Erkeklerin Baba Olma Şansını Artıracak Tavsiyeler
Çocuk sahibi olma kapasitesine üretkenlik veya doğurganlık adı verilir. Erkek üreme sistemi, meni üretmek ve erkeklik hormonu salgılamakla yükümlü testislerden oluşur.
Sperm hazır olduğunda, testislere ulaşana kadar 12 gün boyunca epididimis’te (uzun bir tüp) seyahat eder. Bu süreçte olgunlaşır ve hareketlilik kazanır. Ancak boşalmanın yalnızca yüzde 10’u sperm içerir. Geri kalan yüzde 90’lık kısım meni keseciği sıvılarından ve prostat salgılarından oluşur.
Sonuç olarak spermin kalitesi döllenme için çok önemlidir. Sperm kalitesi, yaştan çok günlük alışkanlıklara bağlıdır.
Kısırlığın nedenleri
Hormonal bozukluklar: Hipofiz bezi tarafından salgılanan gonadotropin isimli hormonda azalma olduğunda bu tür bozukluklar ortaya çıkar.
Kromozomla ilgili anormallikler: Bu sorunu yaşayan hastalarda, küçük testisler, genişlemiş göğüsler ve düşük testosteron seviyesi gibi belirtiler görülür.
Damarsal bozukluklar: Damar çekilmesi nedeniyle oluşan yüksek sıcaklıklar meni kalitesini bozar.
Enfeksiyonlar: Testislerde oluşan iltihaplardır.
Bunu da okuyun: Ginseng: Nedir, Nasıl Kullanılır ve Neye İyi Gelir?
Meni kalitesi nasıl artırılır
Erkeklerde görülen kısırlık sorununun tanısını doktorlar koyar. Sperm kalitesini ve hareketliliğini artırmak için hormonal uyarıcılar ve antioksidanlar tavsiye ederler.
Ancak bir de doğal antioksidanlar vardır. Bu doğal seçenekler sebze, meyve ve balık eti açısından zengin bir beslenme programı oluşturabilirler.
Baba olma şansını artıracak tavsiyeler
- Obezite, sperm üretimi için bir risk faktörüdür. Bu nedenle baba olma şansının artması için sık sık egzersiz yapılması tavsiye edilir.
- Meyvelerde ve sebzelerde yoğun olarak bulunan antioksidanları almak için beslenme programı önemlidir. Tavsiye edilen günlük miktar 5 porsiyondur.
- Kalsiyum eksikliği yalnızca osteoporoz ve diyabet gibi hastalıklara yol açmakla kalmaz aynı zamanda doğurganlığı da azaltır.
- Düşük çinko seviyesi testosteron üretimini azaltır. Kırmızı et, balık eti, deniz ürünleri ve yumurta yemelisiniz.
- Folik asit de meni kalitesini iyileştirmekle sorumludur. Folik asit, baklagillerde, tam tahıllı ürünlerde ve yeşil sebzelerde bulunur.
- Çok sıcak suyla yıkanmaktan uzak durun. Genital bölgenize sıcak cisimlerin yaklaşmasına izin vermeyin. Yüksek sıcaklık spermleri öldürebilir ve böylece baba olma ihtimalinizi düşürebilir.
- Alkollü içecekler ve sigara içmek hayatı kısaltır, sperm sayısını düşürür.
- Stresli durumlardan kaçının. Günlük hayatta yaşadığımız stresler testosteron seviyesini düşürebilir.
- Sık sık cinsel ilişkiye girin.
Aşağıda baba olma şansını artırmak için özellikle tavsiye edilen gıdaların listesini bulacaksınız.
Makademya fındığı
Makademya, yüksek oranda antioksidan içermesi nedeniyle, fındık türleri içerisinde en çok tavsiye edilen türdür. Bu fındıklarda diğer türlerden 15 kat fazla miktarda E vitamini bulunur. Ayrıca omega 3 ve alfa linolenik asit barındırırlar.
Bu nedenle vücudunuza gereken besinleri almak ve sperm kalitenizi artırmak için günde 75 gram makademya fındığı yemelisiniz.
Yağlı balıklar
Yağlı balıklar kategorisinde ton balığı, somon ve sardalya gibi balıklar vardır. Yağ asidi, omega 3 ve omega 6 açısından zengindirler.
Ayrıca yağlı balıklar, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hormonları düzenlemekle sorumlu yağ içinde eriyen vitaminleri artırırlar. Yağlı balıkların içerdiği E vitamini antioksidan görevi de görür.
Enginar
Enginarda B, C ve K vitamini gibi antioksidanlar mevcuttur. Ayrıca vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyan silibinin, kafeik asit ve ferulik asit gibi maddeler açısından da zengindir. Bu maddeler enfeksiyon giderici, virüs ve alerji önleyici özelliklere sahiptirler.
Hastalar, baba olma şanslarını yükseltmek için lif oranı yüksek, yağ ve şeker oranı düşük bir beslenme programına uymalıdırlar.
Yer fıstığı
Yer fıstığında yüksek oranda protein ve tekli doymamış yağ bulunur. Bu maddeler kolesterolün düşmesine yardımcı olurlar. Ayrıca yer fıstığında tıpkı çilekte olduğu gibi yoğun miktarda antioksidan bulunur.
Yer fıstığında vücudun ihtiyaç duyduğu 12 vitaminin yarısı mevcuttur. E vitamini, B2 ve B3 bu vitaminlerden bazılarıdır. Önerilen günlük fıstık miktarı 50 gramdır.
A, C, D ve E vitamini
- A vitamini: Cinsiyet hormonlarını düzenler. Havuçta, kabakta, kavunda, mangoda ve dana ciğerinde bulunur.
- C vitamini: Sperm hareketliliğini artırır. Kırmızı biber, brokoli, karnabahar ve ananas tüketmelisiniz.
- D vitamini: Cinsel kapasiteyi artırır. Beslenme programınızdan yumurtayı, peyniri ve morina balığını eksik etmeyin.
- E vitamini: Üreme organlarının fonksiyonlarını iyileştirir. Daha fazla avokado, ıspanak yemenizi ve tam tahıllı ürünleri tüketmenizi öneririz.
Bu tavsiyeleri dikkate almaya hazır mısınız?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ashok Agarwal. Role of antioxidants in treatment of male infertility: an overview of the literature. (2004).
https://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483(10)61641-0/pdf
- Sudha Bhagwati. Food, Nutrition, and Male Fertility. (2017).
researchgate.net/publication/314281853_Food_Nutrition_and_Male_Fertility
- Taymour Mostafa. Cigarette smoking and male infertility. (2010).
researchgate.net/publication/257736690_Cigarette_smoking_and_male_infertility
- European Society of Human Reproduction and Embryology. A diet rich in nuts improves sperm count and motility. (2018).
sciencedaily.com/releases/2018/07/180704112048.htm