Evinizi Düzenlemek için 20/10 Yöntemi
Temizlik yapmayı sevmeyen veya temizliği hafta sonuna kadar erteleyen biriyseniz bu yazı tam size göre. Size tüm dünyada popüler hale gelen yeni bir temizleme tekniğinden bahsedeceğiz. Evinizi düzenlemek için 20/10 yöntemi tam size göre. Neden ona bir şans vermiyorsunuz?
Rachel Hoffman, bu temizleme sistemini çevrelerinin temiz ve düzenli görünmesini isteyen herkes için tasarladı. Bu yöntem, öğrenciler, bekar insanlar, çiftler ve aileler için geçerlidir. Çünkü hepimiz, temizlik yorucu hale gelmeden yaşayabileceğimiz temiz bir yeri hak ediyoruz.
Bu trend, düzeni sağlamaktan yalnızca bir kişinin (geleneksel olarak bir kadın) sorumlu olduğu tipik aileleri içeren diğer daha geleneksel disiplinlerden farklıdır. Hoffman, bu tür eski moda, mükemmeliyetçi yöntemlerin modern dünyamızı, engellileri, fiziksel veya zihinsel hastalıkları veya tüm gün evden uzakta çalışan insanları hesaba katmadığını söylüyor.
Birçoğumuz, farklı koşullar nedeniyle temizlik yapmak için organize olamıyoruz. Ancak bu yöntem bu sıkıntıyı yaşayanlar için çok uygun, çünkü hiç sıkıntıya girmeden uygulayabiliyorlar.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Kıyafetlerinizin Dolabınızda Birikmesini Engellemek İçin İpuçları
20/10 yöntemi nedir?
Hoffman’ın önerisi basit: Bitmek bilmeyen temizlik günlerinden kurtulun ve onları, küçük araları da içeren kısa çalışma süreleri ile değiştirin. 20 dakika temizlik yapmamızı ve 10 dakika dinlenmemizi öneriyor.
Bunu yapmak için bir zamanlayıcı kullanmalıyız. Bu şekilde, iş ve dinlenme için ayrılan dakikalara bağlı kaldığımızdan emin oluruz.
Hak ettiğimiz 10 dakikalık molada e-postalarımızı, sosyal ağlarımızı kontrol edebilir, bir bardak çay içebilir veya köpeğimizi yürüyüşe çıkarabiliriz. Bu dakikalar bize ait ve onları istediğimiz gibi kullanmalıyız. Elbette alarm çaldığında işimize geri dönmeliyiz.
Aynı zamanda, bu sistemin yaratıcısı bizi evdeki genel karmaşaya değil, küçük şeylere odaklanmaya davet ediyor. Örneğin, mutfaktaki dağınıklığa odaklanmak yerine, sadece kirli bulaşıklara bakalım ve onları yıkayalım.
Büyük resmi düşünmek yerine her seferinde bir şeyi ele alırsak, sonuçlar daha faydalı olacaktır.
Evinizi düzenlemek için 20/10 yöntemi nasıl kullanılır?
Hoffman, “Unf*ck Your Habitat: You’re Better Than Your Mess” adlı bir kitap yayınladı. Orada, bize aşağıda listeleyeceğimiz bazı ipuçları veriyor.
1. Önce ve sonra fotoğrafları çekin
İşiniz bittiğinde, çabanızın buna değdiğini açıkça görebileceksiniz ve bu da sizi bu temizleme sistemine devam etmek için motive edecek. Ayrıca, evinizin en sorunlu kısımlarını tespit edebilecek ve herhangi bir şeyi toplamayı unutup unutmadığınızı öğrenebileceksiniz.
2. Yatağınızı her gün toplayın
Bu bir dakikadan az sürer ve çok faydası vardır. Sadece yatağınızı toplayarak odanızın genel görüntüsü tamamen değiştirebilirsiniz. Düzenli bir yatakta uykuya dalmak, düzensiz bir yataktakinden çok daha rahatlatıcıdır.
3. Pencereleri açın
Havayı arındırmak ve küf, bakteri ve kokuları ortadan kaldırmak için evinizi havalandırın. Bunu özellikle kışın, düşük sıcaklıklardan dolayı camları açmamaya alıştığımız zamanlarda yapın.
4. Bulaşıkları yıkayın
Yemek yemeyi bitirdiğimizde, üzerimize bir tembellik çökmesi normaldir ve bulaşıkları sonraya ya da bir sonraki güne bırakmak isteriz. Bunu yapmayın!
Başka ne yaparsanız yapın, bir noktada bulaşık yıkamak zorunda kalacağınız düşüncesi sizi rahatsız edecek. Ayrıca bulaşıkların üzerindeki kiri çıkarmak beklediğinizde daha zor olacak ve mutfağınızda koku yapacaktır. Yani evinizi düzenlemek istiyorsanız bulaşıkları yıkayın.
5. Buzdolabını temizleyin
Eski, tarihi geçmiş veya kötü kokan her şeyi atarak başlayın. Arkada kalıp görünmedikleri için unuttuklarınız dahil tüm kapları gözden geçirin.
