Forma Girmek İçin 6 İpucu

Adanmışlık forma girmek için en önemli adım olsa da, eğer egzersiz yapmaya alışık değilseniz, bu aktiviteleri yapabileceğiniz şekilde uyarlamalısınız.
Forma Girmek İçin 6 İpucu

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Birçok insan forma girmek için bazı alışkanlıklar edinmeye ve sağlıklarını ve vücutlarını daha iyi bir konuma taşımaya çalışırlar.

Bu ne kolay bir görevdir ne de bir gecede başarılabilir; bunu yapabilmek için hayat tarzınızı tamamen değiştirmelisiniz.

Sorun çoğu insanın sonuçları görmek için sabretmemesi ve inisiyatif kendilerinde olsa da, karşılaştıkları zorluklar karşısında pes etmeleridir.

Kesin olan bir şey varsa o da; amacımız forma girmek olduğunda, bu amaca ulaşmak için her anlamda disipline girmenin işimizin temelinde olduğu ve gereken bütün eforu sarf ederken ara vermememiz gerektiğidir.

Bunları göz önünde bulundurarak bu amaca hizmet edecek kişiler için, fiziksel güç kazanmak ve forma girmek adına 6 ipucu paylaşmak istiyoruz.

Bunları pratiğe dökün!

1. Kendinizi Tanıyın

fiziksel yardım

Forma girmek için bir egzersiz planı yapmadan önce, bir profesyonelin yardımını alarak fiziksel durumunuzu ve belirli egzersizlerde kısıtlamalara gidip gitmemeniz gerektiğini öğrenmelisiniz.

Bu adımı atlamak yaralanmalara ya da forma girmek için yaptığınız planın yoluna taş koyacak rahatsızlıklara yol açabilir.

  • Kontrole gitmek eklemlerinizin durumunu ve olası sakatlıkları öğrenmek için önemlidir.
  • Vücut ağırlığınızı, tansiyonunuzu ve kalp ritminizi bilmek sizler için yararlı olacaktır.
  • Bu özellikler hep beraber göz önünde bulundurulduğunda, ihtiyacınız olan uygun planı tasarlamak kolaylaşacaktır.

2. Aktif Kalın

Fiziksel olarak istediğiniz beden ve tabii ki vücut ağırlığına ulaşmanız için sedanter bir yaşam tarzını bir kenara bırakıp mümkün olduğunca aktif kalmak önemlidir.

Fiziksek egzersiz planı yapmak, güç ve dayanıklılık konusunda kısa zamanda iyi sonuçlar almanızı sağlar.

  • Kardiyovasküler egzersizlerle güç ve dayanıklılık egzersizlerini birleştirmek önemlidir.
  • İdeal olan, yalnızca egzersizleri doğru yapmak için değil aynı zamanda sizi amacınız doğrultusunda motive eden biri olması için mümkün olduğunca profesyonel koçla çalışmaktır. 

3. Beslenme Düzeninizi Geliştirin

salata yemek

Egzersiz planınızın sonuçlarını görmek için sağlıklı ve dengeli beslenmeye ve vücudunuzun gerekli besinleri almasına dikkat etmelisiniz.

Her insanın vücut ağırlığına, yaşına ve fiziksel durumuna göre belirli ihtiyaçları vardır. Yine de genel kurallar şöyledir:

  • İşlenmiş, şekerli ya da fazla sodyum içeren gıdaların tüketimini kısıtlayın.
  • Fazla doymuş yağ ya da kızarmış gıda tüketiminden kaçının.
  • Meyve, sebze ve tam tahıl tüketiminizi artırın.
  • Protein değeri yüksek (diğer gıdaların yanı sıra özellikle yağsız et, balık ya da baklagiller) gıdaların tüketimini artırın.
  • Alkollü ve gazlı içecek tüketiminden kaçının.
  • Yemeklerinizi üç ağır öğün şeklinde tüketmektense, bu öğünleri beşe bölün.

4. İyi Bir Kahvaltı Yapın

Önceki tavsiyemizin yanı sıra, her gün kahvaltı yapmanın önemini vurgulamak da ayrıca önemlidir.

Günün ilk öğünü vücudunuzun hücreleri için “yakıt” görevi görecektir ve bu yüzden metabolizmanızı aktive etmek ve fiziksel ve ruhsal performansınızın iyi yönde ilerlemesi için büyük bir katkı sağlayacaktır.

Kahvaltı yapmamak sportif aktiviteler sonrasında yorgunluğa yol açar ve ilerleyen saatlerde yemekle ilgili gelişen anksiyeteye sebep olur.

  • İyi bir kahvaltı, günlük önerilen kalori miktarının %25’ini içermelidir.
  • Ayrıca, lif, antioksidan ve protein de içermelidir.

5. Sıvı Tüketin

forma girmek

Günlük su tüketimi sağlıklı bir yaşam için en önemli gereksinimlerdendir. Spor yaptığınız zaman gerekli miktarı tüketmek daha da önemli bir hal alır.

Egzersiz sırasında vücut ter, mineral tuzları ve vücudun çalışması için gerekli bazı maddeler aracılığıyla su kaybeder .

Bu yüzden, susuz kalmamak için, elektrolit ve glukoz içeren sıvıları bol bol tüketmeliyiz.

  • Günde ideal olarak en az 6-8 bardak su içmelisiniz.
  • İzotonik içecekler ve meyve suları tüketmeniz önerilir.
  • Ayrıca doğal meyve suları, çaylar ve limonata tüketmeniz önemlidir.

6. Ara Vermeyin

Emeklerinizin boşa çıkmaması için ara vermemek oldukça önemlidir. En başından itibaren amacınıza ulaşmak için harcadığınız çabanın sürekli olması gerektiğini unutmamalısınız. Metabolizma hızına, fiziksel duruma ve alışkanlıklara göre sonuçlar kişiden kişiye değişebilir. Bu sebepten ötürü, bunu başaran insanlar olsa dahi, bir gecede ya da kısa biri sürede forma girmek pek mümkün değildir.

  • Her vücut farklı şekilde çalışır ve genel olarak, egzersizleri rutine dönüştürmek için belli bir adaptasyon sürecine ihtiyaç duyar.
  • Egzersiz planına aşırı bir yoğunlukla başlayamazsınız: süreç seviyeli bir şekilde yoğunlaşmalıdır

Forma girmek mi istiyorsunuz? Hala karar veremediniz mi? Sedanter yaşam tarzınıza bir son verin! Önerilerimizi takip edin ve daha iyi bir hayatın avantajlarından yararlanmaya başlayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.