Yaban Mersini Yetiştirme ve Kullanma Tüyoları
Yaban mersini, sağlığınız için en iyi meyvelerden biridir. Antioksidanları ve çok miktarda vitamin ve mineralleri sayesinde, erken yaşlanma ve hatta kanser gibi her türlü sağlık sorununu önlemeye yardımcı olur.
Sık yaban mersini tüketimi hipertansiyon, diyabet ve yüksek kolesterollü insanlar için idealdir ve idrar yolu enfeksiyonlarında mükemmel bir tedavidir. Bu meyve ile ilgili en büyük engel zor bulunması ve pahalı olmasıdır.
Ancak yaban mersinini kendi evinizde yetiştirerek bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek isterseniz, bu yazımızda size adım adım yol göstereceğiz. Bize katılın!
Evde Yaban Mersini Yetiştirin
Yaban mersini fidanını yetiştirmek kolaydır; ancak dezavantajlarından biri, büyümesinin çok uzun sürmesidir. Meyve vermesi yaklaşık 3-4 yıl alır. Fakat bu süre sıfırdan başladığınızda geçerlidir. Bir miktar büyümüş bir fidan edinirseniz, bitki daha kısa sürede meyve verebilir.
1. Nasıl ve nerede yetiştirmek istediğinizi düşünün
- Hangisini seçersek seçelim, yaban mersini fidanının büyümesi için çok alan gerektiğini unutmayın.
- Bir bahçeniz varsa bahçe yatağı yapabilirsiniz. Bu yatak; suyun, bitkinin altından geçmesine izin verecek harika bir yoldur.
- Fakat daha küçük bir yerde yaşıyorsanız, saksıda da yapabilirsiniz ve bu da süreci nasıl başlattığınıza bağlıdır.
- Tohumlarla başlamaya karar verirseniz, tohumları tohum yatağında veya en azından bir plastik kapta çimlendirmeniz ve sonra çimlendiğinde başka bir yere dikmeniz gerekir.
- Küçük bir fidan ile başlamayı seçerseniz, işleri biraz farklı yaparsınız. Yaklaşık 20 litrelik daha büyük bir saksıya ihtiyacınız olacaktır. Fidan olgunlaştıktan sonra, ihtiyaç duyduğu alanı sağlamak için 70-80 litrelik bir saksıya taşımalısınız.
Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Evde yetiştirebileceğiniz 4 meyve ağacı
2. Ekeceğiniz yere toprağı hazırlayın
Yaban mersini fidanları pH derecesi 4.5-5 arasında olan, oldukça asitli topraklarda yetişir. Doğru toprağı oluşturmak büyümeleri için önemlidir. Aşağıdakiler gibi malzemeleri kullanarak bunu yapabilirsiniz:
- Pamuk tohumu unu
- Meyve kabuklarından elde edilen gübreler
- Çam iğneleri
- Meşe yaprakları
- Turba yosunu
3. Ne yetiştireceğinize karar verin
- Yaban mersini fidanlarını büyütmek için çok zaman gerektiğini bildiğimiz için,hangi bitkiyi yetiştirmek istediğinizden ve aynı anda birkaç fidan dikmek isteyip istemediğinizden emin olun.
- Eğer birden fazla fidanı seçiyorsanız, bunu yapmanın en iyi yolu ayrı kaplar kullanmaktır.
Bu yazımıza da bir göz atın: Yaban mersinli ayran ile detoks yapın
4. Bakım yapın
Yaban mersinini beslemek için çok güneş gerekir. Su elbette gereklidir; ancak çok ıslak durumda büyümezler. Sık sık sulayın ve saksının suyu güzelce boşaltabildiğinden emin olun.
Yaban Mersini Tarifi
Projeniz meyve toplamaya uygun bir şekilde meyve vermeye başladığında, seçim yapabileceğiniz sınırsız sayıda tarif vardır. Çok kolay; ama çok lezzetli bir seçenek, yaban mersini ve limonlu kek yapmaktır. Kahvaltı veya atıştırmalık için harikadırlar.
Malzemeler
- 2.5 bardak un (300 g)
- 1 su bardağı beyaz şeker (200 g)
- 2 çay kaşığı kabartma tozu (7 gr)
- 1 çay kaşığı tuz (5 g)
- 1/4 su bardağı doğal yoğurt (60 g)
- 2 yumurta
- 1 bardak süt, tercihen yağsız (250 ml)
- 1/4 bardak eritilmiş yağ (50 g)
- 2 çay kaşığı vanilya özütü (5 ml)
- 1 bardak yaban mersini (180 g)
- 1 yemek kaşığı limon kabuğu (10 gr)
Hazırlanışı
- Fırını 190 dereceye kadar önceden ısıtın.
- Minik kek kalıplarını yağlayın.
- Büyük bir kapta elenmiş unu, kabartma tozunu ve tuzu karıştırın.
- Ayrı bir kapta yoğurt, yumurta, süt, eritilmiş tereyağ ve vanilya özünü karıştırın.
- Sıvıları kuru karışıma ilave edin ve topaklar yok olana kadar iyice karıştırın.
- Ardından, limon kabuğu ile birlikte yaban mersinini ekleyin.
- Kalıpları 3/4 doldurun, böylece taşmazlar.
- 15-20 dakika ya da bir kürdanı batırdığınızda temiz çıkana kadar pişirin.
- Oda sıcaklığında soğumaya bırakın ve tadını çıkarın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cassidy, A., O’Reilly, É. J., Kay, C., Sampson, L., Franz, M., Forman, J., … Rimm, E. B. (2011). Habitual intake of flavonoid subclasses and incident hypertension in adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 93(2), 338–347. https://doi.org/10.3945/ajcn.110.006783
- Stull, A. J. (2016). Blueberries’ Impact on Insulin Resistance and Glucose Intolerance. Antioxidants (Basel, Switzerland), 5(4). https://doi.org/10.3390/antiox5040044
- Basu, A., Rhone, M., & Lyons, T. J. (2010). Berries: emerging impact on cardiovascular health. Nutrition Reviews, 68(3), 168–177. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00273.x
- Jepson, R. G., & Craig, J. C. (2007). A systematic review of the evidence for cranberries and blueberries in UTI prevention. Molecular Nutrition & Food Research, 51(6), 738–745. https://doi.org/10.1002/mnfr.200600275