Fibromiyalji Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Fibromiyalji, düşündüğünüzden daha yaygın bir hastalıktır; birçok insan ona sahip olduğundan bile habersizdir. Kaçamak oluşu ona, “görünmez hastalık” takma adını verir. Röntgende ya da kan testlerinde görünmez.
Bu probleme sahip olan hastalar tamamen dinlenemez. Uyurken, vücutları aşırı derecede terler (hiperhidroz) ve birçok vakada belirtiler daha ciddi bir hale gelebilir. Fibromiyalji, genel ağrı, sürekli yorgunluk ve diğer değişken semptomların varlığı ile karakterize edilen kronik romatizmaya bağlı bir durumdur.
Hastalar, vücudun farklı bölgelerinde kronik ağrıya yol açtığı için birçok semptomdan muzdarip olsalar da gözle görülür bir değişiklik göstermezler.
Fibromiyalji, yorgunluğa ek olarak, kas kasılmaları, fıtıklı diskler ve sonunda hareketsizliğe yol açabilen romatizmayla bağlantılı problemlerle sonuçlanır.
Fibromiyaljinin nedenleri
Hiç kimse fibromiyaljinin kesin nedenini bilmiyor, fakat bazı insanlar bunun merkezi sinir sistemindeki bir düzensizlikten kaynaklandığını düşünüyor. Bu durumun bağırsak duvarlarının şişmesi ve aşırı geçirgen hale gelmesi nedeniyle ortaya çıktığını öneren bir hipotez de vardır.
Normalden daha ince bir bağırsak duvarına sahip olup atık ve zehirli maddeler gibi, besin maddeleri harici başka bileşenlerin de bağırsak duvarından geçmesine izin veren kişilerde yaygındır.
Bağırsaklardan geçen her şey en sonunda bağışıklık sistemini harekete geçiren karaciğer ve böbreklere ulaşır. Bağışıklık sistemi, geçen bu maddeleri düşman olarak işaretler ve saldırmaya başlar. Bu hipotezi göz önünde bulundurursak, sağlıklı bir diyet takip etmek son derece önemlidir.
Fibromiyaljinin bir başka olası nedeni de, nörotransmiter dengesizliği ile ilgilidir. Dengesizlikler bu durumda farklı semptomlara neden olabilir. Örneğin, genel olan bir ağrı, ağrı modülasyon yollarında meydana gelen bir değişiklikten kaynaklanabilir. Bununla birlikte, bu hipotezi doğrulayan yeterli bilimsel kanıt yoktur.
Ayrıca bu makaleyi de ziyaret ediniz: Bağırsak Parazitlerinin Yaygın Semptomları: Sahip Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?
Fibromiyalji çeşitleri
Fibromiyalji her hasta için aynı değildir. Problemin farklı türleri vardır, bu yüzden tedavi, belirli bir hastanın yaşadığı semptomları hafifletmeye odaklanır. Aşağıda, farklı fibromiyalji türlerinin sınıflandırılma şekillerini açıklayacağız.
- Tip 1. Bu konuyla alakalı başka bir problemi olmayan hastaları içerir.
- Tip 2. Romatizmal ve otoimmün hastalıkları olan hastalardır.
- Tip 3. Psikopatolojik düzeyde ciddi değişiklikler gösteren hastalara karşılık gelir.
- Tip 4. Simülatörler olarak adlandırılan hastaları içerir.
Gece terlemek: fibromiyaljinin semptomlarından biri
Geceleri terleme problemine karşı savaşmak imkansız gibi görünse de, mümkündür. Nasıl mı? Çok kolay. Sadece dengeli bir diyeti takip etmeniz ve elbette, akşam yemeğinde yediğiniz yiyeceklere daha fazla dikkat etmeniz gerekir.
Başka bir fikir de, yatmadan önce ılık su ile duş almaktır. Bu duruma ek olarak, vücudunuzun belirli bölgelerine ince bir katman halinde okaliptüs yağı sürebilirsiniz. Ferahlık hissi konusunda size yardımcı olur.
