Hasta Olmanıza Yol Açan Kötü Alışkanlıklar
Kışın ceket giymeden dışarı çıkmanın sizi hasta edebileceğini ya da çok aşırı yemek yemenin sindirimi zorlaştıracağını bilirsiniz. Ancak gündelik olarak yaptığınız ve sizi hasta ettiğinden haberdar olmadığımız bazı alışkanlıklar vardır.
Bu makalede sizlere bu alışkanlıkların bazılarından söz edeceğiz. Böylece bu alışkanlıklardan kaçınabilirsiniz ya da en azından bazı hastalıklarınızın nedenlerini anlayabilirsiniz.
Kendinize hasta etmek için neler yapıyorsunuz?
Elbette kimse hasta olmak ya da belirtilerden ve ağrılardan sıkıntı çekmek istemez. Yine de bazı alışkanlıklarınızı sonuçlarından haberdar değilseniz belli başlı problemleri ortaya çıkması kaçınılmazdır.
Sağlığınıza zarar veren bu alışkanlıklar arasında şunlar bulunur:
Giysileri içeride kurutmak
Yağmur yağdığında ya da giysilerinizi yıkadığınız zaman onları nasıl asarsınız? Genelde bir kaloriferin yanına ya da banyoya asarsınız. Ya da askılığı mutfağa ya da mutfağın yanına koyarsınız. Belki de yıkadığınız giysileri oturma odamıza asılıyor ve bir camı kurmaları için açık bırakıyor olabilirsiniz.
Ne olursa olsun evde ıslak giysiler bırakmak sağlıksız bir ortam oluşturur. Bunun nedeni, küf sporları ve toz maytlarının bu tür ortamlarda hızlı gelişebilecek olmasıdır.
Şu da ilginizi çekebilir: Daha Az Yorulmak için 5 Gece Alışkanlığı
Kahvaltıyı atlamak
İnsanlar sabah kahvaltısını atlar çünkü yeterince zamanları yoktur. Bu bir alışkanlık da olabilir. Durum ne olursa olsun bir çok insan evden çıkmadan önce kahvaltı etmez. Bu büyük bir hatadır.
Öncelikle vücudunuz günü geçirebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Ve ikinci olarak, eğer kahvaltı etmezsiniz, mideniz ilerleyen saatlerde daha çok besin maddesine ihtiyaç duyar.
Olarak büyük bir öyle yemeği ya da sürekli atıştırmalık yersiniz. Bu kilo almaya ve kilo alma ile bağlantılı hastalıklara sebep olabilir. Ayrıca kolestrol, hipertansiyon gibi rahatsızlıklara neden olur.
Doktora yalan söylemek
Ne tür bir doktor olduğunun önemi yoktur. İlla ki randevularınızdan birinde “beyaz bir yalan” söylemişsinizdir. Böyle bir şey oluyorsa, doktorunuz probleminizi ya da hastalığınızı iyileştirmeye yardımcı olamaz.
Bu ayrıca yanlış teşhise ve yanlış ilacın reçetelendirilmesine sebep olabilir. Bunların hepsi hastalığınızı daha da kötüleştirir veya hatta hayatınızı tehlikeye sokabilir.
Rahatsız ayakkabılar giymek
Bazı kadınlar, ayaklarına bakmak yerine on santimlik topuklar giyerek güzel görünmeyi tercih ederler. Belki bazı erkekler de televizyonda gördüğünüz gibi spor ayakkabıları giyip ayak mantarı kapabilirler.
Ayakkabılar her zaman ama her zaman rahat olmalıdır. Rahatlık modadan ve güzel görünmekten önce gelir. Yoksa biz çok rahatsız problemle karşılaşabilirsiniz: mantar, nasır, atlet ayağı, soyulma, kötü ayak kokusu, kaşınma ve hatta parmakların bükülmesi…
Yemek yedikten sonra dişleri fırçalamak
Doğrudur, gerçekten de çok önemlidir. Ama yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçaladığınız zaman bazı problemler oluşabilir. Bazı insanlar öyle yemeğinden ya da akşam yemeğinden hemen sonra dişlerini fırçalar.
Bunu yapmak, tükürüğün ağzın pH değerlerini düzenlemesini önler.Sonuç olarak mineleriniz yiyeceklerdeki asitler yüzünden zarar görür. Yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçalamak için en az 30 dakika bekleyin. Arada su içebilirsiniz.
Yatağa girmeden hemen önce yemek yemek
Pijamalarınızı giymiş ve yatakta yatıyorken son lokmanızı yemek aslında kötü bir fikirdir.
