Semiz Otu ve Şifalı Özelliklerine 10 Örnek

Muhteşem bir besin değerine sahip semiz otu diyetinizde mutlaka bulunması gereken bir bitkidir. Bu yazımızda semiz otunun şifalı özelliklerini öğrenebilirsiniz!
Semiz Otu ve Şifalı Özelliklerine 10 Örnek
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Semiz otu mutlaka salatalarınıza eklediğiniz bir bitki, değil mi? Bu bitkiyi çok sık kullanmıyorsanız, faydalarını öğrendikten sonra evinizden eksik etmeyeceksiniz.

Antik Yunan’da ve Çin tıbbında, idrar söktürücü ve kabızlık giderici özelliklerinin yanı sıra vücudu arındırmasından dolayı tüketilmiştir.

Bu yazıda bu şifalı hakkında daha fazla bilgi edinin!

Semiz otu: sözde yabani bir ot

Bir kaç yıl öncesine kadar semiz otu (Portulaca oleracea), her yerde büyüyebilen yabani bir ot olarak biliniyordu.

Kaldırımda bulunan bir çatlakta bile karşınıza çıkabilir. Çiftçiler, ekinlere zarar verebileceği için semiz otunu ekinleri arasında görmek istemezler.

Bununla birlikte, sarı ya da pembe çiçeklere sahip olabilen bu bitki, gösterdiği harika direnç ve mükemmel besin değerleri ile ön plana çıkar.

Günümüzde semiz otunu, birçok sağlık problemine karşı mücadele eden uygun fiyatlı ve erişilebilir bir süper gıda olarak görüyoruz.

büyük bir avuç semiz otu

Semiz otunun bileşenleri

Semiz otu A, B grubu ve C vitaminleri ve diğerlerinin yanı sıra potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, çinko ve selenyum gibi mineraller açısından zengindir.

Bunlara ek olarak, tohumlarında bulunan temel omega 3 asitleri nedeniyle bu açıdan en zengin bitkilerden biridir.

Ayrıca bu bitki yüksek miktarlarda müsilaj (lif), flavanoid, antioksidan, fitoöstrojen ve sitrus veya malik asit gibi organik asitler içerir.

Semiz otunun sahip olduğu spesifik bir özellik ise uyku ve uyanıklık devrelerini düzenleyen bir hormon olan melatonin içeriyor olmasıdır.

Sağlık açısından faydaları

bir kase semiz otu

Yazının devamında, semiz otunun sağlık açısından çok özel olan 10 faydasına odaklanıyoruz:
  1. Anti-enflamatuvar bir bitkidir. İçeriğinde bulunan müsilaj, omega 3 yağ asitleri ve mineralleri sayesinde çok güçlü anti-enflamatuvar özelliklere sahiptir. Bu bitki, özellikle boşaltım ve sindirim sisteminizi etkileyen çeşitli ağrı ve rahatsızlık türlerini tedavi edebilir.
  2. Bir antioksidandır. Az sayıda bitki, antioksidan bakımından semiz otu kadar zengindir. İçerdiği C ve E vitaminleri, flavanoidler, alkaloidler, beta-karotenler ve glutatyon, serbest radikallere karşı mücadele etmeye ve yaşlanma belirtilerini önlemeye yardımcı olur.
  3. Çok besleyicidir. Besin ögeleri ve yüksek omega 3 içeriği sayesinde vücudumuzu içeriden ve derinlerden besleyen bir bitkidir. Dolayısıyla, cilt, saç, tırnak, eklemlerimizin sağlığını iyileştirir.
  4. Antiseptiktir: Çok etkili mikrop karşıtı özelliklere sahiptir.
  5. Semiz otu kalp damar sağlığınıza fayda sağlar. İçerdiği temel omega 3 yağ asitleri de kardiyovasküler sağlığa destek olmaktadır. Bu bileşenler kan dolaşımını düzenler, kan basıncını iyileştirir ve kalp ritim bozukluklarını önler.
  6. Sindirim sisteminize yardımcı olur. Müsilaj içeriği sayesinde, vücut içerisinde yumuşatıcı bir etki yaratır. Bu, sindirim sisteminizi ve idrar yolunuzu, en yaygın görülen hastalıkları önlemek adına yatıştırdığı ve yumuşattığı anlamına gelir. Bunların yanı sıra, yüksek lif içeriği sayesinde, kabızlığa karşı savaşır ve bağırsak parazitlerini önler.
  7. İdrar söktürücüdür. Semiz otu, vücudumuzda tutulan fazla sıvıları ortadan kaldırmak adına, mükemmel bir doğal reçete etkisi gösterir.Yani şişkinliği azaltır ve obeziteye karşı mücadele etmenize yardımcı olur.
  8. Ülser karşıtı özelliklere sahiptir. Semiz otunda bulunan müsilaj, organ duvarlarını korur ve yaygın olarak sindirim sisteminde baş gösteren gastrit ve ülserlerin oluşumunu önler.
  9. Semiz otu yüksek ateşi düşürür. Bu inanılmaz bitki, yüksek ateşi bile azaltır.
  10. Hipoglisemiktir. Semiz otu, kan şekeri düzeylerini doğal olarak azaltmaya yardımcı olur. Bu da diyabet, obezite ya da insülin direnci gibi hastalıkları önleyebileceği anlamına gelir.