Makalenin devamında, tüm fibromiyalji hastalarının daha yüksek bir yaşam kalitesine sahip olmak için uygulamaya koyması gereken yollardan bahsedeceğiz.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Fibromiyalji Hastalığınız Mı Var? O Zaman Bu 5 Basit İpucuyla İyi Bir Kahvaltı Edin
Evde tedavi
Diyetinize özen gösterin
Fibromiyalji hastalığınız varsa, ne yediğiniz konusunda oldukça dikkatli olmalısınız. Süt ürünleri, şeker, gluten, kırmızı et, patates, domates, patlıcan ve biber gibi besin çeşitlerinden uzak durmanız daha iyi olur. Meyvelere gelince, bağırsak sağlığınız için püreleri tercih etmelisiniz.
Kafeinli içeceklerden kendinizi sakınmayı hedefleyin: kahve, malt ve diğer şekerli içecekler. Ayrıca, sitrik meyveler gibi yüksek miktarlarda C vitamini içeren yiyeceklerden de uzak durmanız gerekir çünkü uykuya dalmanız daha da zorlaşabilir.
Egzersiz
Egzersiz, fibromiyalji hastaları için harika bir tedavi yolu olabilir. Tıbbi uzmanlar sürekli olarak aerobik egzersizler yapılmasını önerir. Aslında, suda yapılan egzersizler özellikle tavsiye edilir (yüzme ya da farklı türdeki su sporları) çünkü bu tarz sporlar çevikliğin artmasını sağlar. Hidroterapi de mükemmel bir seçenek sunar.
Fiziksel rehabilitasyonu deneyin
Çok fazla acı çekiyorsanız, her zaman bir fizyoterapist arayışına girebilir ve acı çekmenize yardımcı olabilecek bir rehabilitasyon tedavisine baş vurabilirsiniz. Bu seçeneğe bir şans verin! Çok çeşitli türleri bulunmaktadır.
Profesyonel fizyoterapistler, fibromiyalji hakkında her şeyi bilir ve yaşadığınız acıya göre neye ihtiyacınız olduğunu belirleyebilir. Doktorun talimatlarına uyun ve sağlıklı beslenip, egzersiz yapın. Bunu yaparsanız, bu problemle çok daha iyi başa çıkabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bellato E, Marini E, Castoldi F, Barbasetti N, Mattei L, Bonasia DE, et al. Fibromyalgia syndrome: Etiology, pathogenesis, diagnosis, and treatment. Pain Research and Treatment. 2012.
- Busch AJ, Barber KAR, Overend TJ, Peloso PMJ, Schachter CL. Exercise for treating fibromyalgia syndrome. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2007.
- Goebel A, Buhner S, Schedel R, Lochs H, Sprotte G. Altered intestinal permeability in patients with primary fibromyalgia and in patients with complex regional pain syndrome. Rheumatology. 2008.
- Grandner, MA, Jackson, N., Gerstner, JR y Knutson, KL (2013). Síntomas del sueño asociados con la ingesta de nutrientes dietéticos específicos. Revista de investigación del sueño, 23 (1), 22–34. https://doi.org/10.1111/jsr.12084
- Holton K. The role of diet in the treatment of fibromyalgia. Pain Manag. 2016; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27296515/
- Müller W, Schneider EM, Stratz T. The classification of fibromyalgia syndrome. Rheumatol Int. 2007 Sep;27(11):1005-10. doi: 10.1007/s00296-007-0403-9. Epub 2007 Jul 25. PMID: 17653720.
- Sosa-Reina MD, Nunez-Nagy S, Gallego-Izquierdo T, Pecos-Martín D, Monserrat J, Álvarez-Mon M. Effectiveness of Therapeutic Exercise in Fibromyalgia Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Biomed Res Int. 2017;
- Villanueva, V. L., Valía, J. C., Cerdá, G., Monsalve, V., Bayona, M. J., & Andrés, J. de. (2004). Fibromyalgia: diagnosis and treatment. Current knowledge. Revista de la Sociedad Española del Dolor, 11(7), 50-63. Recuperado en 12 de octubre de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1134-80462004000700005&lng=es&tlng=en.