Farklı Uykusuzluk Türleri Hakkında Her Şey

Uykusuzluk ile baş etmek için buna neden olan faktörleri dikkate almak önemlidir. Uykusuzluk türleri hakkında her şeyi öğrenmek için bu makaleyi okuyun.
Farklı Uykusuzluk Türleri Hakkında Her Şey

Son Güncelleme: 02 Aralık, 2020

Yorgun olsanız bile uyumayı başaramadıysanız, muhtemelen uykusuzluk çekiyorsunuzdur. Genel olarak, uykusuzluk halk arasında en yaygın uyku bozukluklarından biridir. Bu bozukluk, uyku yeteneğinin azalmasından oluşur. Tipik olarak, farklı uykusuzluk türleri olmasına yol açan çeşitli şekillerde kendini gösterebilir.

Bu yazıda, uykusuzluk türleri hakkında her şeyi öğreneceksiniz.

Uykusuzluk türleri

uykusuzluk türleri

Genel olarak, doktorlar uykusuzluğu neyin neden olduğuna bağlı olarak aşağıdaki gibi sınıflandırır:

1. Birincil

Bu, hastanın uykusuzluğunun net bir nedeni olmadığı zamandır. Genel olarak, nüfusun yaklaşık %10’u bu bozukluktan muzdariptir.

Ayrıca, bu tip uykusuzluk, sorunun ortaya çıkışına ve kaynağına bağlı olarak farklı tiplere de ayrılabilir:

  • İdiopatik uykusuzluk. Bu çocukluk dönemlerinden gelir. Tipik olarak, kötü uyku alışkanlıklarıyla ilgilidir.
  • Psikofizyolojik uykusuzluk. Bu tip, uyku başlangıcı ile ilişkili yüksek psikofizyolojik aktivasyon seviyeleri ile karakterizedir. Genellikle, hasta uyku problemi hakkında çok endişe duymaktadır ve her gece uyumaya çalışmak için büyük çaba sarf etmektedir.

2. İkincil veya komorbid uykusuzluk

Bu, hastanın uykusuzluğunun açık bir nedeni olduğu anlamına gelir. Tedaviye ek olarak, tıp uzmanları nedenini, hastanın yaşadığı diğer bozuklukları ve hatta sonuçlarını dikkate almalıdır.

Sürelerine göre uykusuzluk türleri

1. Geçici

geçici uykusuzluk yaşayan adam

Öncelikle, geçici uykusuzluk bir aydan az sürer. Popülasyonda en yaygın ve sık görülen uykusuzluk türüdür. Genellikle, onu tetikleyen stres faktörleri ile ilişkilidir. Bu faktörlerden bazıları ani program değişiklikleri ve aile, iş veya kişisel problemlerdir.

Tipik olarak, stres kaynağı ortadan kalktığında hasta tekrar normal olarak uyumaya başlar.

2. Kısa süreli veya akut uykusuzluk

Bu uykusuzluk bir ila üç ay sürer. Bazen stresli yaşam olaylarıyla ilgilidir.

Genellikle, daha uzun süre sürmesine neden olan durumlar. Bunlar sevilen birinin kaybı, bir ayrılık veya ciddi bir hastalığı içerir. Ayrıca, etkilenen kişi büyük olasılıkla kaygı, stres ve düşük ruh hali gibi diğer sorunlarla uğraşmak zorundadır.

3. Kronik Uykusuzluk

Bu durumda, hasta uykuya dalma veya uykuda kalma konusunda uzun süreli bir zorluk yaşar. Bu durum gündüz işleyişini etkiler.

Genel olarak, uykuya dalmada zorluklar veya kesintili bir uyku yaşamak, haftada üç kereden fazla etkiler ve en az üç ay sürer. Ne yazık ki, etkilenenler sadece yeterli uyku almamakla kalmazlar. Bununla birlikte, genellikle gün boyunca duygusal, zihinsel ve fiziksel zorluklar da yaşarlar.

Uykusuzluk türleri: Semptomlara göre sınıflandırma

ofiste uyuyan adam

1. Uykusuzluk başlangıcı

Tipik olarak, bu insanlar uykuya dalmakta zorlanırlar. Bununla birlikte, bu tip uykusuzluk gençlerde daha yaygındır. Ayrıca, genellikle tıbbi sorunlar, madde bağımlılığı veya psikolojik veya psikiyatrik problemlerle bağlantılıdır. Bunlar kaygı bozukluklarını içerir.

2. Bakım uykusuzluğu

Bu tür uykusuzluk, uykuda kalamama ile karakterizedir. Ondan muzdarip insanlar gece boyunca birkaç kez uyanır. Öte yandan, uzun süre uyanık kalabilirler.

Daha fazla bilgi için okumaya devam edin: Uykusuzlukla Savaşmak İçin Sağlıklı Bir Smoothie

3. Uykusuzluk türleri: Terminal uykusuzluk

Son olarak, terminal uykusuzluk sabahları meydana gelir. Hastayı erken saatte uyandırır. Normalde, etkilenen kişi genelde uyandığı saatten en az iki saat önce uyanır. Bu meydana geldiğinde, uykuya geri dönemezler.

Tipik olarak, terminal uykusuzluk tipik olarak depresif bir bozukluğa eşlik eder.

Sonuç

Uykusuzluk ile baş etmek için buna neden olan faktörleri dikkate almak önemlidir. Uygunsuz davranışları ve alışkanlıkları değiştirmeniz gerekebilir. Bununla birlikte, sizi endişelendiren ve yüksek duygusal aktivasyonunuzu azaltan sağlıksız düşüncelerle de baş etmeniz gerekir. Bu durumda, terapi çok yardımcı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.