Peki neden?
- İlk olarak sindirim sıkıntısı yaşarsınız.
- İkinci olarak, uykuya dalmanız zorlaşır.
- Üçüncü olarak, kilo alırsınız. Çünkü sindirim süreçleri uyurken çok daha yavaş işler.
Ayrıca akşam yemeğinde de çok yemek iyi bir şey değildir. Eğer uykusuzluktan ve bunun olumsuz etkilerden uzak durmak istiyorsanız, bunu kesinlikle göz önünde bulundurun.
Aç değilken yemek yemek
Yemek yemekle ilgili bir diğer kötü alışkanlık da nasıl hissettiğinizle bağlıdır. Bu sıkıldığınızda, üzgün olduğunuzda ya da sinirli olduğumuzda yemek yemek anlamına gelir.
Farkında olmadan çok fazla yemek yiyebiliriz, bir çok malzemeyi karıştırabiliriz ve sonuç olarak inanılmaz bir hazımsızlığa yol açabiliriz. Sinirli, depresyonda ya da üzgünken yemek yemek kilo alımına yol açabilir. Ayrıca mide ağrısına da sebep olur.
Bu yazımıza da bir göz atın: Kilo Aldıran Bu 5 Sabah Alışkanlığına Dikkat Edin
Geceleri iş yapmak
Buna ders çalışmak da dahildir. Geceleri daha iyi çalıştığını söyleyen bir çok insan var. Aslında geceleri vücudunuz ve beyniniz metabolizmasını yavaşlatır. Aynı zamanda tüm gece uyanık kalıp çalıştıysanız gün içinde uyumak sizin için aynı şeyi yapmayacak. Gece çalışmak biyolojik saati bozmak anlamına gelir. Bu strese, rahatsızlığa ve hatta kilo alımına yol açabilir.
Patatesleri buzdolabına koymak
Bir çok evde bulunan bu popüler sebze açığa çıkarmaya değer bir sır taşıyor. Patatesi buzdolabına koyduğumuz zaman içeriğindeki nişasta, şekere dönüşür. Problem şu ki, patatesi buzdolabından çıkarıp pişirdiğiniz zaman bu durum kansere yol açabilir.
Mesela, bazı araştırmalar buzdolabında tutulup daha sonra kızartılan patateslerin kanserle bağlantılı bir madde ürettiğini ortaya koymuştur.
Tırnak yemek
Bu kötü bir alışkanlıktır ve sadece ellerinizin görünümü (mesela bazı parmaklarda bozulmaya yol açabilir) için değil, aynı zamanda diş sağlığınız için de önemlidir. Tırnaklarınızı yemeye çalışırken diş mineleriniz zarar görür.
Bu da yetmezmiş gibi, tırnak yemek bir çok hastalığa yakalanmanıza sebep olabilir. Bunun nedeni kirli parmaklarınızın ağzınızın mukus membranı ile temas halinde olmasıdır.
Sabahları pencereleri açmak
Belki de anneniz ya da anneanneniz uyandıktan sonra camları açmanın ve evi havalandırmanın önemli olduğunu söylemiş olabilir. Bu eski zamanlarda iyi bir öneriydi.
Ancak, şehirde yaşayan insanlar için o kadar da iyi bir öneri değildir. İçeri giren havanın taze ve temiz olduğunu düşünebilirsiniz. Ama aslında bu hava hasta olmanıza sebep olan bir çok toksin taşımaktadır.
Yiyecekleri plastik kutularda ısıtmak
Biraz tasarruf etmek için işe giderken yemeği beraberinde götürmek yaygın bir davranıştır. Yemeğinizi sakladığınız plastik kap aynı zamanda tabağınız ve ısıtma kabınız olur. Yemeğinizi ısıtmak için direk mikrodalganın içine koyarsınız.