Ardından rafları ve bölmeleri iyice temizleyin. Son olarak, en çok kullandığınız şeyleri kolayca ulaşılabilecek yerlere yerleştirerek eşyalarınızı tekrar buzdolabına yerleştirin.
Bu yazımızı da okuyun: Buzdolabını Temizlemek İçin Çevre Dostu Yöntemler
6. En büyük alanla başlayın
En küçük odalardan başlarsanız, çabuk yorulma ve en büyük ve en çok kullanılan alanları bitirmeme riskiniz vardır. Öte yandan, önce en büyük odayla bitirirseniz, devam etmek için başarılı ve motive hissedeceksiniz.
7. Yukarıdan aşağıya doğru ilerleyin
Bu kural, raflı yüksek dolaplardan, birden fazla katlı evlere kadar her şey için geçerlidir. Mobilyalar ve evlerin üst katları söz konusu olduğunda temizlemeye her zaman en yüksek bölmelerden başlayın.
8. Yerdeki her şeyi toplayın
Yerde, yeri orası olmayan hiçbir şey kalmamalı. Temizliğe başladığınızda, topladığınız eşyaları yerlerinde tutmaya çalışın ve öylece ortada bırakmayın.
9. Çamaşır döngüsünü tamamlayın
Hoffman, çoğumuzun yaptığı yaygın bir hatayı vurguluyor. Giysilerimizi yıkıyor, kurutuyor ve sonra onları kaldırmak yerine sepette bırakıyoruz.
Bunu yaptığımızda döngü bitmez ve giysiler yığılarak sıralanması imkansız görünen bir dağ oluşturur. Çamaşırlarınızı hemen yıkamayı, kurutmayı, katlamayı ve kaldırmayı unutmayın.
10. Zemini temizleyin
Son olarak, nemli bir paspas veya bezle veya elektrikli süpürgeyle zemini temizleme vakti geldi.
Bitti! Eviniz istediğiniz gibi görünüyor ve hala günün tadını çıkarmak için enerjiniz var.
20/10 yönteminin faydaları nelerdir?
Evinizi düzenlemenin “temizlik maratonu” gibi başka yolları da var. Bu, işe başlamak ve her şey istediğiniz gibi olana kadar durmamaktan ibarettir. Bütün bir gün sürebilir.
En kötüsü, genellikle hafta sonları yapılmasıdır, çünkü pazartesiden cumaya başka yükümlülüklerimiz vardır. Bu yüzden tatil günlerimizi temizlik yaparak geçiririz ve haftanın başlangıcı geldiğinde çoktan yorulmuş oluruz.
Bir temizlik maratonundan sonra hissettiğimiz yorgunluk, temizlik işine karşı olumsuz duygular geliştirmemize neden olur. Her ne kadar “bundan sonra bu düzeni koruyacağım” şeklinde planlar yapsan da, gün geçtikçe tarih tekerrür eder.
20/10 yönteminin avantajları arasında şunları sayabiliriz:
- Kir ve dağınıklığın birikmesine izin vermek ve ardından her şeyi tek seferde temizlemek zorunda kalmak yerine, her gün biraz iş yaparak evimizi temiz tutabiliriz.
- Kapsayıcı bir temizlik sistemidir, bu nedenle fiziksel ağrı veya sakatlıktan muzdarip insanlar için uygundur.
- Her gün bir süreliğine temizlik yaparsak, iyi temizlik alışkanlıkları oluştururuz. Daha sonra günlük olarak sürdürebileceğimiz bir alışkanlık oluşturmak için 21 güne ihtiyacımız olduğunu unutmayın.
Neden 20/10 yöntemini denemelisiniz?
Zaman aralıklarını kullanarak temizleme yaklaşımının çok cazip ve denemeye değer olduğunu düşünüyoruz. Görmüş olabileceğiniz gibi, mesele temizlik uzmanı olmakla ilgili değil, düzeni sevmekle ilgili hiç değil…
Küçük günlük eylemlerle evinizi temiz ve düzenli tutulabilirsiniz ve keyfini çıkarmak için hala zamanınız kalır. Artık 20/10 yönteminin ne olduğunu bildiğinize göre, fotoğraf makinenizi ilk “öncesi fotoğrafını” çekmek için hazırlayın ve işe başlayın!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Álvarez Veloso, D. A., & Soto, G. (2014). Casa limpia.
- Kondo, M. (2016). Spark joy: An illustrated master class on the art of organizing and tidying up. Ten Speed Press.
- Kondo, M. (2017). The life-changing manga of tidying up: A magical story. Ten Speed Press.
- Castellano, M. I. S. (2014). MF1330_1 Limpieza doméstica: Procedimientos y operaciones de limpieza en domicilios particulares. Ideaspropias Editorial.
- Rubio, N. S. (2019). Limpieza, tratamiento y mantenimiento de suelos, paredes y techos en edificios y locales. MF0972. Tutor Formación.
- Carrilero, E. L. G. (2010). Casa con pasillo. HipoTesis Serie Alfabética, (5), 14.