ev Yapımı Lavanta Sabunu Tarifi

Uygun tedavi

Yara çok büyük değilse pamuk kullanarak dezenfektan uygulayabilirsiniz.
Antiseptik uygulamak, enfeksiyonların yaralara yayılmasını önleyebilir.

Yarayı sabun ve su ile temizlemiş olmanız yeterli değildir. İltihaplanmış bir yarayı iyileştirmek için uygun tedaviyi seçmek önemlidir. Eczaneniz veya bir tıp merkezindeki bir profesyonel, hangi tedavinin sizin durumunuz için en iyisi olduğuna karar vermenize yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, uygulanabilecek bazı tedavileri aşağıda bulabilirsiniz:

  • ve Antibiyotikli merhem: cildi enfekte eden bakterilere karşı etkilidir. Uygulamadan önce yarayı her zaman su  sabun ile temizleyin. Bu tedavi özellikle kuru yaralar içindir.
  • Antiseptikler: Betadine® (povidon-iyot) veya klorheksidin gibi antiseptiklerin kullanılması enfeksiyonu ortadan kaldıracak ve yara çok daha hızlı iyileşecektir. Lütfen vücut sıvılarının povidona karşı koyacağını unutmayın. Yakın zamanda oluşmuş açık bir yara için en iyi seçenek klorheksidin kullanmak olacaktır.
  • Bandajlar: Pansuman yaranın korunmasına yardımcı olur ve enfeksiyonun tekrar etmesini önler. Ancak, yaraya yapışmaması, yaranın hava almasına izin vermesi gerekir. Tabii ki, aynı zamanda yukarıda belirtilen adımların üzerine uygulanmalıdır.

Pamuk kullanıyor olsak da olmasak da, bir yarayı tedavi etmeden önce daima ellerimizi yıkamalıyız. Böylece bakterilerin yaraya temas etmesini engelliyoruz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Temel Yara Kapama Tekniklerİ Nelerdir?

Antibiyotikler

Yaradaki enfeksiyon ciddi ise, bir doktora görünmeniz gerekir. Doktora gitme zamanının geldiğini sarı bir akıntı varsa, yaranın rengi değiştiyse, şişme veya ağrı olursa ve ateş ortaya çıkarsa anlarız. Doktorunuzun, bakterilerle daha etkili bir şekilde savaşmaya yardımcı olmak için ağızdan alınan antibiyotik reçete etme olasılığı daha yüksektir. Buna rağmen yukarıdaki adımları izlemeye devam edin.

Enfeksiyonların önlenmesi

Enfeksiyonla uğraşmaktan kaçınmanın en iyi yolu, öncelikle enfekte olmayı önlemektir. Bunu başarabilmek için, yarayı herhangi bir toz, kir veya enfeksiyon riskine neden olabilecek herhangi bir şeyden arındırmak için en kısa zamanda temizlememiz gerekir.

Bundan sonra, yaklaşık 24 saat hava almasına izin verin ve korumaya yardımcı olmak için gazlı bezle sarın. Hidrojen peroksit ve Betadine® ile uygulamak iyileşme sürecini hızlandırmanın çok etkili bir yoludur. Bu önerileri uygularsak, herhangi bir yaranın enfekte olmasını önleyebiliriz.

Yaralarınız sıklıkla iltihaplanıyor mu? Eğer öyleyse, yukarıda belirtilen tavsiyeleri uygulamaya koymanızı ve bağışıklık sisteminizin gücünü kontrol etmek için bir kan testi yaptırmanızı öneririz.,


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.