Evde Şifalı Bitki Yetiştirmek: Biberiye, Nane ve Maydanoz
· 21 Ağustos, 2016
Evde şifalı bitki yetiştirmek, ilaçsız ve daha sağlıklı bitkiler elde etmenizi sağlar. Üstelik, her zaman taze kokan, lezzetli ve aromalı bitkilere sahip olursunuz.
Biberiye, maydanoz ve nane gibi bitkiler bir çok toprağa ve iklime dayanıklı hale gelmişlerdir, böylece onları evde yetiştirmek de mümkündür. Bu üç bitki mutfakta her zaman kullanılabilir ve üstelik şifalı özellikleri de vardır. Evde şifalı bitki yetiştirmek üzerine hazırladığımız bu makalemizde, ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda elinizde nasıl taze biberiye, maydanoz ve nane bulundurabileceğinizi anlatacağız.
Evde şifalı bitki yetiştirmek: Biberiye
Biberiye sağlığa birçok yararı olan aromatik bir bitkidir. Çorba, türlü ve daha birçok yemeğin yapımında kullanabilirsiniz. Ayrıca, doğal bir böcek ve sinek kovucudur. Bu bitkiyi evde yetiştirmek çok kolaydır; dayanıklı bir bitki olduğu için çok çaba gerektirmez. Gelin, biberiye yetiştirmeyi adım adım inceleyelim.
Maydanozun sağlığa birçok faydası vardır ve aynı zamanda mutfakta bir çok yemekte de kullanılır. Bu bitkiyi evde yetiştirmek kolaydır. Hem de ne zaman maydanoz kullanmak isterseniz, sadece saksıdan koparmanız yeterli olacaktır. Evde yetiştirilen maydanoz, taze ve lezzetli olmasının yanı sıra %100 tıbbi ve şifalı özellikler de taşır.
İhtiyacınız olanlar:
Maydanoz tohumları
Toprak
Saksı
Su
Hazırlanışı:
İlk yapmanız gereken, evinizde günde altı saat güneş alan bir yer bulmak. Maydanoz güneşi sever, ışıksız büyümesi zordur.
Saksıyı toprakla doldurun, üstünde iki santimetre boşluk bırakın ve maydanoz tohumlarını serpin. Onları yılın her anında ekebilirsiniz ama tohumların çok soğuk veya sıcağa maruz kalmaması gerekir.
Filizlenme süresi biraz yavaştır, bu yüzden tohumların topraktan çıkması için bir kaç gün gerekebilir.
Maydanozu iyi tutmak için çiçeklenmesine izin vermeyin. Çiçekler çıktığı zaman kesmek önemlidir. Veya, o çiçeklerin tohuma kaçmasını bekleyip daha çok maydanoz da üretebilirsiniz.
Nane, birçok sağlık problemi tedavisinde kullanılan çok popüler bir bitkidir. Karınca, bit ve diğer küçük böceklerin doğal kovucusudur. Ayrıca cilt bakımı için de çok faydalı bir malzemedir. Naneyi evde yetiştirmek kolaydır ve bu bitki çok ilgi istemez. Aşağıdaki adımları takip edin ve evinizdeki güzel kokunun tadını çıkartın.
İhtiyacınız olanlar:
Nane dalları veya tohumları
Saksı
Toprak
Hazırlanışı:
Nane ekmenin en kolay yolu, halihazırda bir naneden dal almaktır. Ayrıca tohumla da başlayabilirsiniz.
Nane yatay olarak büyür, bu yüzden en iyisi 20-30 santimetre derinlikte geniş bir saksı edinmenizdir.
Saksının yeterli düzeyde su arıtmasına sahip olduğundan emin olun.
Saksıyı yeterli miktarda toprakla doldurun, yüksek besleyici değeri olan bir toprak seçin.
Nane güneş ışığını sevse de ideal olan yer, biraz gölge alan yerdir.
Bu bitkiyi düzenli olarak sulamak önemlidir. Toprağını nemli tutun.
Anason antik çağlardan beri pek çok farklı kültürde ve uygarlıkta kullanılan şifalı bir bitkidir. Günümüzde bu baharat, yalnızca besleyici maddeleri sayesinde değil, aynı zamanda bazı sağlık sorunlarını önleme ve tedavi etmede kullanıldığı için popülerliğini tekrar kazandı ve anasonlu ilaç tüketimi…
Aleo vera, sağlığınız için önem arz eden vitamin, kolay sindirilen karbonhidrat, antioksidan, mineral, enzim ve amino asitlerle doludur. En güzel yanı ise doğal bir aromasının bulunmasıdır. İstediğiniz herhangi bir şeyle karıştırabilirsiniz. Bu yüzden, smoothielere ve çaylara ekleyebilir ya da tek…
Sistit, mesane iltihaplanması için kullanılan tıbbi bir terimdir. Genellikle bakteriyel enfeksiyon sonucu ortaya çıkar; ancak aynı zamanda bazı tahriş edici maddeler sebebiyle de oluşabilir. Bu yazıda sizinle, sistit için önerilen 5 bitkisel tedavi paylaştık. Sistit genellikle kadınları etkiler; çünkü kadınlar, mikroorganizmaların…
Kutlamalar nedeniyle yılbaşı akşamı fazla yenebilir ve aşırı miktarda alkol tüketilebilir. Deve dikeni sayesinde, karaciğerinizi temizleyerek yeni yıla daha zinde başlayabilirsiniz. Sindirim sistemini dengeleyen ve karaciğerin yenilenmesine yardımcı olan bu bitkinin şifalı özelliklerini keşfedin. Yılbaşında Aşırıya Kaçmak Fazla yemek ve…
Kuşkonmaz boyu 90 metreyi bulabilen otsu bir bitkidir. Antik Yunan devrinden beri tüketilmektedir. Kuşkonmaz, nasıl yetiştiğine bağlı olarak beyaz veya yeşil olabilir. Tozla kaplanırsa hasat zamanı geldiğinde beyazlaşmış olacaktır. Güneş ışığında doğal bir şekilde yetişirse yeşil olacaktır. Kuşkonmazın Özellikleri Tahmin…
Pelinotu, birçok özelliğinin yanı sıra hazmettirici, antienflamatuar ve şekillendirici özelliklere sahip acı bir tıbbi bitkidir. Tadına rağmen pelinotunun sağlığınıza sağladığı faydalar sayısız olduğunu bilmek önemlidir. Bu makalede, pelinotunun tüm iyileştirici özelliklerini keşfedin! Pelinotu nedir? Latince ismi Artemisia absinthium olan pelinotu…