Sizlere mikrodalganın sağlığınız için ne kadar kötü olduğunu anlatmayacağız. Ne de öğle yemeği kutunuzu kullandığınız zaman durum daha da kötüleşmektedir. Bu tür yemek kapları Bisphenol A. isimli bir madde içerir. Bu kimyasal bileşen yüksek derecelere geldiği zaman toksik hale gelir ve yemeğin içinde teşhis edilemez.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- American Dental Association. (s. f.). Erosion: What You Eat and Drink Can Impact Teeth. Consultado el 9 de agosto de 2023. https://www.mouthhealthy.org/all-topics-a-z/dietary-acids-and-your-teeth
- Baghchechi, M., Pelletier, J. L., & Jacob, S. E. (2020). Art of Prevention: The importance of tackling the nail biting habit. International Journal of Women’s Dermatology, 7(3), 309–313. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S235264752030143X
- Barnish, M. S., & Barnish, J. (2016). High-heeled shoes and musculoskeletal injuries: a narrative systematic review. BMJ Open, 6(1), 010053. https://bmjopen.bmj.com/content/6/1/e010053
- Eicher, A., Biedermann, M., Suter, G., Felder, F., Biedermann-Brem, S., Stalder, U., & McCombie, G. (2020). Exposure to acrylamide from home-cooked food: fried potatoes (rösti) in Switzerland as an example. Food Additives & Contaminants: Part A, 37(12), 2061-2069. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19440049.2020.1828624
- Eldarita, E., Khasanah, F., Suharjono, S., Hidayati, S., Purwati, D. E., & Wibowo, H. (2022). When is the right time brush the teeth to neutralize the acidity of Saliva after eating a snack. International Journal of Health Sciences, 6(S10), 703–709. https://sciencescholar.us/journal/index.php/ijhs/article/view/13589
- Fisk W. J. (2018). How home ventilation rates affect health: A literature review. Indoor Air, 28(4), 473–487. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29705988/
- Gu, C., Breretón, N., Schweitzer, A., Cotter, M., Duan, D., Borsheim, E., Wolfe, R. R., Pham, L. V., Polotsky, V. Y., & Jun, J. C. (2020). Metabolic Effects of Late Dinner in Healthy Volunteers-A Randomized Crossover Clinical Trial. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 105(8), 2789–802. https://academic.oup.com/jcem/article/105/8/2789/5855227
- Khalili, S. E., Hashemi, S. A., Nadjarzadeh, A., Askari, E., Akrami Mohajeri, F., & Ramroudi, F. (2023). Bisphenol A release from food and beverage containers – A review. Food Science & Nutrition, 11(7), 3718-3728. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.3398
- Mishra, A. K., Van Ruitenbeek, A. M., Loomans, M. G. L. C., & Kort, H. S. M. (2018). Window/door opening-mediated bedroom ventilation and its impact on sleep quality of healthy, young adults. Indoor Air, 28(2), 339-351. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29164702/
- Monzani, A., Ricotti, R., Caputo, M., Solito, A., Archero, F., Bellone, S., & Prodam, F. (2019). A Systematic Review of the Association of Skipping Breakfast with Weight and Cardiometabolic Risk Factors in Children and Adolescents. What Should We Better Investigate in the Future? Nutrients, 11(2), 387. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/2/387
- Mould, damp and the lungs. (2017). Breathe, 13(4), 343–346. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5709805/
- Palmieri, J. J., & Stern, T. A. (2009). Lies in the doctor-patient relationship. Primary Care Companion to the Journal of Clinical Psychiatry, 11(4), 163–168. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2736034/
- Park, S., Choi, Y., Song, D., & Kim, E. K. (2021). Natural ventilation strategy and related issues to prevent coronavirus disease 2019 (COVID-19) airborne transmission in a school building. The Science of the Total Environment, 789, 147764. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969721028357
- Pepłońska, B., Burdelak, W., Krysicka, J., Bukowska, A., Marcinkiewicz, A., Sobala, W., Klimecka-Muszyńska, D., & Rybacki, M. (2014). Night shift work and modifiable lifestyle factors. International Journal of Occupational Medicine and Environmental Health, 27(5), 693-706. https://link.springer.com/article/10.2478/s13382-014-0298-0
- Porteous, C. D. A. , Sharpe, T. R., Menon, R., Shearer, D., Musa, H., Baker, P. H., Sanders, C., Strachan, P. A., Kelly, N. J., & Markopoulos, A. (2014). Domestic laundering: Environmental audit in Glasgow with emphasis on passive indoor drying and air quality. Indoor and Built Environment, 23(3), 373-392. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1420326X13508145
- Reynolds, K. A., Verhougstraete, M. P., Mena, K. D., Sattar, S. A., Scott, E. A., & Gerba, C. P. (2022). Quantifying pathogen infection risks from household laundry practices. Journal of Applied Microbiology, 132(2), 1435–1448. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9290578/
- Suni, E., & de Banto, J. (19 de abril de 2022). Sleep and overeating. Sleep Foundation. https://www.sleepfoundation.org/physical-health/sleep-and-overeating