Evcil Hayvanlar Neden Sağlığa Bu Kadar Faydalı?

Evcil Hayvanlar Neden Sağlığa Bu Kadar Faydalı?
Isbelia Esther Farías López

tarafından incelendi ve onaylandı. filozof Isbelia Esther Farías López.

Tarafından yazılmıştır Isbelia Esther Farías López

Son Güncelleme: 26 Mayıs, 2022

Sevmek ve sevilmek kadar keyifli bir şey yoktur. Evcil hayvanlar, bizlere ihtiyacı olan küçük çocuklar gibidir ve onlara bakabilmek içimizi sevgiyle doldurur. İşte tam da bu sebeple, evcil hayvanlar sağlığımız için çok faydalıdır. Olumlu düşünmemizi, kendimizi iyi hissetmemizi sağlarlar ve stresimizin azalmasına yardımcı olurlar.

Ancak evde hayvan bakmanın bol bol iş ve para demek olduğu da doğrudur. Aşılarını zamanında yaptırmaya, sağlıklı olmalarına ve karınlarının iyice doymasına özen göstermeniz gerekir.

Köpeğiniz varsa, onu yürüyüşe çıkarmak için her gün zaman ayırmanız gerekir. Kediniz varsa, kendisini evindeymiş gibi hissetmesi için yeterince rahat bir yaşam alanına sahip olmasına özen göstermeniz gerekir.

Ancak tüm bu çabalar, evcil hayvanların fiziksel ve zihinsel sağlığımız için olan faydalarının yanında hiçbir şeydir.

Evcil hayvan bakmak neden çok iyi bir şeydir?

Evcil hayvanlar anksiyete ve stresi azaltmaya yardımcı olur

Hayvan bakmanın insanı rahatlattığı, sakinleştirdiği ve insana pozitif duygular yüklediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Daha az kaygılı olduğumuzda, tütün ürünleri ve abur cubur gibi zararlı maddelere yönelmez, gerginliğimizi bunlarla azaltmaya kalkmayız.

Sigarayı veya başka bir sağlıksız alışkanlığınızı bırakmaya çalışıyorsanız, evcil hayvan edinmek çok faydalı olabilir.

Bir de, çocuk sahibi olamayan ancak bir köpek sahiplenip ona bakarak ve sevgilerini vererek kaygılarını büyük ölçüde azaltan çiftler vardır. Kaygılarını azaltmayı başardıklarında çocuk sahibi olmayı da başarırlar.  

Özsaygımızı arttırırlar: yalnız olmadığımızı ve umursandığımızı hissettirirler

İşten eve geldiğimizde kapıdan girer girmez köpeğimizin sevinç içinde üstümüze atlayacağını bilmek kadar rahatlatıcı bir şey yoktur.

Egzersiz yapmak için en iyi bahane

Evde köpek bakıyorsak, onu parka götürmek zorundayız demektir. Yürüyüşe çıkmak ve biraz kardiyo yapmak için daha iyi bir bahane olabilir mi? Kilo vermek istiyorsanız; köpeğinizle yürüyüşe ya da koşuya çıkmak, bunu başarmanıza yardımcı olacak harika bir etkinliktir.

Daha sosyal olmamıza yardımcı olurlar

Köpeğinizi yürüyüşe çıkarmak, sizin gibi parkta köpeğini gezdirenlerle muhabbet etmek için harika bir fırsattır.

Çocuklar için harika bir örnek

Küçüklerin sorumluluk ve başkalarına bakmak gibi değerleri öğrenmeleri için, evcil hayvan edinmek en iyi seçenektir.

Evcil hayvan seçerken birkaç noktaya dikkat etmek önemlidir

Hund und Katze

Onlara ne kadar zaman ayırabileceksiniz?

Kedilerin fazla özel ilgiye ihtiyacı yoktur ve kapalı alanlarda mutlu olabilirler, bu yüzden yoğun bir hayata sahip olanlar için en iyi seçenektir. Köpeklerin ise her gün yürüyüşe çıkartılması gerekir. Peki, siz köpeğinizi her gün parka götürebilecek misiniz?

Tüm şehirlerde, sahipsiz kedi ve köpekleri sahiplenebileceğimiz yerler vardır. Bu hayvanların tümü safkan olmayabilir ancak safkan olan tüm hayvanlar kadar iyi bir sevgi kaynağıdırlar ve bize, yalnız ve ihmal edilmiş bir yaşama terk edilecek bir hayvana harika bir hayat sunma fırsatı verirler.

Bunlardan çoğu sokaklardan veya zorbalıktan kurtarılmış hayvanlardır. Verecek çok sevginiz varsa, sahiplenmek için neyi bekliyorsunuz?

Onlara ne kadar alan sağlamalısınız?

Apartman daireleri için küçük köpekler harikadır ancak büyük köpekler uygun alan sağlanmadığında rahatsız hissedebilirler. Tüm bunları iyice düşünüp tarttıktan sonra daha fazla beklemenize gerek yok. Evinize bir hayvan alıp ona sevginizi vermekten daha sağlıklı bir şey yoktur!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gómez G., L. F., Atehortua H., C. G., & Orozco Padilla, S. C. (2007). La influencia de las mascotas en la vida humana. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, ISSN-e 0120-0690, Vol. 20, No. 3, 2007, Págs. 377-386.
  • Botero, T. (2013). Tenencia responsable de mascotas. Foro de Discucion “Tenencia Responsable de Mascotas.”
  • Campos, M. De. (2014). Terapia Asistida Con Animales (Taca). ASDOPEN-UNMSM. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Shiloh, S., Sorek, G., & Terkel, J. (2003). Reduction of state-anxiety by petting animals in a controlled laboratory experiment. Anxiety, stress, and coping, 16(4), 387-395.
  • McConnell, A. R., Brown, C. M., Shoda, T. M., Stayton, L. E., & Martin, C. E. (2011). Friends with benefits: on the positive consequences of pet ownership. Journal of personality and social psychology, 101(6), 1239.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.