Nasıl tüketilir

kağıtta semiz otu

Her ne kadar  süper bir gıda olsa da, bahsi geçen tüm rahatsızlıklar için net bir çözüm yolu olarak sınıflandırılmaz.

Bir sebze gibi tüketebileceğiniz bu bitkiyi bahçenizde yetiştirmeniz ya da kendi kendine yetiştiği temiz alanlardan toplamanız tavsiye edilir.

Sote yemekler, salatalar, çorbalar, kremalar içerisinde veya su teresi ve ıspanakla olduğu gibi güveç olarak da semiz otunu tüketebilirsiniz. Bu bitki içerdiği müsilaj nedeniyle yemeklere kremsi bir özellik katar.

Kremsi etki için semiz otu kullanmak, krema ya da peynir gibi daha az sağlıklı içerikleri yemeklerinize eklemekten kaçınmanızı sağlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • D’Andrea, R. M., Andreo, C. S., & Lara, M. V. (2014). Deciphering the mechanisms involved in Portulaca oleracea (C4) response to drought: Metabolic changes including crassulacean acid-like metabolism induction and reversal upon re-watering. Physiologia Plantarum, 152(3), 414–430. https://doi.org/10.1111/ppl.12194
  • Zhou, Y. X., Xin, H. L., Rahman, K., Wang, S. J., Peng, C., & Zhang, H. (2015). Portulaca oleracea L.: A review of phytochemistry and pharmacological effects. BioMed Research International. Hindawi Limited. https://doi.org/10.1155/2015/925631
  • Rahimi VB, Ajam F, Rakhshandeh H, Askari VR. A Pharmacological Review on Portulaca oleracea L.: Focusing on Anti-Inflammatory, Anti- Oxidant, Immuno-Modulatory and Antitumor Activities. J Pharmacopuncture. 2019;22(1):7–15. doi:10.3831/KPI.2019.22.001
  • Uddin MK, Juraimi AS, Hossain MS, Nahar MA, Ali ME, Rahman MM. Purslane weed (Portulaca oleracea): a prospective plant source of nutrition, omega-3 fatty acid, and antioxidant attributes. ScientificWorldJournal. 2014;2014:951019. Published 2014 Feb 10. doi:10.1155/2014/951019
  • Sedighi M, Bahmani M, Asgary S, Beyranvand F, Rafieian-Kopaei M. A review of plant-based compounds and medicinal plants effective on atherosclerosis. J Res Med Sci. 2017;22:30. Published 2017 Mar 15. doi:10.4103/1735-1995.202151
  • Khodadadi H, Pakdel R, Khazaei M, Niazmand S, Bavarsad K, Hadjzadeh MA. A comparison of the effects of Portulaca oleracea seeds hydro-alcoholic extract and Vitamin C on biochemical, hemodynamic and functional parameters in cardiac tissue of rats with subclinical hyperthyroidism. Avicenna J Phytomed. 2018;8(2):161–169.
  • Yang X, Yan Y, Li J, et al. Protective effects of ethanol extract from Portulaca oleracea L on dextran sulphate sodium-induced mice ulcerative colitis involving anti-inflammatory and antioxidant. Am J Transl Res. 2016;8(5):2138–2148. Published 2016 May 15.
  • Ramadan BK, Schaalan MF, Tolba AM. Hypoglycemic and pancreatic protective effects of Portulaca oleracea extract in alloxan induced diabetic rats. BMC Complement Altern Med. 2017;17(1):37. Published 2017 Jan 11. doi:10.1186/s12906-016-1530-1
  • Mousavi S M, Bagheri G, Saeidi S. Antibacterial Activities of the Hydroalcoholic Extract of Portulaca oleracea Leaves and Seeds in Sistan Region, Southeastern Iran, Int J Infect. 2015 ; 2(2):e23214. doi: 10.17795/iji-23214.
  • Jaiswal, G. (2018). Purslane in Cosmetics: A Review. International Journal of Science and Research (IJSR)7(11), 1341–1344. Retrieved from https://www.ijsr.net/archive/v7i11/ART20193014.pdf
  • Dkhil, M. A., Moniem, A. E. A., Al-Quraishy, S., & Saleh, R. A. (2011). Antioxidant effect of purslane (Portulaca oleracea) and its mechanism of action. Journal of Medicinal Plants Research5(9), 1589–1593.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.